neděle 1. září 2019

Výroční zpráva 2018/2019

Rok se s rokem opět sešel a je tady Arnoštek se svou diskotékou! Tento investiční rok byl poněkud divoký. V jeho první polovině jsem byl cash-king a masivně naléval do akcií, v druhé polovině jsem byl rád, že jsem mohl aspoň reinvestovat dividendy. Přesto se mi podařilo pár pěkných investic, ale i obligátních přehmatů. Ač bych měl prezentovat výsledky někdy v červnu, zachvátila mě prázdninová lenost, takže se zpožděním, ale přece prezentuji výsledky dnes. V oblasti akcií jsem kapitál od poslední vydané zprávy zhruba ztrojnásobil. V oblasti P2P jsem naopak pouze reinvestoval příjem ze splátek. Volnou hotovost momentálně nedržím. Bezúročně dlužím asi 18 % hodnoty mého portfolia. S 3% úrokem mám nově hypoteční úvěr ve výši 90 % hodnoty zastavené nemovitosti.

Volná hotovost


Volnou hotovost prakticky nedržím, ačkoliv si uvědomuji rizika s tím spojená. V podstatě v tomto bodě spoléhám na rodinu. Je to nezodpovědné a nedospělé, zejména pokud vezmu v úvahu, že teď "jedu na dluh", časem na tom snad konečně zapracuji.

Nemovitost/hypoteční úvěr


Nově do svého portfolia mohu začlenit i pražskou nemovitost. Sice v ní momentálně žiji, ale i tak mi šetří peníze, které bych jinak musel vynaložit na placení nájemného. Byt je po rekonstrukci, momentálně nepotřebuje žádné stavební úpravy. Úrokové náklady, zálohy, pojištění a uniklé alternativní zisky při jiné alokaci kapitálu (jistinová část splátky) jsou nižší, než kolik bych platil na nájemném. Navíc mi nikdo nežere jídlo z ledničky, mohu si pozvat na noc známost, mám k dispozici větší prostor a především mám svatý klid. Proto hodnotím, i přes averzi k hypotékám a dalšímu zadlužení, tuto investici jako úspěšnou. V současné době již podobné byty za podobnou cenu nejsou v Praze k dispozici, pár pater výše se stejný byt prodává o 500 000 CZK dráž. Tento rok neplánuji žádnou mimořádnou splátku hypotéky.

P2P


Abych byl upřímný, tak mě P2P platforma Zonky poněkud zklamala. Tedy alespoň co se týče výnosu. Současný výnos z mého portfolia je 3,84 %, a to mi za to riziko, které P2P přináší opravdu nestojí. Investuji, až na pár výjimek na začátku, výhradně minimální možnou částku t.j. 200 CZK do každé půjčky. V současnosti mám (od ledna 2018) 31 splacených půjček. Problematických půjček mám celkem 15, někteří jsou už známé firmy a vždy zaplatí se zpožděním a pokutou, což mi obecně příliš nevadí, část pokuty putuje i ke mně do peněženky. Z těch patnácti jsou ovšem již 4 půjčky zesplatněné a zde Zonky značně pokulhává:
  • Vybavení nového bytu, úrok 10,99 %, splaceny 4 splátky, 159 dní po splatnosti nezaplacena ani koruna
  • Nutnost, úrok 10,99 %, splaceny 3 splátky, 187 dní po splatnosti nezaplacena ani koruna
  • Půjčka, úrok 15,49 %, splaceno 6 splátek, 129 dní po splatnosti nezaplacena ani koruna
  • Refinancování půjček, úrok 10,99 %, splaceny 2 splátky, 340 dní po splatnosti, kalendář stanovený, prý mohu čekat splacení v následujících 5 letech
Většinou se dočtete u zesplatněných půjček následující formulku: "Insolvenční řízení je v tomto případě trochu komplikovanější. Soud stále nerozhodl o vypořádání pohledávky". Zonky za to asi až tak nemůže, ale faktem zůstává, že za to obrovské riziko ten mizerný úrok nestojí. Navíc nám začíná ekonomika maličko zpomalovat a co si budeme, za 10,99 % si chytrý člověk se stabilním zaměstnáním nepůjčuje. Takže ti všichni "konsolidátoři nevýhodných půjček" a "hezká dovolená pro děti" půjdou z těch svých nekvalifikovaných pozic zpátky na pracák (a to nechci být zlý, taková je realita) a splácet nebudou mít z čeho. Jistou alternativou by samozřejmě byla investice do méně rizikových ratingů, ale tam už se pohybujeme pod 3 % ročního zhodnocení a za takových podmínek to radši nasypu do akcií. Momentálně tedy budu pouze reinvestovat splátky a čekat, jak se to vyvrbí.



