středa 12. září 2018

Přikoupení_12.9.2018_Anheuser-Busch Inbev

Protože šla cena mého nově pořízeného pivovaru strmě dolů neváhal jsem a přikoupil další porci.

Nákupní cena: 75,47
Průměrná cena: 78,25

Co je zajímavé na této společnosti? Například její vlastnická struktura. 54 % akcií tohoto podniku drží takzvaní "insiders", čili lidé, kteří v podniku pracují, nebo s ním mají co do činění. 28,6 % společnosti je ve vlastnictví tří belgických rodin Vandamme, de Mévius, a de Spoelbergh. Brazilští milionáři Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira a Marcel Telles potom vlastní 22,7 % skrze investiční společnost 3G Capital. Slavný český investor, který provozuje tento blog vlastní 00000,158 %. Mám ještě co dohánět, snad si dám jednou v Bruselu jedno chlazené s dcerkou z rodiny Vandamme :-)

Jaké značky například spadají pod Anheuser-Busch Inbev? Z těch nejznámějších to budou asi Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's a Hoegaarden. Těch méně známých, lokálních značek jsou desítky.
Pivní značky patřící pod Anheuser-Busch Inbev





38 komentářů:

  1. Super, pěkně chycený dno. Podle čeho nakupuješ? jedeš podle TA, nebo jak jsi došel k nákupce 75,47 €?
    Ta dividenda je vcelku solidních 5%

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tě zklamu, ale z TA neznám skoro vůbec nic. Naprosto tento přístup ignoruji. Nakupuji vždy, když mám dost přebytečných peněz tak, aby se nákup vyplatil vzhledem k poplatkům. Už jsem pomalu dosáhl maximálního počtu akcií, které chci v dividendovém portfoliu mít. Dividenda je super, škoda jen té belgické daně :(

      Vymazat
  2. Nechci rejpat, ale vyplácená dividenda je u BUD vyšší, než čistý zisk na akcii (EPS). Skoro to vypadá, že pro výplatu dividend nyní sahá BUD do svých rezerv nebo si na ně půjčuje. Ani jedno není dobře a takto ani aktuální investice do BUD se nejeví jako výhodná. Trochu mi to celé připomíná GE nebo Heinz (KHC), u kterých je to podobné. Klesající výkonnost, tedy neschopnost navyšovat zisk i tržby (spíše naopak) a současně vyplácení vyšších dividend než je EPS.

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou jsem si všiml, že jsi do mnou zmíněného Heinzu investoval a aktuálně jsi v mínusu cca 10%. Je tak ? Naštěstí zatím Heinz stále generuje dostatečný zisk na to, aby to nebyl vysloveně průser, ale k propasti se pomalu blíží. Buffet již od Heinzu začíná dávat ruce pryč, tak uvidíme, jak to dopadne. Krúpa to risknul a zkouší z toho vydolovta, co se dá, viz. článek https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/krupa-investoval-miliardy-do-kraft-heinz-a-vytahl-proti-buffettovi-1350775

    OdpovědětVymazat
  4. Ouuu. Teď jsem si všiml, že jsi investoval i do mnou zmiňovaného GE. Tady tečeš tipuji přes 20%. Co vím, tak postupně prodávají různé divize a opouštějí některý byznys, aby zachránili, co se dá, tak uvidíme ....

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, díky za koment a ano Dane, skutečně mám zainvestováno ve všech třech zmíněných společnostech.

    ad BUD: ano, letos to bude na krev. BUD se stále vzpamatovává z akvizice SABu, optimalizace nákladů se očekává příští rok a zisky se snad také projeví. Očekávaný růst je nad 10 %, čili dividenda již bude pokryta. Obecně čekám stagnaci dividendy až do momentu, kdy se povede redukovat dluh. Jedná se o necyklický business s aktuálně velmi příznivou vaulací.

    ad KHC: zde nevím, kde je problém s pokrytím dividendy. Buffett (s dvěma "t") :-) odstoupil z čela rady, ale pořád vlastní 26 % akcií, to mi úplně nepřipomíná dávání rukou pryč. Opět se jedná o necyklický business, společnost vyplácí pěknou divi, valuace je příznivá pro vstup.

    ad GE: Zde mám pouze malou pozici, neočekávám růst, dokud se GE nedostane do ziskové zóny. Pokud cena půjde ještě dolů, přikoupím. GE je starý podnik, zažil lepší i horší časy, vždy se z toho nějak vyhrabal. Z mé strany je to spíše spekulace, než dlouhodobá pozice.

    Obecně: Je třeba kupovat, když v ulicích teče krev, když investoři panikaří a zbavují se kvalitních společností, které jsou momentálně v horší situaci. Jsem dlouhodobý investor, který neprodá ve ztrátě a cítím v tomto propadu šanci na vstup. Všechny tři společnosti mají velkou kapitalizaci, jsou jedni z lídrů ve svých oborech. Nákupní a průměrné ceny publikuji, takže pokud jsi čerpal z nich, tak se s mou "ztrátou" nemýlíš. Z mého pohledu je ztráta realizována až prodejem. Zprava o Krupovi mi přijde spíše nešťastná, stejně jako jeho návrhy. Nemyslím ovšem, že bude mít na společnost příliš velký vliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rothschildovo "nakupuj, když na ulici teče krev" určitě není myšleno, tak že když trh letí vzhůru, tak nakupuj akcie firmy, která má velké problémy a padá dolů.

      Rothschildův výrok byl myšlen tak, že nejlepších výnosů lze dosáhnout v situacích, kdy je trh psychologicky šokován, ale fundamenty trhu a ekonomiky zůstávají zdravé. Platí to jak pro akcie, tak pro dluhopisy.

      Tento kontrariánský přístup přináší investorům vždy určitá rizika. Je nutné udělat velmi důkladný výzkum, aby si byli jistí, že se dav skutečně plete. Když pak akcie letí dolů, začnou napřed zjišťovat, co přesně způsobilo propad, a zda je tento pokles jen dočasný nebo jestli má firma skutečně vážné a trvalé problémy.

      Obávám se, že GE teď není ideální kandidát na kontrariánský přístup.

      https://www.peak.cz/preslapy-koncernu-general-electric-ma-spasit-dohoda-applem/
      Při současné úrovni dividend by společnost musela buď zvýšit výsledky hospodaření, či výrazněji snížit investice. Výši investic zatím společnost pokrývá z poměrně aktivního prodeje svých aktiv. Bez nich by už to tak jednoduché nebylo. Svá aktiva rovněž nemůže rozprodávat věčně.

      Pokud chceš být investor, zaměřený na pravidelné dividendové výnosy, tak si schválně porovnej, jaký je rozdíl mezi GE a třeba takovým JNJ. JNJ z toho vychází rozhodně daleko lépe.
      https://www.dividendchannel.com/history/?symbol=ge
      https://www.dividendchannel.com/history/?symbol=jnj

      Vymazat
    2. Ještě na doplněnou. Sám si můžeš odpovědět, jesti jsou ty propady GE zasloužené či nikoliv. Nikdo nemá křišťálovou kouli a každý investor má vždy jen 3 možnosti. Koupit, prodat nebo nedělat nic. :))

      Citace :
      Kontrariáni, jak název napovídá, se pokoušejí udělat opak toho, co dělá dav. Jsou nadšení, když se akcie jinak dobré společnosti silně (ale nezaslouženě) propadnou. Půjdou pak proti proudu s předpokladem, že trh se obvykle plete. A to jak při extrémních poklesech, tak i nárůstech.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Bohužel ne, GE jen 7% :) A kdoví, co bude v další dny ... a stále 2 dolary pod Tvůj nákup, nicméně o tohle tady nejde.

      Určitě si Michale investuj, jak Ti to vyhovuje, je to Tvoje věc. Ale ta obhajoba a argumentace je zbytečně dětinská. Reagovat takto na úklep v písmenku .... To je fakt důležité pro úspěšné investice. :DD

      Proč ale kupuješ GE, když sám přiznáváš, že u něj neočekáváš růst ? A měl by jsi si uvědomit, že velká kapitalizace firmy není zárukou úspěšné investice (viz. GE, jaká byla kapitalizace před 2 lety a kde je teď) a zárukou není ani to, že je firma mezi lídry ve svém byznysu. Dnes je lídr, zítra konec. Nechceš raději diverzifikovat skrze nějaké dividendové ETF ?

      Vymazat
    2. Proto tam byl Dane smajlík, abys to nebral vážně, útočný tón je naprosto zbytečný. S termínem "kontrarián" (v češtině to zní šíleně) jsem obeznámen, ale teoretickým škatulkováním se moc nezabývám. Co jsem naopak nevěděl je, že výrok o krvi v ulicích patří Rothschildovi :-)

      Nevím jak to napsat, aby to nevyznělo povýšeně, ale myslím, že mě trochu podceňuješ. Vážím si tvé snahy mě poučit, ale dividendové ETF bys měl zvážit spíše ty, pokud nemáš důvěru ve své investorské schopnosti. Bohužel s ETF se těžko něčemu přiučíš. Podívej se na Royal Dutch Shell... kupoval jsem ho prakticky v dolíku, společnost byla ztrátová, peníze na pokrytí dividendy čerpala z deinvestic (prodeje aktiv) a kde je společnost dnes? Trhy také rostly... Krev v ulicích se dá vysvětlit i ztrátou investorské důvěry v jednu vybranou akcii. Je pokles GE zasloužený? ANO Je úměrný situaci, ve které se GE nachází? Nemyslím si, a proto jsem nakoupil.

      Srovnání s JNJ je jako srovnávat jablka a hrušky, společnosti působí v rozdílném odvětví (ale to asi víš), jinak reagují na hospodářské cykly. Trochu mi přijde, že jsi ten druh netrpělivého investora, který reaguje na drbíky a nakupuje/prodává na základě zpráv. Můj přístup je poněkud dlouhodobější. Pro mě kapitalizace a lídrovství v oboru roli hraje, zvláště při nízkém P/B.

      Můj investiční styl rozhodně nezahrnuje prodej při ztrátě na pozici. Pokud se GE dostane níže, přikoupím a dál budu trpělivě držet. Podívej se trochu na historii firmy, v jaké situaci se v minulosti nacházela, jaká byla valuace a jak se z toho firma dostala. Doporučuji také mrknout na články o tom, jak se společnosti z jednotlivých odvětví chovají během krize, myslím, že budeš překvapen tím, jak si vede sektor Industrial goods.

      Každopádně jsem rád za komentáře a diskuzi, jen bych příště poprosil bez toho otcovského tónu a vysvětlování zřejmého, ať je zachován přátelský duch diskuze. Schovejme ego do krabičky :)

      Vymazat
  7. Myslel jsem, že Ti jde o pravidelný a stabilní výnos z dividend, proto jsem zmínil např. JNJ. Druh byznysu je přece v takovém případě vedlejší. Těch firem s výrazně stabilní dividendovou politikou jako JNJ je spousta.

    I takový MCD např.
    https://www.dividendchannel.com/history/?symbol=mcd

    OdpovědětVymazat
  8. JNJ i MCD jsou jistě společnosti, které bych rád viděl ve svém portfoliu, zejména kvůli pravidelnému zvyšování dividnedy (průměrně kolem 5 % ročně). Cena pro vstup mi ovšem přijde cena trochu přepísknutá. Minimálně v porovnání s 5 letým průměrem. Tam jsem šanci na nasednutí už trochu promeškal. Pokud přijde nějaká významná korekce, pravděpodobně je do PTF zařadím. Minimálně bych si přál vidět hrubou divi nad 3 %. V současné době bych rád nakoupil něco z evropkské farmacie. Pěkně je vyklesaný Bayer a kolega mě přivedl na slovinskou společnost Krka, která nabízí poměrně vysoký výnos. Nevýhodou je nízká kapitalizace a vysoká slovinská daň z dividend.

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud tou významnou korekcí myslíš vstup do pozice při propadu celého trhu, tak je to čistý kontrariánský přístup. :))

    Jinak co se týče dividendových ETF a mé důvěry v moje investorské schopnosti, tak Tě můžu uklidnit. :) Moje investiční strategie mi na kapitálových trzích v USA vynáší ročně velmi slušné dividendy ve výši cca 9% p.a.. A to za použití zejména dividendových ETF (REIT, MLP, BDC, Multi-Asset, High Yield bondy). Výplaty dividend mám buď měsíčně nebo kvartálně a obratem reinvestuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danieli, když tak čtu Tvé odpovědi, tak mě napadají dvě otázky:

      1) Jak si vede vložená "jistina", uvádět pouze dividendový výnos v debatě, kde zároveň kritizuješ, že někdo je s nějakou akcií v minusu, je trošku argumentační faul. Ok, 9% výnos je fajn, ale odpovídá to rizikovému profilu těch odvětví, do kterých investuješ.

      2) Já si myslím, že Michal nepopisoval svůj investiční styl jako kontrariánský přístup, ale prostě mu jde o to, že nechce platit za své investice nesmyslné ceny. Já taky vždycky dám při srovnávání firem, u nichž jsem přesvědčen, že bych je chtěl mít v portfoliu, vždy přednost těm, které ve chvíli, kdy je kupuju, mají nejnižší P/E a nejvyšší dividend yield, na tom není nic kontrariánského, to je naprosto racionální optimalizace kapitálu. A to, že ti řekne, že se vstupem čeká na korekci trhu, neznamená, že je kontrarián, ale to, že si myslí, že je akcie v danou chvíli prostě předražená vzhledem k jeho kritériím.

