neděle 2. září 2018

Nákup_15.8.2018_Anheuser-Busch Inbev

Za peníze utržené z prodeje Infosysu jsem se rozhodl rozšířit svou evropskou část portfolia o belgický pivovarnický gigant.

Nákupní cena: 86,19
Průměrná cena: 86,19

Logo společnosti Anheuser-Busch Inbev

Jak jsem předeslal, zaměřuji se v této fázi hospodářského cyklu na defenzivní tituly. Chlastalo se, chlastá se a chlastat se bude. Proto mě zaujala trhem šikanovaná společnost Anheuser-Busch Inbev. Pod tímto škaredým názvem se ukrývá největší pivovarnický koncern světa. Dlouhý název napovídá, že cesta k jeho zformování nebyla přímočará, ale spíše poznamenána různými akvizicemi konkurenčních společností.

Samotné kořeny tohoto koncernu sahají až do roku 1366, kam se datuje založení belgické společnosti Artois (Den Hoorn). Ta se až v roce 1987 spojila s dalším belgickým pivovarem společností Piedoeuf  a vznikla belgická Interbrew, ta v roce 1995 připojila kanadskou  Labatt Brewing Company a německý Beck's.

Další větví dnešního koncernu byl AmBev (Companhia de Bebidas das Americas). To už jsme se z tradiční pivovarnické Evropy přesunuli do Brazílie. AmBev vznikl roku 1999 fúzí společnosti Antarctica (1880) a Brahma (1886).

Americkou větví je společnost Anheuser-Busch, která byla založena roku 1852 v americkém Missouri. 

Nakonec nelze zapomenout na SABMiller se sídlem v Londýně, který byl původně založen v Jihoafrické republice. Pro lepší názornost přikládám obrázek:

Historie společnosti Anheuser-Busch Inbev, zdroj: wikipedia
Nákupy konkurenčních společností jdou většinou ruku v ruce se zvýšenými náklady. Pro takový gigant, který je rozprostřený přes všechny kontinenty to platí dvojnásob. Přesto považuji společnost v současné době za velmi dobrou investici. P/E 23 (forward 17,7), P/B 2,69, P/S 2,8 a opravdu štědrý dividendový výnos 5,32 %.
Nevýhodou může být vysoká belgická daň z dividendy (25 %) a dále zadlužení společnosti. Dividendová politika je na stránce společnosti definována následovně:

"Our goal is for dividends to be a growing flow over time, consistent with the non-cyclical nature of our business. However, given our emphasis on deleveraging, dividend growth is expected to be modest."

5 komentářů:

  1. neboj se ničeho, sleduji tě nejen na tvém blogu :D zdraví www.cestaslona.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Slone, Díky za tvůj blog. Rád si počtu i o někom jiném.

      Ad Anheuser: Mě se to zdá stále drahý (P/E, P/B)...mají hrozný dluh po tom co koupili SAB. Je to sice dobrá pračka na cash, ale toho cashe dávají taky hodně za ty úvěry.

      Vymazat
    2. Super! Komunita se mmusí podporovat :) Jen tak dál Romane! Jsi odvážný, že publikuješ veřejně za kolik nakupuješ :) Myslím, že to vezme slova z úst těm, kteří argumentují tím, že je k investicím do akcií zapotřebí velký kapitál :)

      Vymazat
    3. Milane, fundament není stoprocentní, ale v současnosti potřebuji navézt kapitál do consumer defensive a hlavně do Evropy. Dividendový výnos je skvostný a pochybuji, že nechá akcii dále klesat. Za týden přikoupím další várku!

      Vymazat
    4. jj rozumím,já děkuji za tip. Společnost si o víkendu trochu víc prolustruji. V defenzivních titulech zatím nic nemám, tak možná s vaším příštím týdnem tak vstoupím do první pozice, jestli se dostaneme k 70€

      Vymazat