Akcie


Konečně jsme se dostali k jádru mých investic. Jak jsme již naznačil, od června 2018 do června 2019 jsem přilil tolik kapitálu, že jsem de facto ztrojnásobil své portfolio. Založil jsem účet u druhého brokera, kde mám nyní 25 % svého kapitálu ve společnostech z Eurozóny (IBE, RDS, BAY, BUD a TEF). I u svého dosavadního účtu, kde mám převážně akcie z USA nebo jiných států a částečně i nějaké evropské akcie, jsem navýšil některé pozice a otevřel nové. Zároveň jsem ukončil spoustu pozic, které jsme vyhodnotil jako neperspektivní. Některé byly uzavřeny s mírným ziskem, některé na nule a některé dokonce se ztrátou. Jak se ovšem ukázalo, ztráta by se značně prohloubila a to zejména u GME či LB.

Celkem jsem od června 2018 do června 2019 uskutečnil 21 nákupů, z toho jsem otevřel 7 nových pozic (NWL, IBM, WBA, BUD, CBLK, DXC a ADES) a 14 stávajících navýšil. Naopak jsem uzavřel 9 pozic (INFY, DAIM, BMW, HNP, SBS, GE, GME, LB a BPL). Mé současné portfolio vypadá následovně (dle průměrné nákupní ceny):


Jak můžete vidět, mezi mé největší pozice patří Royal Dutch Shell (v grafu dvakrát, protože mám jednou za USD z NYSE a jednou za EUR z XETRA), AT&T, Iberdrola a AbbVie.

Na následujícím grafu můžete vidět kapitálový zisk/ztrátu u jednotlivých akcií, není brán zřetel na pohyb kurzu ani na příchozí dividendy:


Největší radost mi dělá Procter & Gamble (bohužel velmi malá pozice), Cisco (středně velká pozice) a Iberdrola (velká pozice). Naopak nejvíce jsem ve ztrátě s DXC (po konzultaci s Pavlem žhavý kandidát na dokup), Kraft Heinz (zde to zatím vidím velký špatný), WPP (hlasy ze Seeking Alpha hodnotí jako velmi podhodnocenou společnost, která má šanci na bounce back jakmile se přizpůsobí nové éře marketingu) a Banco Bilbao - fundamentálně dost podhodnocená, možná naředím.

Sektorově je na tom mé portfolio následovně:


Portoliu vévodí necyklická spotřeba, naopak nejméně mám zainvestováno v sektoru průmyslového zboží, který by měl přijít při nadcházející recesi první na přetřes.

Geograficky se mi podařilo snížit expozici v USA, zároveň jsem se zbavil exotiky a rozšiřoval v Eurozóně:


Co se týká tržní kapitalizace, tak se až na výjimky zaměřuji na velké a největší společnosti s globální působností:


Nejpodstatnější graf pro můj cíl, 25 000 Kč měsíčně z dividend, je ovšem následující:


Logicky by při ztrojnásobení kapitálu měl vzrůst trojnásobně i objem přijatých dividend. Je zde ovšem pár "ale". První je, že třetina kapitálu šla do akcií v rámci Eurozóny, kde je bohužel pořád tradicí vyplácet dividendu jednou za rok či semestrálně a ne kvartálně, jak bývá zvykem v USA. Proto se ještě efekt přilití kapitálu neprojevil naplno. Dalším aspektem je zvyšování/snižování dividend. V investičním roce 2018/2019 jsem se bohužel nevyhnul dividend cutům. Nejpodstatnější byl u společnosti Anheuser Busch Invev, kde došlo k ořezání na polovinu. To samozřejmě není něco, co by mě potěšilo. K podobnému kroku přistoupil Kraft Heinz, který snížil divi zhruba o třetinu a další snížení může následovat. K velmi pěknému zvýšení došlo naopak u společností Altria, AbbVie, DXC, Banco Bilbao, Iberdrola, Eaton Corporation, Cisco, Munich RE či Bayer. Uspokojivě zvýšili i Pfizer, P&G, Royal Bank of Canada, LyondellBasell a Wallgreen Boots Alliance (LYB a WBA samozřejmě držím příliš krátce na to, aby se zvýšení projevilo). "Inflačním" zvýšením (<3 %) se pochlubili v AT&Т a IBM. Mimořádná dividenda přišla od BHP Billiton a Rio Tinto. Těžko se počítá průměrné navýšení dividendy, musel bych použít jako váhu procentuální zastoupení v portfoliu a nějak vyřešit speciální dividendy a příkupy v daném roce. Momentálně držím dvě společnosti, které nevyplácí dividendy.