      Vymazat
  10. Super, to je velmi pěkný výnos. Věřím, že si zvážil všechna rizika, která jsou s těmito druhy investic spojená :) Obecně plánuji napumpovat kapitál do podobných společností cca 2 roky před odchodem do důchodu (33 let, rok 2024), pokud se to samozřejmě nebude krýt s nějakou nepříznivou situací na trhu. Můj vážený průměrný čistý výnos z dividend je kousek nad 4 % s průměrným ročním růstem dividend na úrovni 7 %. Pokud by to takto šlo dál, budu velmi spokojen.

    Při propadu celého trhu nevstupuje do pozice jenom blbec, na tom se asi shodneme kontrarián nekontrarián. Bohužel mi v roce 2009 bylo 18 let a myslel jsem spíše na chlupaté řízky, než na investice do akcií. Uvidíme kdy přijde další příležitost. Nemyslím tím takové drobné turbulence, jako jsme zažili letos v únoru.

    OdpovědětVymazat
  11. Jaká rizika u těchto ETF máš na mysli ?

    OdpovědětVymazat
  12. Do této debaty se mohu pustit až pokud budu znát tvé konkrétní pozice a jejich procentuální zastoupení na celkovém investovaném kapitálu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč ? Upozorňuješ mě na rizika, související s těmito druhy investic, pokud Tě cituji přesně. Tak se jednoduše ptám, jaká rizika máš na mysli. Mě ta otázka přijde vcelku jednoduchá.

      Předtím jsem tam měl překlepy, tak jsem to smazal a napsal znovu.

      Vymazat
  13. Protože když začnu argumentovat na základě toho mála, co jsi poskytl, snadno mou argumentaci rozmetáš přidáváním detailů, které mi nejsou známi :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Předpokládám, že jsi těmi "druhy" myslel a myslíš obecná rizika, vyplývající z povahy investic do ETF mnou výše uvedených zaměření. Nechci být detailista, ale napsal jsi přesně : "Věřím, že si zvážil všechna rizika, která jsou s těmito druhy investic spojená". Tudíž se Tě znovu ptám, jaká rizika jsi u těchto druhů investic myslel. Já mám i tyto typy ETF mj. ve svém portfoliu (cca 10 let), tak by mě zajímalo, před čím konkrétně mě chceš varovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se v tom moc neorientuješ, tak jen pro představu se jedná např. o tyto typy ETF investic :

      http://etfdb.com/etfs/bond/junk/
      http://etfdb.com/type/sector/real-estate/mortgage-reits/
      http://etfdb.com/type/sector/real-estate/
      http://etfdb.com/type/sector/financials/business-development-company/
      http://etfdb.com/type/sector/energy/mlp/

      Vymazat
    2. Kdybych chtěl používat stejné argumentační fauly jako Ty, Danieli, tak napíšu, že pokud se musíš ptát na to, jaká jsou rizika v oblasti REITs, BDPs, junk bondů a dalších, která jsi uvedl, tak se v tom asi moc neorientuješ Ty, ale nebudu zlý, tak se zeptám, jak pracuješ s rizikem rostoucích úrokových sazeb? Většina těch sektorů, které máš, je silně závislá na přísunu levného kapitálu, spousta z nich už začala sekat dividendy, tak mě zajímá, jak jsi na tuhle měnící se situaci připravený?

      Vymazat
    3. Stačí se naučit chápat psaný text Radku a neohánět se "argumentačními fauly". Já rizika do investic těchto tématických ETF znám myslím docela dobře. Pokud by jsi četl diskuzi pořádně, dospěl by jsi k tomu, že jsem chtěl od Michala vědět, která rizika myslí on. Třeba by mě něčím překvapil. :)

      Jinak většina těchto sektorů není závislá na přísunu levného kapitálu (dařit se jim bude i s dražším kapitálem - podívej se do historie). Výše výnosů (kapitálové i dividendové) těchto ETF jsou hodně závislé na výši a pohybech úrokových sazeb. Nejhorší pro ceny akcií těchto ETF bylo 2. pololetí 2015, kdy se úrokové sazby v USA odrazily ode dna a proběhla tedy větší výprodejová vlna. Moje nákupy byly v té době nejintezívnější a počítal jsem s tím, že výrazné kapitálové výnosy budou aktuální až při dalším snižování sazeb během další krize, která jednou určitě přijde (nebude to trvat dlouho). Nyní mi jde tedy hlavně o výnosy dividendové, které jednak reinvestuji zpět a posiluji tak dividendovou složku ETF části portfolia a taky za tyto výnosy nakupuji přímo vybrané kvalitní defenzivní dividendové akcie a také podhodnocené (dle mého názoru) dividendové akcie. BETA mi u mého akciového portfolia vychází na nějakých 0,5 až 0,6.

      Stačí Ti to takto ?

      Vymazat
    4. "Nejhorší pro ceny akcií těchto ETF bylo 2. pololetí 2015, kdy se úrokové sazby v USA odrazily ode dna a proběhla tedy větší výprodejová vlna. Moje nákupy byly v té době nejintezívnější"

      "za tyto výnosy nakupuji přímo vybrané kvalitní defenzivní dividendové akcie a také podhodnocené (dle mého názoru) dividendové akcie"

      Díky za odpověď, jen když se podíváš na dvě věty, které jsem odcitoval, nepřipadáš si trochu trapně tady Michala kritizovat za jeho styl investování a nazývat ho kontrariánem, když jsi dělal přesně to stejné, tedy nakupoval při intenzivním výprodeji, protože jsi věděl, že fundamentálně je ten který business v pořádku?

      Jen, aby sis nemyslel, já tady nejsem proto, abych Tebe kritizoval, nebo Michala hájil, některé z jeho akcií bych nikdy nekoupil, s jinými souhlasím, ale nasadil jsi docela konfrontační tón, tak bych čekal, že Tvoje investování probíhá nějakým jiným, zázračným způsobem, protože se prezentuješ jako někdo, kdo "tomu opravdu rozumí".

      Mimochodem, výše jsem položil ještě jednu otázku, a sice na celkový výnos, když sečteš kapitálové zhodnocení a dividendy. A ještě to doplním o otázku, jaký máš průměrný meziroční růst dividend?

      (Než se zeptáš na můj investiční styl, tak je to DGI, momentálně mám v ptf (v pořadí podle doby držení): JNJ, PG, MCD, WMT, BBL, CVX, UTX, T, SO, JPM, OHI, O, CSCO, PPL a VZ), první nákup v roce 2011.)

      Vymazat
    5. "Jinak většina těchto sektorů není závislá na přísunu levného kapitálu (dařit se jim bude i s dražším kapitálem - podívej se do historie). Výše výnosů (kapitálové i dividendové) těchto ETF jsou hodně závislé na výši a pohybech úrokových sazeb."

      Mimochodem, abych ukázal trochu té ješitnosti nad urážkou v podobě neschopnosti chápat psaný text, uvědomuješ si, že dvě po sobě jdoucí věty citované výše se navzájem popírají? Tak buď se jim s dražším kapitálem daří, nebo mají při vyšších úrokových sazbách nižší výnos, obojí najednou nelze ;-)

      Vymazat
    6. Nepopírají. :)) Možná to zatím nevíš, ale kapitálové výnosy (hodnota dluhových cenných papírů) jdou proti výnosům dividendovým, což je logické. Když jde nahoru inflace, jdou u těchto ETF nahoru dividendové (u dluhopisů kuponové) výnosy, protože hodnota cených papírů jde dolů - klesá tak případný kapitálový výnos.

      Uvedeným sektorům se tak může dařit i při vyšších úrokových sazbách (stanovených FEDem), pokud jsou tyto sazby relativně stabilní - ustálí se hodnoty cenných papírů i výše dividendových výnosů a byznys jede veselé dále. Jen prostě s vyššími úroky.

      Vymazat
    7. 1. Nasadil jsem konfrontační tón ? Čím ? Jen jsem mu položil velmi jednoduchou otázku a Michal se vyhýbal odpovědi, toť vše.

      2. Kontrariánský přístup v investování jsem u Michala nekritizoval. Asi máš opravdu problém s chápáním psaného textu. Přečti si tu diskuzi fakt pořádně.

      3. Zázračný způsob investování neexistuje, copak to nevíš ? Jsou jen investoři úspěšní nebo neúspěšní. Zkus si třeba přečíst nějaké knihy od slavných a úspěšných burziánů. Michalovi jsem jen nesměle navrhl, jestli by nechtěl zkusit investovat i přes některá ETFka (kvůli diverzifikaci, vyšším dividendovým výnosům atd. ). V mnoha případech jsou takové investice úspěšnější než si tvořit vlastní portfolio z mnoha desítek titulů. Záleží samozřejmě na investičních cílech každého investora.

      4. Jaký mám meziroční růst dividend ? V dnešní době ? Vtip, ne ? Při tomto býčím trhu poslední roky dividendový výnos procentuálně spíše obecně u akcií klesá, ruku v ruce s tím jak jejich P/E roste na varovné úrovně. Mnohé defenzivní tituly s hodnotami P/E mezi 20 až 40, to už signalizuje ledacos.

      5. Poslední věc k tomuto, můj celkový výnos z ETF portfolia se pohybuje dlouhodobě cca 9-10% p.a. Už jsem k tomu psal výše. Více Ti zde ve veřejně přístupné diskuzi neřeknu.

