neděle 9. října 2016

Jak zhodnotit peníze (investice)

Myslím, že to, co jsem vám sdělil doteď, vám dokáže říct i průměrně frustrovaný finanční poradce. Budete s ním muset ale trávit váš volný čas v nějaké kavárně druhé třídy, sdělit mu své finanční poměry a dát mu číslo na pět vašich známých, které bude otravovat úplně stejným způsobem.

Pokud opravdu čtete mé příspěvky, dozvěděli jste se, jak to nedělat. Nyní přistoupíme k dalšímu kroku a to k postupnému vytažení hlavy z prdele. Začneme investovat.

Co je to ta investice? Jak už jsem naznačoval, při investici něco nakoupíme a čekáme, že hodnota toho něčeho poroste. Následně to prodáme a máme více! Magie! Zní to trochu jako obchod, nebo podnikání, co? Ono to totiž nic jiného ani není. Obchodník koupí zboží za cenu x a prodá ho za cenu x+y, přičemž y je jeho zisk. Obecně se dají investoři z hlediska zkušeností rozdělit do dvou skupin:
  1. Ti, kteří mají hlavu stále napůl cesty v rektu
  2. Ti, kteří vytáhli hlavu z prdele a začali ji používat
První skupina objevila, že se dají obejít banky. Rozhodli se podstoupit malé riziko a odměnou jim za to budou vyšší zisky. Ovšem pořád tak nějak investují přes prostředníka. Druhá skupina se dostala ještě dál. Rozhodla se obejít zprostředkovatele, podstoupit riziko v plné výši a užívat si vysokého zhodnocení svých vkladů a to všechno na vlastní pěst.

Hlava napůl cesty

 

Průměrnému českému Pepíkovi zazvonil telefon. Bývalá spolužačka, prý začala dělat do financí a má pro něj skvělou nabídku, která se prostě neodmítá. Bohužel, jak se za chvíli doví, anální sex to není. V restauraci druhé kategorie mu zaplatí kávu a natluče do hlavy neskutečné klíny. Pepovi to nedá a uvrtá se do pravidelného investování přes investiční společnost. Chce přece ten pasivní příjem, aby nemusel věčně dělat za 15 000 Kč hrubého.

Pepa se ocitl na konci potravinového řetězce. Investiční společnost ušetřila peníze za marketing, protože finanční poradkyně uvrtala ovečku do investice u ní. Za to dostala poradkyně odměnu ve formě provize. Investiční společnost si smlsne na poplatcích, které klient rád zaplatí za to, že se mu bude společnost o penízky starat a ukrojí si něco i ze slibovaného zisku. To všechno s nulovou odpovědností za vklad klienta. I investiční společnosti musí někde svá aktiva nakupovat a prodávat. Tyto nákupy a prodeje stojí peníze. Ty se platí obchodníkovi. Obchodník zase platí burze. Takto bychom mohli pokračovat dál, až se smyčkou dostaneme zpátky k Pepíkovi, kterej dělá KOPRa (koncového pracovníka) u ČEZu, jejichž akcie investiční společnost nakoupila. 

Logicky by se dalo předpokládat, že se bude investiční společnost o fondy starat, aby měly dobrou pověst a přilákaly další investory. To určitě platí o dlouhodobých fondech, jako jsou například ty penzijní. Investiční fondy se ale dají jednoduše rušit, transformovat, slučovat a zakrývat tak úspěšně neschopnost jejich manažerů.

Fondy investují do různých instrumentů. Máte jich na trhu nespočet, stačí si jen vybrat. Investuje se třeba do komodit, akcií a jejich derivátů, dluhopisů, drahých kovů, umění, nemovitostí nebo dalších fondů. Za své peníze si jednoduše koupíte určitý podíl ve fondu a ten můžete časem, až se zhodnotí, prodat. Stejně jako u důchodového spoření/připojištění/kočkopes, vás bude zajímat především výkon fondu tj. jak si fond dlouhobě vede. Dále také, kdo fond spravuje, jaké jsou jeho záměry s fondem do budoucna, v jaké měně, geografickém regionu nebo sektoru ekonomiky jsou peníze investovány. Hlavním úskalím fondů jsou ale vždy nakonec poplatky. Ty platíte ať už vám fond něco vydělal, nebo ne. Detailně se tomu věnuji v článku Třetí pilíř pod drobnohledem, kde je celá problematika ukázána na důchodových fondech.

Asistované investiční služby nemusí představovat jenom fondy. Může se jedna i o vašeho soukromého brokera/poradce pro trading. Ten vás v podstatě otravuje třeba i několikrát denně na telefonu se super nabídkou na vyklesanou akcii, která poroste v příštím týdnu do nebe. V podstatě jste právě toto mohli vidět ve The Wolf of Wallstreet, DiCaprio volal s nadšením v hlase a prodával hnůj. Pamatujte, že brokerovi půjde vždy o co největší frekvenci obchodů, protože z obchodních transakcí a z peněz, které za ně zaplatíte broker žije. Navíc vás bude broker pravděpodobně přemlouvat, že vaše investice k pořádnému výdělku nestačí a máte sáhnout po "páce" tzn. půjčit si od brokera peníze za nehorázný úrok.

 

Hlava venku

 

Gratuluji, ještě si ji nezapomeňte otřít! Ano, všechny předem popsané instituce se dají úplně s klidem obejít. Je to sice smutné, ale ve světě financí se vás budou snažit okrást častěji, než kdekoliv jinde. Můžete si sami koupit zlato, certifikát, dluhopis, akcii nebo nemovitost (to jste ale asi věděli...). Můj blog se bude soustředit především na akcie. Proč? Protože akcie = podíl ve firmě. Poměr likvidity, rizika a výnosu je podle mě u akcií nejpříznivější. Plus je zde výhoda jejich "movitosti". Další výhodou je, že akciová investice se  zhodnocuje (popřípadě znehodnocuje) skrze cenu akcie, ale po celou dobu vám z držené akcie plyne dividenda. Samozřejmě pokud akcie dobře a pečlivě vybraná. Když se rozhodnete investovat sami investovat do akcií, budete k tomu potřebovat pár věcí.

1) Investiční strategii;
2) schopnost zachovat klidnou hlavu;
3) alespoň základy anglického jazyka;
4) schopnost analyticky myslet;
5) znalost fundamentální analýzy;
6) účet u brokera s přístupem na různé trhy;
7) trochu toho času, koule, mozek a víru.

Není to tak hrozné, jak to vypadá a pokud budete dále sledovat můj blog, postupně se tím můžeme prokousat. Za toto "osamostatnění" vám bude odměnou nadstandardní zisk. A pokud ne, může vás alespoň hřát u srdíčka, že jste si peníze pro*ebali sami a nikdo to nebude svádět třeba na chudáky z Oufaubí. Pořád lepší, než hrát třeba automaty.

Na jednotlivé aspekty investic do akcií se podíváme zase příště. Abyste si nemysleli, že jsem zlý a tvrdím o vás, že máte hlavu napůl v zadnici, tak dodávám, že jsou i hodné fondy, které vás zase tak moc neokradou a nechají vás i něco vydělat. Stejně jako jsou hodní finanční poradci, kteří vás nenavezou zase do takového průseru, ale třeba jenom do polovičního. Ještě dodám, že výhodou investic přes prostředníka je, že nebudete potřebovat body 1 - 7 zmíněné výše. Prostě jenom nakoupíte a až uznáte za vhodné, prodáte. Zvláště podmínka času je důležitá. Ne každý má čas a chuť screenovat vhodné akcie k nákupu a hrabat se v účetnictví firmy.

1 komentář:

  1. Co zlato jako investice? Sám investuji do komodit i do fondů, mám i krypto. Ale mám na to taky nervy. V tomhle ohledu mi přijde zlato jako fajn varianta pro "labilní" jedince, kteří se při sebemenším poklesu leknou a prodávají bez ohledu, jaká jsou dlouhodobá čísla. Kromě toho mají tito investoři doma nějakou fyzickou jistinu v podobě zlatého slitku.

    OdpovědětVymazat