středa 27. července 2016

Mé portfolium - bod nula

Úvod


Příspěvky v této kategorii se budou věnovat skladbě a výkonu mého portfolia, novým nákupům a případným prodejům mnou držených akcií. Nebudu zde, z ryze praktických důvodů, uvádět žádné konkrétní mnou investované částky, pouze procenta.

Vzhledem k tomu, že jsem se ke své první investici odhodlával skoro půl roku, který jsem strávil čtení různých fór, blogů a knih o investicích, uvedu první příspěvek s platností ke dni 26.7. 2016. Budu rád, když bude někomu portfolium inspirací. V žádném případě se ale nejedná o nějaká má doporučení, takže nějaké slzičky, že kvůli mému blogu teď nemáte na kokain, nechci ani vidět! 

Zároveň si uvědomuji, že jsem teprve na začátku. Mé volby nemusí patřit k nejlepším. Od psaní těchto příspěvků si slibuji zejména utřídění myšlenek a jakousi logickou obhajobu svých rozhodnutí. 

Mé investiční cíle

 

Chci dosáhnout v horizontu 20-ti let pasivního příjmu z dividend ve výši minimálně 20 000 Kč měsíčně, při průměrném ročním kapitálovém zhodnocení ve výši minimálně 5 %. Šílené co? Nebudu si přece stanovovat malé cíle, které potom překročím o několik desítek procent, nejsem žádný komunista. Ono to ale zas tak nereálné není, i když je v cestě mnoho překážek a rizik. Nebudeme se ale strašit, protože jak řekl Bukowski (a jak si dávaj na facebook puberťačky):  

"Svět patří těm, co se z něho neposerou."

Složení portfolia


Své první nákupy jsem učinil na konci měsíce června, kdy měl můj broker slevu na poplatky na burze. Investice mě tedy nic nestála. Hned na úvod jsem si samozřejmě na vlastní kůži okusil paniku na trhu ve formě asi 8 % poklesu mé investice způsobenou především akcií Daimler a její reakcí na BREXIT. Dnes už všechno zase pěkně v plusu a já měl alespoň možnost sledovat, co dělá s takovým prvním propadem lidská psychika. Upřímně - bylo mi to celkem fuk.

Jak už vyplývá z mého investičního cíle, budu se zaměřovat zejména na akcie přinášející zajímavý udržitelný dividendový výnos. Dále budu od akcie očekávat, že bude tento výnos zvyšovat. Budu se, hlavně ze začátku, soustředit i na diverzifikaci portfolia. To znamená, že mohu dát přednost i méně výhodné nové akcii, před nejlepší investiční příležitostí.

Dalším aspektem při nákupu pro mě bude současná cena akcie. Nemluvím teď o ceně absolutní, ale o ceně v poměru k ziskům, účetní hodnotě a prodeji. Někdy ovšem bude nutno udělat mezi těmito kritérii jakýsi kompromis.

Procentuální složení mého portfolia vzhledem k výši investice, platné k 26.7. 2016

 

SAN - Banco Santander

Nákupní cena akcie: 3,79 $
Současná cena akcie (26.7.2016): 4,13 $

SAN je největší Španělskou bankou a zároveň osmou kapitálově největší bankou Evropy. Začnu tím nejdůležitějším - banka vyplácí hrubou dividendu ve výši 5,8 %. Je levná poměrem P/E, P/S i P/B.  V posledních třech letech zvyšovala čistý zisk. Jedná se o "zdravou" banku s poměrem dluhu k majetku pod úrovní průměru bankovního sektoru. Banka nedávno snížila dividendu z důvodu její dlouhodobé udržitelnosti, přesto očekávám její další pozvolný růst. Banka má také solidní Pay out ration (kolik procent ze zisku vyplácí na divi) ve výši 22%. 

Proč jsem akcii koupil za dolary a ne za eura, když se jedná o španělskou banku? Protože bylo před BREXITem a nebyl jsem si jist kolísáním eura. Dnes už bych to samé rozhodnutí neučinil a koupil bych akcii přes systém XETRA za eura.

Riziko vnímám v nestabilitě eurozóny a EU jako celku. Jisté riziko samozřejmě přináší i pokles hodnoty dolaru. Nevýhodou je i vysoká daň z dividend ve Španělsku, která činí 21 %. Podle vývoje dividendy a ceny akcie ji možná v budoucnu prodám.

