pondělí 29. srpna 2016

Nákup_29.8.2016_BMW, Munich RE

Dnes jsem byl na nákupech v Německu. Nejel jsem ale pro levné sprcháče z DéEmka. Přitáhl jsem si BMW a ještě se pojistil u Mnichovské pojišťovny!

 

BMW


Nákupní cena: 76,60 €

Loga značek patřící společnosti BMW


Tuto společnost snad ani netřeba představovat, ne? Firma byla založena v roce 1916 (zajímavé, že během války v prohravším Německu). Specializuje se na výrobu luxusních vozů a motorek. Do jejího autoparku patří značky BMW, Rolls-Royce a Mini. Co se týče zisku, patří automobilce osmé místo na světovém trhu. Plus firma, která vyrábí miníky nemůže být špatnou investicí!

Důvodem nákupu byl zejména levný fundament. Akcie má P/E 7,49; P/S 0,54; P/BV 1,15 při dividendě 4,1 %.

Munich RE

 

Nákupní cena: 158,2 €

Logo firmy Munich RE



Tato stará společnost založená roku 1880 v Německu se profiluje ve třech oblastech pojišťovnictví. Funguje jako takzvaná zajišťovna pojišťoven. To se dá pochopit jako služba pro pojišťovny, kdy firma přejímá a kryje určitá rizika vyplývající z pojištění a dostává za to od pojišťoven prémie. V této oblasti firma dominuje na celém světovém trhu. Dceřiná společnost ERGO a Munich Health se profilují jako pojišťovny v oblastech životního, zdravotního a úrazového pojištění a to nejen v sousední Říši, ale po celém světě. MEAG MUNICH ERGO AssetManagement potom zajišťuje správu aktiv třetích stran celé společnosti. Společnost zaměstnává 43 500 zaměstnanců a její pobočky lze nalézt po celém větě. 


Fundamentálně se jedná o velice levnou akcii s P/E 10; P/S 0,48; P/B 0,81. Firma vyplácí krásnou divi ve výši 5,2 % a divi pravidelně každý rok zvyšuje. Při payout vy výši 42 % má při vyplácení solidní rezervy. 


V současné době tedy vlastním akcie dvou automobilek, z čehož jsou obě podstatně německé. Celkově mám v portfoliu 4 evropské akcie, z nichž jsou 3 německé. Proto při příštím nákupu s automobilovým průmyslem polevím a sáhnu pravděpodobně pro něco "za moře". Vybízí se technologické Cisco, chemický DOW nebo letecká přepravní společnost Ryanair.

1 komentář: