středa 18. prosince 2019

Welcome to Wonderland

Představte si zemi, která disponuje určitým množstvím nerostné suroviny, kterou těží. Nebo je prostě schopna něco hodnotného vyrábět. Zároveň si vedení a obyvatelstvo uvědomuje, že příjem z této těžby/výroby není věčný a je potřeba myslet na budoucnost. Proto tyto peníze stát vezme a vytvoří jakýsi státní investiční fond. Protože je ve fondu dostatek prostředků a země chce diverzifikovat, neinvestuje fond na vlastním území, ale všude jinde. Fond spravuje centrální banka a kupuje akcie velkých i malých společností, dluhopisy, později i nemovitosti.

Vítejte v Norsku

 

On takový Wonderland opravdu existuje a má podobný fond. Vlastně se jedná o takový unikát, že se tento fond označuje jako "The Fund". I já ho tedy dále budu nazývat Fondem s velkým "F". Legislativní základy byly položeny v roce 1990 a první peníze byly do Fondu poslány o šest let později. Za 23 let dosáhl Fond hodnoty 1 092 000 000 000 USD. Pro případ, že byste toto číslo neuměli přečíst, tak se jedná o jeden bilion a 92 miliard amerických dolarů. V angličtině stačí říct prostě "trilion dolars". Od svého založení se Fond průměrně zhodnocoval o neskutečných 5,9 % ročně. Pro vaši představu to ze současné hodnoty dělá asi 65 miliard USD ročně. To je o něco málo méně, než výdajová stránka českého státního rozpočtu na rok 2020. Celkem terno, ne?

Vývoj hodnoty Fondu v USD, zdroj: nbim.no

 

Management a složení fondu

 

Fond spravuje s pověřením ministerstva financí Norská národní banka. Struktura fondu je poměrně jednoduchá: Akcie (max. 70 % kapitálu), dluhopisy (max. 30 % kapitálu) a nemovitosti (max. 7 % kapitálu). Současný poměr je znázorněn na obrázku níže. Celkově má Fond podíl v 9 158 společnostech v 73 zemích světa. V každé veřejně obchodované společnosti na světě má Fond průměrně 1,5% podíl. Ne vždy tomu tak ovšem bylo. Statut Fondu například dovoloval v roce 1998 investovat pouhých 40 % do akcií. V roce 2009 byla tato hranice posunuta na 60 % a v roce 2014 konečně na 70 %.

Portfolio dle aktiv (zdroj: nbim.no)

 

Filozofie a strategie fondu

 

Zde si dovolím citovat, protože se jedná o poměrně prosté poslání:


Our mission is to safeguard and build financial wealth for future generations.

Investiční horizont je v tomto případě velmi dlouhý, až nekonečný. Krom klasických keců o tom, že se snaží být maximálně efektivní při přiměřeném riziku (kdo ne...) mě zaujal ve strategii pro roky 2020 - 2022 záměr pokračovat zejména v investicích do obnovitelných zdrojů a nemovitostí. Tuto skutečnost je třeba brát vážně, protože se tady nebavíme o tom, že si někdo koupí 100 akcií Iberdroly, nýbrž o přelévání obrovského kapitálu směrem od špinavého uhlí a tabáku do ekologicky čistého businessu (více níže).

 

Ethics & Morale

 