Co dál?


V září mi snad již konečně zůstane nějaká volná hotovost a začnu opět pravidelně investovat. Na stávající recesi se nemám šanci příliš připravit, protože žádný finanční stimul mimo mou výplatu neočekávám. Prodávat do konce roku také nespíše nic nebudu, po novém roce bych minimálně jednu spekulativní pozici uzavřít chtěl, ale vše bude záležet na vývoji na trzích.

Momentálně se jako žhaví kandidáti na přikoupení jeví Altria, DXC, Banco Bilbao, AbbVie, Pfizer nebo WPP. Pozorně sleduji i ceny nových akcií do portfolia, jako třeba Johnson & Johnson nebo Wells Fargo. Příští rok bude zcela určitě na příkupy slabší, i když začínají být reinvestice příchozích dividend velmi zajímavé! Tak jen ať se to točí a nabaluje. Úspěšný investiční rok přeji všem čtenářům!



14 komentářů:

  1. Ahoj, nechces skusit na tie grafy a dividendy digrin.com (je to moja stranka)?

    Osobne som mal kedysi rovnaky ciel, dostat sa na 1000 eur mesacne z dividend, ked som si ale pridal do kalkulacky, kolko penazi a kolko rokov by som tam musel davat, tak mi to vychadzalo na 3 dekady. A to uz tych 1000 eur nebude mat rovnaku hodnotu. No dufam len, ze plat sa mi zvysi a compound interest tiez zapracuje. Velmi som zvedavy na najblizsiu krizu, kde chcem vidiet, ako to portfolio a zaroven aj ja budeme reagovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mrknu na to, až se vrátím z dovolené. Zatím mi stačil excel. Co tvá stránka umí?

      Jaké si zadával parametry, když ti vyšlo 30 let? S jakým růstem dividend si počítal a kolik si při výpočtu investoval měsíčně?

      Vymazat
    2. ono je asi důležitý aby to asi rostlo a káplo z toho aspoň něco. Jasně pokud neinvestuješ desetitisíce měsíčně, tak z tebe asi jen tak žádný extra rentiér nebude. Moje cíle jsou cca dva - 1. k mizernému důchodu přidat něco svýho a neklepat se jak již nyní vidím na dědovi že sotva vyjde (už dnešní můj zisk 500/měsíčně z investic je pro současného důchodce aspoň nějaké přilepšení - a to investuji 2 roky, pro dědu to je 4% důchodu). 2. odstartovat rodinou tradici investování aby ostatní potomci už z toho měli víc i během svého života (jak s tím naloží samozřejmě neovlivním, ale budu se snažit je přesvědčit ať to nerozhází)

      Vymazat
  2. človeče gratulace, pěkně ti to roste, ale teda ztrojnásobit kapitál + nový byt.. padl snad jackpot ve sportce? :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, jenom taková jednorázová možnost zajímavého přivýdělku. Snad se to v budoucnu zopakuje. Jinak děkuji, jak se daří tobě?

      Vymazat
    2. u mě pořád stejný víceméně. Jen prostě rodina, tak prázdniny byly dost vlažné co se investování týká. Ne že by začátek školního roku byl lepší, třeba jen pomůcky na gympl vyšly na 4000 :D ne nestežuji si, pořád nějaký drobné přihazuji a hlavně si chci taky občas užívat a ne jen přežívat. A hlavně mě to pořád baví.

      Vymazat
  3. Gratuluji, máš to pěkně nalajnované k finanční nezávislosti..snad se tam taky jednou potkáme :-D

    Já přikoupil po posledních propadech ABBV(67$), tak uvidíme jak se to pohne. Radost mi moc nedělají tweety od Donalda, on jedním tweetem zhodí celou burzu na pár dní vždycky. A já furt nevím, jestli přikoupit, nebo počkat až zase Donald něco řekne...

    Jinak mě hodně zaskočily tvoje výnosy na Zonky, to jako vážně??? 3,8%
    To já mám na stavebním spoření a bez rizika. Mintos/Twino/Estateguru mi dělají průměrně 12% a i tak si myslím že to moc neodpovídá tomu ohromnému riziku, ale dokud teče, nechám to tam.

    Já jsem teď v opačné pozici a naopak hromadím hotovost a čekám na nevím co (asi na tu krizi), moc nepřikupuji, i když by bylo za co, ale ta nálada na trzích je nějaká taková bez chuti, tak jsem zvolil vyčkávací taktiku.

    Zajišťuješ měnově (USD/CZK případně EUR/CZK) nějak ty svoje investice?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Milane, to ti schvaluji, Abbvie je určitě skvělá investice. Co říkáš na jejich chystanou akvizici? Možná také přikoupím.

      Zonky trochu změnil systém, jakým se ten výnos počítá. Zahrnují i případné budoucí rizika. Každopádně už jsem tam možná přes rok nic neposlal a nechávám tam takovou menší částku jako sondu, nebo chceš-li prst na tepně P2P.

      Nezajišťuje se. Nepovažuji to za nutné. Ty ano? Koruna teď oslabila, kdybych byl zajištěný, tak se to neodrazí na zisku.

      Vymazat
  4. Ano, zajišťuji jen EUR/CZK, koruna počítám bude trvale posilovat, tzn. na aktuálních hodnotách zajišťuji, tam někam k 24Kč..potom to bude takový přírozený růst, tak to stopnu.
    Chystaná akvizice mě moc netěší z pohledu vysokého dluhu a rovněž z expirace ochrany Humiry v US, na druhou stranu mají plno jiných přípravků, které jsou již ve finální fázi, tak snad to nahradí prodeje z Humiry.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný report i výsledky gratuluji. Chtěl jsem se zeptat proč jsi prodal BMW. Sám o ní totiž uvažuji. Přijde mi že evropské akcie jsou vyklesané a automobilky obvzlášť. Chápu problém segmentu a to ještě začne automobilkám zatápět čínská konkurence. Ale zrovna u luxusní auta asi jen tak čínské automobilky neohrozí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamile BMW jsem měl zhruba stejně dlouho jako Daimler. Ano, z hlediska valuace se jedná o poměrně levné akcie. Jenže to tak nějak platí pro všechny autaře (mimo Teslu). BMW navíc nedávno snížilo dividendu a to ještě ani nezačala recese. Je to prostě dost cyklický business, který zaslouží pozornost spíše v jiné, než pozdní fázi ekonomiky.

      Pokud bych potřeboval nutně vlastnit automobilku, tak by to byla právě BMW. Vidím nyní mnohem lepší příležitosti.

      Vymazat
    2. Pochlubíš se kde vidíš příležitosti - konkrétní tituly, nebo napíšeš až nakoupíš?
      Já si rád nechám rozšířit obzory. Jinak s automobilkama souhlasím, aktuálně mám Daimler a jen jak se dostanu +10% prodávám, protože cítím, že příští rok pojedeme z kopce...

      Vymazat
    3. Konkrétně jsem spatřil velký potenciál v LyondellBasell Industries, ale od té doby, co jsme je před 14 dny koupil, posílili o 23 %.

      Současně je krásně vyklesaná společnost DXC. Z dividendových titulů, které již mám v portfoliu jsou pěkně vyklesané ABBV, BBVA, WPP, nebo třeba Altria. Obecně bych se cigaretářům nevyhýbal.

      Koukej po titulech s dividendou nad 4 % a s dlouhodobým payoutem kolem 50 %, které zároveň nejsou moc zadlužené.

      Na zajímavou cenu se dostal i JNJ nebo banka Wells Fargo.

      Vymazat
    4. Díky, zajímavé tituly...v bankách jsem docela namočenej už v CZ, těm se chci vyhnout - zvlášť když do nich nevidím tak detailně, jak KB, Moneta,...

      WPP - toho sleduji už asi rok a furt se mi to zdá drahé, vzhledem k tomu, že investice do reklamy je to první, co firmy osekají, pokud nastaně nějaké ochladnutí ekonomiky.

      ABBV jsem přikoupil a těším se že půjde na horu pomaličku...

      Altria je super, ale frčím na českém PhilippMorisu, tady bude možná fůze :-D

      Vymazat