pátek 18. listopadu 2016

Nákup_15.11.2016_Cisco Systems, Buckeye Partners, Omega Healthcare Investors

Vzhledem k tomu, že můj broker umožňuje nákupy na NYSE opravdu za hubičku (asi 15 Kč), rozhodl jsem se tento měsíc nakoupit celkem tři akcie. Své portfolium jsem rozšířil o akcii technologickou - Cisco, akcii z oblasti základních materiálů - Buckeye Partners a jednu REITs akcii - Omega Healthcare Investors. Přemýšlel jsem, jaké je optimální množství akcií pronaplnění mého cíle. Myslím, že tato úvaha je celkem důležitá, protože zatím jsem kromě jednoho přikoupení AT&T pouze rozšiřoval portfolium, ale nenavyšoval pozice. Někdo tvrdí, že vhodné množství je 10, což zhruba odpovídá množství odvětví v ekonomice. Podle mě by bylo 10 akcií z hlediska diverzifikace málo. Na druhou stranu mít zastoupeno několik akcií z každého regionu a z různých sektorů by znamenalo držet třeba 100 různých titulů. Zde zase narážíme na problém neschopnosti sledovat jejich výkon a zisky. Proto mám v plánu portfolium rozšířit do cca 25 akcií a potom začít pouze přikupovat. Pokud se ovšem naskytne vhodná příležitost, dokoupím stejně, jako jsem to udělal v případě AT&T.

Cisco Systems

Nákupní cena: 31,66 $

Logo firmy Cisco Systems
Firma Cisco byla založena v roce 1984 v Californii. Představuje předního světové výrobce síťového hardware, telekomunikačního zařízení a jiných vyspělých datových systémů. Firma působí zejména v trendových oblastech informačních technologií. Je často spojována s fenoménem IoT - Internet of Things, který se dá zjednodušeně vysvětlit jako idea zasíťovat úplně všechny elektronické spotřebiče, zařízení a gadgety. Dále firma působí v oblasti doménového zabezpečení a energetické bezpečnosti.

Na NYSE najdete firmu pod tickerem CSCO. Že se jedná o giganta poznáte už z tržní kapitalizace ve výši 161 miliard dolarů. Firma za posledních 5 let zvyšovala zisky průměrně o 12 %, tento rok o 20 % a odhady na dalších 5 let hovoří o průměrném růstu cca 9,3 %. V současnosti vyplácí firma dividendu ve výši 3,28 %, ovšem není od věci zmínit, že za poslední roky dividendu každoročně významně zvyšuje. Akcie je zajímavá i svým oceněním, kdy P/E, P/BV a P/S dosahují uspokojivých hodnot.

Buckeye Partners

Nákupní cena: 65,01 $ 

Logo firmy Buckeye Partners
Tato firma byla založena již v roce 1886. Patří mezi hlavní distributory ropných paliv na východě a středozápadě USA. Firma vlastní cca 10 000 km produktovodů a zásobuje leteckých palivem například letiště v New Yorku.

Tato firma, společně s Omega Healthcare Investors, dosahuje jistého obratu v mém přístupu k investicím. Do teď jsem investoval do "megafirem", které svou tržní kapitalizací přesahovali 50 miliard dolarů. Tato firma je oproti nim poměrně malá. I když říkat firmě malá, když dosahuje stejné kapitalizace jako například náš ČEZ je úsměvné. Firma vykazuje v posledních pěti letech stabilní zisk, s kterým se počítá i do budoucna. Navíc vyplácí velmi štědrou dividendu ve výši 7,56 %, kterou navíc každý kvartál zvyšuje. I fundament společnosti je poměrně zdravý. Jediné, co mě trochu děsí je payout ration ve výši 110 %, ale tato hodnota není u ustálených společností, které nepotřebují investovat nic neobvyklého.

Omega Healthcare Investors

Nákupní cena: 29,42 $

Logo firmy Omega Healthcare Investors
Než přistoupím k povrchní analýze firmy, slušelo by se vysvětlit, co to jsou ty REITs, mezi které tato firma patří. Zkratka značí Real Estate Investment Trust - společnosti, které vytvářejí příjem tím, že vlastní nemovitosti, které dále pronajímají koncovým uživatelům. V případě Omegy se, jak už název napovídá, jedná o budovy zdravotnických zařízení. Kdo má trochu přehled o současném dění ve světě jistě ví, že obchod se zdravým vesele kvete. Může za to především rozvoj civilizačních chorob, ale také stárnutí populace. Proto je právě toto odvětví tak významné. 

Firma je, co se týče tržní kapitalizace, tou nejmenší v mém portfoliu. Dosahuje hodnoty 5,7 miliard dolarů. Přiznám se, že motivací k nákupu byla zejména štědrá dividenda ve výši 8,45 %, kterou firma každý kvartál zvyšuje. Letos firma vykazoval snížení růstu zisku, ale na další rok se očekává zvýšení ve výši 22 % a vyhlídky na 5 dalších let jsou v černých, i když nikterak vysokých číslech. Fundament trochu pokulhává v hodnotách P/E 19 a P/S 6,5. Payout ratio je na úrovni 144 %, ovšem nutno podotknout, že to v tomto sektoru není žádná výjimka. Výhodou REITs totiž je, že pokud vyplatí více než 90 % zisku jako dividendu, dosáhnou významného daňového zvýhodnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat