pondělí 31. prosince 2018

Portfolio update

Poslední dny zrovna nesvědčily ve prospěch aktualizace mého Občasníku. Přesto jsem dnes uloupl něco málo volného času a tak aspoň poskytnu základní přehled mých nákupů v měsících listopad a prosinec.

Trhy nám lehce zvolatilnily, místo vánoční rally nastala velmi silná korekce. V žádném případě se však nelekejte a hlavně nic neprodávat! Naopak, nastal čas přikupovat. Takto silný propad pravděpodobně nereflektuje makroekonomickou realitu, ale spíše jisté monetární utažení kohoutků.

12. 11. 2018 přikoupení British American Tobacco za 34,29 EUR
12. 11. 2018 nákup International Business Machines za 122,21 USD
12. 11. 2018 přikoupení AbbVie za 88,7 USD
15. 11. 2018 nákup Newell Brands za 20, 93 USD
12. 12. 2018 přikoupení Royal Dutch Shell za 26,16 EUR
28. 12. 2018 přikoupení British American Tobacco za 28 EUR
28. 12. 2018 přikoupení Kraft Heinz za 44 USD

Své portfolio jsem rozšířil o IBM, informační moloch, který je od roku 2017 v klesajícím trendu z důvodu stagnujících zisků. Trhy reagovaly negativně na akvizici společnosti Red Hat a já se nechal zlákat bezpečnou, pětiprocentní dividendou a pozitivními vyhlídkami do budoucna. Podobně se zachovali i insideři, kteří věří v budoucí růst.

Dalším rozšíření je i tak trochu spekulace na růst společnosti Newell Brands. Nakoupil jsem na základě doporučení známého, který ve společnosti pracuje. Společnost se nachází ve fázi restrukturalizace, kterou investoři většinou špatně nesou. Cena akcie společnosti je oproti maximu v roce 2017 téměř na třetině. Přesto společnost vyplácí pěknou dividendu a světlé zítřky jsou na obzoru. Mohli jsme být svědky silných insider nákupů za ceny kolem 20 USD/akcie.

Dále jsem se naštěstí už nenechal strhnout k rozšíření již tak velké zoo-portfolia a raději jsem rozšiřoval pozice. Na své si přišla společnost British American Tobacco, která vytrvale klesá z důvodu přípravy nových zákonů regulujících trh tabákových výrobků. Konkrétně FDA (U.S. Food and Drug Administration) připravuje zákaz prodeje mentolových cigaret, které BAT přináší téměř 25 % příjmů z prodeje v USA. Šance, že zákony projdou je možná (50:50). Časový horizont takového opatření je nejméně 3 roky a věřím, že společnost stihne na tyto změny zareagovat. Navíc toto opatření rozhodně neospravedlňuje cenu, za kterou se nyní BAT prodává. Více než 8% dividenda při P/E 2 a P/B pod 1? Yes please, give me more.

Shell reagoval poklesem na propadající se ceny ropy. Cena elektrické energie a zemního plynu, do nichž Shell diverzifikuje své podnikání ovšem roste a Shell je díky redukci aktiv a provozních nákladů schopný generovat zisk i při mnohem nižších cenách. Proto jsem neváhal a nakoupil pořádný balík. Jediné, co mě teď mrzí je, že držím Shell u dvou brokerů. ADR v USD u jednoho a originální akcii za EUR u druhého.

Na své si přišla i farmaceutická AbbVie. Bohužel jsem nevychytal listopadové minimum, kdy cena klesla pod 80 USD, ale přesto jsem naznal, že po oznámení o dalším navýšení dividend o 11 % nastal čas k dalšímu nákupu.

Nejnovější a zároveň poslední nákup tohoto roku představuje Kraft Heinz. Oproti vrcholu v roce 2017 je akcie zlevněná o více než 50 %. Při dividendovém výnosu 5,7 %, P/E 15 a P/B pod 1 se jedná o krásnou cenu. Do budoucna se očekává růst zisků.

6 komentářů:

  1. Díky za report, já už myslel že jsi se v prosinci na investování vyprdl a šel na (medvědí) zimní spánek.
    Líbí se mi ta NWL, dnes jsem se díval trochu na její reporty a myslím, že se přidám, jen na nižších úrovních - ekonomika spomaluje, je sice hezké, že dělaji restrukturalizaci a odepsali trochu toho šíleného Goodwillu, ale pořád v těch číslech nevidím žádný náznak obratu...Revenues stále klesají, zajímavý článek na to je tu:
    https://seekingalpha.com/article/4230646-newell-brands-never-hold-top-dollar-bear-market

    Tak pevnou ruku při investování i v r. 2019 a díky za tvoje investiční nápady tady na blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. tak to jsou slušný nákupy za poslední 2 měsíce, to budeš mít vánoce celý příští rok :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pánové, děkuji za podporu. Do Newellu jsem vyslal jenom malou testovací sondu, ostatní nákupy byly řádné :) Tak snad budu mít při korekci zase nasyslený nějaký cash.

    Ad Newell, kamarád tam pracuje na solidní pozici a tvrdil mi, že je to vzhledem k yieldu a vyhlídkám do budoucna no brainer :) Tak jsem pár kousků vzal. Uvidíme. V portfoliu mají dost necyklického zboží. Schválně omrkni ty insider buye, to se jen tak nevidí...

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho žádný příspěvek... Co říkáš na KHC?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, už ho pomalu chystám, bohužel nebyla moc nálada, ani čas :) Kraft Heinz je nemilá záležitost, teď jen záleží, jak se s tím management popere. Propad ceny akcie je mi vždy tak nějak ukradený, horší to je s tou dividendou.

      Vymazat
    2. Jj, Taky netrpělivě čekám na nějaké novinky Michale, drž se.
      Ad KHC, mě teda právě naopak propad ceny není ukradený, dividendu beru jako příjemný bonus, ale zajímá mě spíše o to víc ten propad ceny. Vyhlídky nejsou růžové, počkám až si sedne prach a něco málo nakoupím těsně pod 30$. S tou tendencí jak to klesá, by to v březnu mohlo být tam. Rychlý obrat v tomto roce nečekám, spíš takové vlnkování...

      Vymazat