Norové striktně dbají na nejen na ekonomické aspekty, ale i na etickou odpovědnost svého Fondu. Jak šel čas, postupně Fond divestoval v různých odvětvích, které byly správou fondu vyhodnoceny jako "neetický business". Dle etického kodexu nesmí například fond investovat kapitál do společností, které se podílejí na zabíjení, mučení nebo omezování svobod v rámci konfliktních oblastí a válek. To ovšem neznamená, že by fond nebyl angažován ve výrobě zbraní. Jen si prostě vybírá a například jaderné zbraně jsou pro Fond tabu. Fond také stahuje kapitál ze společností, které prokazatelně zaměstnávají děti nebo poškozují životní prostředí. V roce 2010 Fond vyřadil ze svého portfolia 17 tabákových společností. V roce 2014 přišly na paškál společnosti, jejichž zisk je odvozen z více než 30 % z těžby či zpracování uhlí. Tento rok šokoval Fond rozhodnutím stáhnout kapitál obecně ze společností tvořící určitou maximální část zisku z těžby fosilních paliv. Vybrané zajímavé divestice Fondu:
  • Boeing - výroba mezikontinentálních balistických raket
  • Airbus - výroba jaderných střel pro francouzské letectvo
  • General Dynamics - výroba součástek pro kazetovou munici
  • Rio Tinto - škody na životní prostředí způsobené těžbou
  • Wal-Mart - porušování lidských a pracovních práv

 

Zajímavosti

 

V České republice tvoří investice Fondu v oblasti equity celkem 36,9 mil. USD a to v akciích Kofoly (2,5 mil. USD), Komerční banky (12,8 mil. USD) a Monety Money bank (21,4 mil. USD). Dále vlastní fond dluhopisy s domicilem v naší zemi ve hodnotě 50,7 mil. USD.

Když jsem srovnal akciové investice dle velikosti podílu, který Fond drží, tak jsem narazil zejména na společnosti, které mi absolutně nic neříkaly. První, kterou jsem rozeznal (ale také to může být tím, že jsem tupý ignorant) je švýcarská Credit Suisse Group, kde fond drží 4,73% podíl. Dále to je německý Leoni (4,5 %), americká Alcoa (4,2 %) či britské Tesco (3,98 %). Úplně největší podíl (24,55 %) má Fond ve společnosti Shaftesbury PLC, což je v podstatě britský REITs s výhradním zaměřením na západní Londýn. Naopak nejvíce kapitálu má Fond zainvestováno do firmy Microsoft (7,5 mld. USD), Apple (7,2 mld. USD), Alphabet (6,7 mld. USD), Amazon (6.3 mld. USD), Nestlé (6,2 mld. USD) a konečně Royal Dutch Shell (5,9 mld. USD).

Dle odvětví vypadá diverzifikace následovně:


Geografická diverzifikace potom:
Objem kapitálu zainvestovaného v regionu Blízkého a Středního východu tvoří 2,9 mld. USD.

 

Co si z toho vzít?

 

Je třeba si uvědomit, že Fond necílí to, co většina z nás - pasivní příjem, ale jde mu spíše o celkové zhodnocení. Slepě kopírovat Fond bez znalosti metodiky výběru akcií, nákupních cen a dalších podrobností by byl holý nesmysl. Přesto se lze Fondem částečně inspirovat. Pokud se profesionální investoři rozhodli alokovat v průběhu dvaceti let větší množství kapitálu do akcií, bude to pravděpodobně dobrý nápad i pro nás. Fond také nevlastní žádné další podílové fondy, věří svému investičnímu umu a vybírá přímo konkrétní společnosti (ok, maj asi o něco málo víc kapitálu než já nebo vy, takže ohou lépe diverzifikovat, ale stejně...).

Fond se nebojí investovat i jinde než v USA či Evropě. A to je dobře. Je jen otázkou času, kdy si vytáhneme hlavy ze zadků, přestaneme poslouchat zaprděné české guru a uvědomíme si, že většina světové populace nežije na západ od nás. Geograficky se Fond jasně vyhýbá jen problémovým regionům - válkami a nepokoji zmítaném BSV a Africe. Ve zmíněných regionech se norský kapitál nachází pouze v Turecku, Izraeli, na Arabském poloostrově (mimo Jemen), v Maghrebu a Sahelu pouze v rámci Maroka a Tuniska, v Egyptě a jižněji potom v Ghaně, Nigérii, Tanzánii, Keni a JAR.

