pondělí 24. dubna 2017

Přikoupení_12.4.2017_Munich RE

První měsíc druhého čtvrtletí jsem pouze rozšířil svou současnou pozici v německé společnosti. Vedlo mě k tomu uvolnění intervencí ČNB, jehož důsledky se projevily pouze mírným a postupným posilováním koruny. Dále také fakt, že mnou zakoupená společnost přizná na konci tohoto měsíce roční dividendu, která mi umožní tuto nemalou částku ihned investovat dále.

Munich RE



Nákupní cena: 182,1 
Průměrná cena: 170,15 

Rok 2016 nebyl pro společnost, která funguje jako zajišťovna pojišťoven zrovna šťastný. Když si pojistíte u pojišťovny dům a ten vám vyhoří, nebude pojišťovna zrovna jásat. Pracuje se statistikami a zákonem velkých čísel, dále s hodnotou vaší nemovitosti, na základě čehož vám stanoví výši pojistného. Ideální zákazník pro pojišťovnu je ten, kterému se nikdy nic nestane a jenom platí. Pokud by se něco opravdu posralo a vyhořela třeba město, kde by měl každý pojištění sjednané u jedné a té samé pojišťovny, mohlo by to teoreticky menší pojišťovnu přivést k závažným problémům s vyplácením pojistného. Tento příklad je spíše úsměvný, ale vzpomeňte si na tornáda, zemětřesení, hurikány... Pojišťovně se nevyplatí držet cash v hotovosti pro tyto příklady. A proto neudělá nic jiného než to, že se sama pojistí! A u koho jiného, než u největší zajišťovny pojišťoven na světě - společnosti Munchener Ruckversicherungs-Gesellschaft (Munich RE). Bohužel, pokud se ve světě objeví hodně katastrof, válek a neštěstí, projeví se to nejen na ziscích pojišťoven, ale i na mnou držené akcii této zajišťovny.


Společnost narostla za 8 měsíců mého držení o 13 %. Tento trend ale neodpovídá poklesu zisků za minulý rok, které činí cca 14-17 % (liší se dle zdrojů). Důvodem může být zpětný odkup akcií, který společnost organizuje. Nebo také důvěra investorů v budoucí růst této společnosti. Dividenda vyplacená v roce 2017 bude 8,6 €, což představuje oproti minulému roku nárůst pouze o 4,2 %. Na společnost, které klesají zisky to sice není zlé, ale tempo růstu se značně zpomalilo oproti 6,4 % růstu v roce 2016. Můj současný dividend yield je při průměrné ceně 170,15 EUR přesně 5,05 %. Po zaplacení nehorázné německé daně vychází čistý yield něco málo pod 4 %.

Současně má akcie hodnotu P/E 11,3 P/B 0,9 a P/S 0,5. Tyto hodnoty stále znamenají velice dobrou příležitost pro další nákup. U akcie očekávám v následujícím období pozvolný růst kombinovaný s malým poklesem zisku, který by se měl z dvouletým výhledem značně zlepšit. Rozhodně se nejedná o akcii vhodnou pro krátkodobou ani střednědobou držbu. Po vyplacení dividendy se dá samozřejmě očekávat cca 5% pokles.



Žádné komentáře:

Okomentovat