      Vymazat
    8. Jen na doplněnou. Měnové riziko neřeším, protože tuto část portfolia nebudu potřebovat hodně dlouho prodávat. Můžu si klidně počkat, až jednou bude USD opět někde nad 30-35 Kč (moje průměrka je zhruba 19,70 Kč/USD). :DD

      Vymazat
    9. Tak jo, Dane, ještě jeden pokus:

      Začnu tím, proč si myslím, že jsi nasadil konfrontační tón. Schválně si přečti všechny svoje příspěvky a uvidíš, že téměř v každém z nich se prezentuješ v pozici Taťky šmouly, který ví všechno nejlíp a my ostatní jsme neznalí (jen namátkou z tohoto vlákna vybírám obraty "možná to zatím nevíš", "copak to nevíš", "zkus si přečíst", "asi se v tom neorientuješ" apod). Tím se snažíš dávat najevo svoji nadřazenost v té diskuzi a naprosto nesmyslně nás tady poučuješ a ještě se divíš, že se nám takové jednání nelíbí. To jen na úvod.

      "Tento kontrariánský přístup přináší investorům vždy určitá rizika. Je nutné udělat velmi důkladný výzkum, aby si byli jistí, že se dav skutečně plete. Když pak akcie letí dolů, začnou napřed zjišťovat, co přesně způsobilo propad, a zda je tento pokles jen dočasný nebo jestli má firma skutečně vážné a trvalé problémy.

      Obávám se, že GE teď není ideální kandidát na kontrariánský přístup."

      Opravdu nemám problém chápat psaný text, možná bys měl trochu začít uvažovat o tom, co píšeš a v jakém kontextu, tady jsi označil Michalův přístup za kontrariánský a hned ho zkritizoval jako nevhodný. A to nemluvím o tom, že sis opět neodpustil přednášku, jak to má dělat správně.

      Na druhou stranu je úsměvné, že se tady oháníš spoustou moudra a teorie, přitom nechápeš ani základní pojmy jako růst, dividenda a výnos a naprosto komicky je motáš dohromady. Já jsem se Tě ptal, jaký máš meziroční růst dividend. Tedy, o kolik procent více peněz jsi dostal u aktiv, která držíš déle než jeden rok, oproti předchozímu období. Dám Ti příklad. Držím JNJ od roku 2011 a za tu dobu mi každý rok pošlou na dividendách o cca 7 % více peněz než v roce předešlém. Co u Tebe? Počítám, že to u těch ETF žádná sláva nebude a rozhodně to nebude moc predikovatelné a bude to lítat jeden rok nahoru a druhý dolů.

      Další věc, je krásné vidět, jak jsme se dostali od "Moje investiční strategie mi na kapitálových trzích v USA vynáší ročně velmi slušné dividendy ve výši cca 9% p.a." k "můj celkový výnos z ETF portfolia se pohybuje dlouhodobě cca 9-10% p.a." To jsou dost rozdílné informace a byť to je slušné, tak to ukazuje, že kapitálové zhodnocení je nula nula nic a ty ETFs nemají potenciál růstu, jinak by rostla kromě dividendy i jejich hodnota.

      No a jenom jako takové dokreslení, tak nevím, co jsi dělal v roce 2015, ale rozhodně to nebylo nakupování akcií z důvodu začátku růstu úrokových sazeb v USA. FED poprvé zvednul sazby těsně před koncem roku 2016 a všechny ETFs v sektorech, které jsi uváděl, měly nejnižší cenu právě ve chvíli, kdy FED oznámil první zvýšení sazeb, právě proto, že vyšší sazby = nižší zisky těch ETFs, protože prostě zaplatí více na úrocích, základní ekonomická matematika.

      Jsem připraven na další věcnou diskuzi, ale prosím ujasni si nejdřív pojmy, které používáš, ať se bavíme o tom stejném.

      Vymazat
    10. Ty jsi takový matlal patlal, že to fakt pobaví. :DDD
      Už snad jen krátce, na toto fakt nemám čas.

      ETF mám hlavně jako generátor hotovosti (dividendy), až budu chtít hlavně kapitálové výnosy, tak koupím třeba FB nebo AMZN nebo NFLX. Ty si nakupuj akcie, jaké chceš a jaké typy výnosů preferuješ, je mi šumák.

      Nenakupoval jsem akcie uvedených ETF v momentě nejnižší ceny a ani jsem to netvrdil, opět a opět nerozumíš psanému textu !!! Ale tak nějak je mi to již jedno.

      Podívej Ty rozumbrado, napsal jsem:
      "Nejhorší pro ceny akcií těchto ETF bylo 2. pololetí 2015, kdy se úrokové sazby v USA odrazily ode dna a proběhla tedy větší výprodejová vlna. Moje nákupy byly v té době nejintezívnější."

      Možná by neškodilo nelhat, co ? Úrokové sazby se začaly v USA zvedat na konci roku 2015 (ne jak tvrdíš o rok později) a finanční trhy se na to připravovaly celé druhé pololetí 2015, kdy ceny zmiňovaných aktiv v těchto ETF postupně klesaly.
      Graf US FED RATE :
      https://www.fxstreet.cz/img/article_rss/badbd55de366961b623260b29dff110d.png

      Pokud se zvládneš soustředit a přečteš si znovu, co jsem napsal a podíváš se na ten graf, tak snad konečně přestaneš plácat hlouposti.

      Opakuji, v druhém pololetí 2015 byly moje nákupy nejintezivnější !! Podívej se na nějakých grafech akcií ETF (namátkou REM nebo HYLD) na toto časové období a zkus si to v hlavě už konečně srovnat.

      A poslední věc, na kterou se mi chce reagovat, jsou moje dividendové výnosy z ETF portfolia (mám v portfoliu i jiné věci). Proboha jaké "dost rozdílné informace" ? Můj celkový dividendový výnos je cca 9-10% p.a. Neřeším žádný YTD return, dokupuji zmíněná ETFka jen při poklesech (pro posílení budoucích dividendových výnosů), jinak dividendami generovanou hotovost investuji jinam.

      Jinak už asi tuto "věcnou" diskuzi vzdávám.

      Na závěr snad jen moje investiční alfa omega :
      - Největší nepřítel investora jsou daně a poplatky (za nákup/prodej akcií + manažerské - správa invest. účtu/fondů/ETF atd.).
      - Největší spojenec investora jsou reinvestice a složené úročení.

      Ať se daří ...

      Vymazat
    11. Tak na začátek se sluší omluvit se, což upřímně dělám, máš pravdu, ten první hike úrokových měr byl opravdu v prosinci 2015 a tam bylo i dno hodnoty ETFs, moje chyba, měl jsi pravdu.

      Souhlas i s alfou omegou, to je pro všechny rozumné investory základ.

      Bohužel je škoda, že jsi sklouznul k osobním urážkám, sice jsem to trochu vzhledem k tomu obecně velmi arogantnímu tónu, kterým se tady prezentuješ, čekal, ale co už, každý jsme nějaký, někdo holt potřebuje ulevit svému egu tímto způsobem.

      Ad ty rozdílné informace, je dost rozdíl, když napíšeš "celkový výnos mého portfolia je 9 %" a "celkový dividendový výnos mého portfolia je 9", nevím, co je na tom tak strašně nepochopitelného. Třeba můj dividendový výnos je posledních několik let kolem 4 %, ale celkový výnos portfolia je cca 15 % p.a., což mě vede k otázce, proč preferovat ETF ve vysoce rizikových sektorech, když třeba SPY, který je navázaný na S&P500 firmy, by Ti mohl přinést mnohem vyšší zhodnocení na konci toho období, o kterém tady mluvíš, tedy posledních 10 let? Nebo to stejné bylo možné dosáhnout i s portfoliem jednotlivých akcií, co Tě tak strašně zaujalo a přesvědčilo na těch ETFs?

      Vymazat
    12. Jak si dane dokázal mít průměrný kurz 19,7 CZK/USD, když jsi nejintenzivnější nákupy uskutečnil v druhé pololetí roku 2015?

      Pořád nechápu, proč má potřebu někoho urážet. Já si říkal, že až budu za vodou, nebo minimálně zajištěný, ve tvém věku, tak budu ten nejvíce vyklidněný člověk, který bude ostatním pomáhat. Kde se v tobě bere ta kyselost?

      Schválně se teď podívej na úplný začátek naší diskuze a zkus si odpovědět na otázky o čem původně byla, jestli si dosáhl diskuzí svého cíle a co nám vlastně diskuze obecně přinesla.

      Držím se principu diverzifikace. Měnové, geografické i sektorové. Přesto nechci ETF, ať již z důvodu přítomnosti poplatku, ztráty přehledu nad vlastněnými společnostmi nebo celkovému nedostatku zábavy, kterou ETF přináší. Růst dividend je pro mě důležitý. Jak jsem již napsal, má průměrná vážená čistá dividenda je 4 %, růměrný růst 7 %. To znamená, že za rok to bude 4,28 %, za další rok 4,57 % atd. Mám v portfoliu z REITs například OHI se super vysokou dividendou a těší mě to, třeba časem přidám další. Opět to ovšem budou jednotlivé firmy. Chci vědět, kde mají sídlo, jak vznikly, v čem konkrétně podnikají, kolik zaměstnávají lidí, chci si vybrat ty nejlepší.