Fond je diverzifikovaný, ale nebojí se nadvážit sektor, pokud v něm vidí potenciál. V tomto případě je značně nadvážen sektor financí. Vlastně se Fond nebojí nadvážení ani v oblasti aktiv samotných a akcie zde prostě hrají prim. Za mě osobně bych se nepouštěl do dluhopisů i za cenu toho, že budu mít značně volatilní portfolio. Ale kdo ví, třeba časem změním názor.



Vzhledem k tomu, jak má fond definovaný etický přístup lze očekávat odliv kapitálu z určitých odvětví. Toho se dá využít, protože se tady opravdu nebavíme o pár milionech dolarů. Lze tím částečně vysvělit například fundamentální levnost méně morálních odvětví (tabák).

Co například uklidnilo mě je fakt, že Fond drží nemalou pozici ve společnosti Bayer, která je v USA lynčována kvůli kauze Roundup. Jsem rád, že i tak eticky striktní Fond se zatím drží faktů a nevěří vině Bayeru v této vykonstruované emoční kauze.

Závěr

 

Jsem velkým fandou Norska a jeho Fondu. Myslím, že je to skvělá ukázka toho, jak může vypadat odpovědné nakládání s kapitálem a zajištění budoucnosti státu. Můžeme to klidně sebemrskačsky porovnat s naším přístupem, například průběžným financováním starobních důchodů nebo nakládáním s veřejnými zdroji obecně. Pokud byste chtěli pokračovat v samostudiu, tak doporučuji přímo stránky Fondu. Já v něm pokračovat budu, protože mě zajímá například chování fondu během recese či poslední velké krize. Nevylučuji, že o Fondu ještě něco do budoucna sesmolím.

3 komentáře:

  1. Super článek. Za mě je tedy největší "mind blow" to počítadlo na úvodní stránce. :D Pro mě v celku nová informace je ona zmíněná etická a morální politika fondu. Zajímalo by mě, kdo rozhoduje o tom, která firma je ještě v normě, a která už je "přes čáru". 6.3 mld USD v Amazonu, ve firmě, která má na krku několik soudních pří týkajících se porušování práv zaměstnanců. 22 mld USD v Číně, která to taky nemá s dodržováním lidských práv zrovna nejlepší. 3 mld USD v BP oil, která způsobila jednu z největších katastrof s únikem ropy... zkrátka zajímavé. Tím nechci říct, že jsem snad idealista nebo nedej bože socialista :D Jen mi to přijde zajímavé a trochu i vtipné. Ale jinak se mi ta myšlenka nesmírně líbí a vaše zpracování je super. Mohl bych poprosit o podobně zpracovaný fond Nobelovy ceny? To je taky perfektní příklad dlouhodobého investování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji. Obecně o tom rozhoduje Etická komise Fondu, která by se měla řídit etickými stanovami. Pokud je u společnosti podezření na to, že nevyhovuje etickému kodexu Fondu, může být rozhodnuto první o jejím "pozorování". To se dá následně odvolat, nebo rozhodnout o divestici. Stejně tak ale může být společnost později "očištěna" a kapitál do ní znovu investován. Konkrétně pro životní prostředí bude důležitý bod f sekce 3 a to:

      "Companies may be put under observation or be excluded if there is an unacceptable risk that the company contributes to or is responsible for severe environmental damage."

      BP způsobila katastrofu a je možné, že byla vyloučena dočasně. Je také možné, že stejně jako u soudních záležitostí hraje roli "záměr" tuto katastrofu způsobit nebo "snaha" o její nápravu.

      Původně jsem neplánoval žádnou sérii o fondech tohoto charakteru, tak nechci nic slibovat, ale mrknu na to. Zběžným googlením jsem zjistil, že máte na mysli Fond Nobelovy nadace, nemýlím se? :-)

      Vymazat
  2. tak kdyby člověk tu etiku s morálkou chtěl dodržovat opravdu na 100%, tak si ty prachy může rovnou nacpat do polštáře

    OdpovědětVymazat