pondělí 20. února 2017

Nákup_14.2.2017_Novo Nordisk

Můj druhý letošní nákup byl, přiznám se, ovlivněn čtením knihy New Buffettology, kterou vřele doporučuji všem začínajícím investorům do akcií. Pokud jste líná prasátka a moc písmenek a stránek vám činí potíže, vytvořil jsem pro vás tuto myšlenkovou mapu, která by vám mohla při výběru akcií podle Warrenova klíče pomoci. Nemáte zač, jsem prostě lidumil. 

Myšlenková mapa opavského génia
Sorry for my anglickou češtinu. Kniha je opravdu inspirativní a poskytne alternativní přístup ke klasickému dividend growth nebo value investingu. Ale teď už k Novo Nordisk a proč jsem tuto akcii koupil.

Nákupní cena: 34,56 $

Logo firmy Novo Nordisk
Tak zaprvé, firma má strašně cool logo, to je samozřejmě legitimní argument pro nákup, zbytek jsou jen detaily. Firma je to velká, dánská a farmaceutická. Vyrábí léky pro pidi lidi, co chtěj vyrůst a potřebujou hormonální léčbu a potom taky inzulin pro cukrovkáře. A těch je víc a víc. Fima se těšila velmi dominantnímu postavení na trhu, které v poslední době ztrácí. Ale nikterak závratně.

Je tato společnost vhodná pro dlouhodobé držení na dividendy? V současné době vyplácí firma dividendu 1,12 dolaru, což z mé nákupní ceny dělá 3,2 %. Žádné terno. Dividendu ovšem společnost zvyšuje 20 let a to solidním tempem. Za posledních pár let průměrně o 30 %. Důležitým údajem je hlavně EPS (zisk na akcii), který se zvyšoval v době krize (2008-2009) a dále zvyšuje. Firma tím dokazuje své dominantní, až monopolní postavení na trhu které s trochou štěstí udrží. Jak se vyvíjela cena akcie v jednotlivých letech můžete vyčíst z následujícího grafu:
Vývoj ceny akcie společnosti Novo Nordisk
Je společnost vhodná pro krátkodobou držbu? To záleží. Jistě jste si všimli značného propadu ke konci roku 2016. Akcie se propadla z ceny 57 $ až zhruba na 31 $. Proč? Shrnu to asi takto. Společnosti každé čtvrtletí uvádějí ve své zprávě dosažené výsledky svého podnikání. Tato firma jaksi nadhodnotila dosažené zisky. Amíci koupili s vidinou rychlého bohatství spousty těchto akcií. Zisky se neukázaly jako tak závratně vysoké a cena akcie se propadla. Amíci první plakali a potom se naštvali a dali milou firmu k soudu, který brzy proběhne. Pokud firma soud prohraje, bude muset zaplatit pokutu kolem 500 milionů amerických dolarů. Pro firmu se ziskem 5,45 miliard dolarů, která má nulový dluh, to sice bude rána, ale ne likvidační.
Proto jsem vstoupil do pozice. Scénáře jsou dva. Firma soud prohraje, akcie klesne a já okamžitě přikoupím. Firma soud vyhraje a vrátí se do výšin. Na detaily této společnosti se můžete podívat na stránce Morningstar.com, zejména doporučuji záložku "Key ratios".


Žádné komentáře:

Okomentovat