      Určitě jsem udělal při výběru akcií spoustu chyb, zkus si pročíst blog, zjistíš, že toto celé dělám cca 2 roky, to je určitě dost málo na to, aby se ze mě stal Buffett. V životě by mě ale nenapadlo někam přijít a bez pádných argumentů a arogantním tónem začít zhazovat něčí portfolio.

      Chápu tvou zálibu v ETF, je to celé mnohem jednodušší, ne každého to baví, máš s tím méně starostí. Chápu i tvou vidinu snadného vysokého výdělku ve formě vysoké dividendy. Já koukám trochu více do budoucna. U některých svých investic necílím pouze dividendový výnos, ve svých článcích to píši. GE rozhodně není myšlena na dlouhodobou držbu a mám tam alokovanou směšnou částku. Říkat tomu můžeš třeba kokotariánství, mě tím neurazíš.

      Společnosti, které nabízí vysoký dividendový výnos, podnikající v odvětvích, které si popsal výše, začnu zařazovat do svého PTF dva roky před dosažením svého cíle. Plánuji potom minimálně 2 roky žít čistě z přijmů z dividend + jednoho nejmenovaného pasivního zdroje příjmu, takže to bude příjemný boost a v tu dobu už mi bude samotný růst dividend celkem buřt. Až se naopak vrátím ze své dvouleté cesty, budu cílit kapitálový zisk a investovat do firem s potenciálem růstu. Možná si zkusím nějaký ten trading a spekulace bokem s omezeným kapitálem. Toť můj plán.

      Vymazat
  15. Dane, diskuze s tebou je vysilující. Možná by ses více měl soutředit na to, co píši, než si vytvářet předpoklady. O ETF tě poučovat nehodlám, nezajímám se o investice do ETF. Pokud v to věříš a vidíš výsledky, směle do toho! :-) Nehodlám se pouštět do diskuze o rizikovosti investic, dokud neznám detaily, je to ztráta času. Mé předchozí konstatování můžeš tedy považovat spíše za lichotku, která vyjadřuje mou důvěru v tvé analytické schopnosti při zvažování rizika.

    OdpovědětVymazat
  16. Zpět k tématu, Jak se Michale stavíš k aktuální situaci. Dividenda o 50% dolů a nevalné výsledky z 3Q. Plánuji pomale otevřít long pozici, ale váhám jestli se to nesesune ještě níž, protože tne dluh je docela obrovský a ještě by to mohl nějaký tlušťoch na burze prodat.
    Máš v plánu dokup? Pokud ano, kdy?

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, svůj postoj jsem psal pod článek o nákupu Telefonica, protože tam, celkem nelogicky, toto téma jeden čtenář nakousl. Doporučuji počkat, podle mě to půjde ještě níž :) Za mě dokud to nebude kolem 3 % čistého yieldu, tak do toho nejdu. I kdybych to měl vysedět. O dluhu jsem věděl, vsázel jsem na to, že to společnost ustojí. Holt to nevyšlo :) Upřímně mi toho padlo dost. WPP dnes o 16 %, AT&T také a to nemluvím o Bayeru, který jsem koupil před 14 dni, ale ještě jsem nestačil napsat o náupu článek. Tam je mi to ale celkem jedno, pokud nesáhnou po dividendovém cutu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, A&T taky pozuruji a rád bych přikoupil na 28$. Ta dividenda je skvostná, mají eso v rukávu v podobě výstavby 5G sítí, apod.

      To WPP byl solidní úlet ten propad, ale stále se mi to zdá drahá akcie, a jak vidím všude ten velký nápis recese, krize...tak reklama bude první co firmy stopnou pokud jím půjdou dolů zisky.

      Bayer mám taky v merku, ale já nakonec včera koupil jeho ted už konkurenta Covestro za 51€.

      Ad BUD, mám to podobně, aktuálně je to na DI nějakých 2.5%, to je pod průměrem trhu, počkám taky na 3-4% DI a uvidíme. Je pravda že Amíci a i my v Evropě přestáváme chlastat ty velký značky piv a upřednostňujeme ty malé pivovary (osobní zkušenost).

      Vymazat
    2. Osobní zkušenost s pitím piva také nějakou mám :-) Obecně se přestává chlastat pivo v hospodách, celková spotřeba ale neklesá, což implikuje chlastání lahvového doma. Síla malých pivovarů je právě v točeném pivu. V globálu ty malé pivovary takovou sílu nemají, nevidím v tom nebezpečnou konkurenci :-) Navíc je tu vždy možnost, že ty malé pivovary budou těmi většími pohlceny.

      Vymazat