T - AT & T

Nákupní cena akcie: 41,3 $
Současná cena akcie (26.7.2016): 42,34 $

American Telephone & Telegraph byla tak trochu vsázka na jistotu. Jedná se o největší telekomunikační společnost v severní Americe. V podstatě působí jako mobilní, internetový a televizní provider. O americký trh se dělí se společností Verizon a tvoří tak typický duopol s ostatními menšími firmami v konkurenčním lemu. Vyplácí dividendu ve výši 4,53 %. Monopoly a duopoly tvoří typicky vhodnou investici pro dividendového akcionáře, protože jsou přirozeně imunní proti konkurenci. Tato akcie je ve smyslu dlouhodobé investice naprosto ideální. Patří mezi takzvané dividendové aristokraty, společnost zvyšuje dividendu již 38 po sobě jdoucích let. Společnost zvyšuje pravidelně čistý zisk a je v porovnání s ostatními akciemi ze skupiny dividendových aristokratů poměrně levná. Výhodou je i nízké zdanění dividend v USA ve výši 15 %.

Nevýhoda spočívá v poměrně vysokém výplatním poměru okolo 61 % a dále v P/E na hodnotě 19. Ovšem nutno podotknout, že se jedná o investici opravdu na dlouho, tuto akcii nehodlám prodávat.


DAI - Daimler

Nákupní cena akcie: 59,39 €
Současná cena akcie (26.7.2016): 61,16 €

Jedná se o 14. největší automobilový koncern na světě. Pravděpodobně jste již slyšeli o Mercedes Benz nebo Setra. Ty tvoří jen část celého koncernu, který působí na globální úrovni. Lákavá je zejména dividenda ve výši 5,4 %. Firma také v posledních letech zvyšuje své čisté zisky i dividendu. Akcie je fundamentálně levná s P/E 7,99; P/S 0,42 a P/BV 1,24. Jedná se o stabilní a zavedenou firmu. Nízká cena ropy bude nahrávat prodejům automobilů.

Nevýhodou může být alokace části výroby ve Velké Británii, která je teď z hlediska investic značně nestabilní z důvodu BREXITu a jeho dopadů na britskou ekonomiku. Dále je nevýhodou úplně nekřesťanská daň z německých dividend ve výši 26,375 %.


RY - Royal Bank of Canada

Nákupní cena akcie: 61,54 $
Současná cena akcie (26.7. 2016): 60,92 $


Z hlediska tržní kapitalizace se jedná o 14. největší banku na světě a současně největší banku Kanady. Banka dosahovala průměrného růstu zisku na akcii v posledních 5-ti letech ve výši 12,2 % a vyplácí dividendu 4,1 %. Jedná se o zdravou a zavedenou banku. Fundamentálně nepatří k nejlevnějším, ale s P/E 12 je skvělá a s P/B 1,95 ještě přijatelná.

Nevýhodou je vysoká daň z dividend v Kanadě, která činí 25 %. 


Geografická diverzifikace portfolia


Polovinu mého portfolia tvoří akcie eurozóny, druhou akcie severní Ameriky. Časem pravděpodobně přibudou i další země, ale žádnou exotiku nečekejte. Ze zemí mimo západní Evropu a severní Ameriku se mi líbila zatím jenom jihoafrický Sasol Ltd. (NYSE ticker: SSL). Důvodem je značná politická nestabilita v ostatních regionech a nedostupnost informací o firmách.

Procentuální složení mého portfolia vzhledem k domicilu akcie, platné k 26.7. 2016

Diverzifikace mezi odvětví


V současnosti tvoří majoritu mezi mými akciemi banky. Žádnou konspiraci za tím nehledejte. Přiznám se, že banky mi obecně moc sympatické nejsou, ale když mi vydělávají, tak to překousnu. Na čas se teď proto nakupování akcií bank vyhnu a budu se soustředit na odvětví, která tolik netrpí v období krizí.

Procentuální složení mého portfolia vzhledem k odvětví, platné k 26.7. 2016

Výkon portfolia


Psát o výkonu portfolia, které vlastníte měsíc asi nemá moc cenu, ale pro porovnání s dalším obdobím by  to mohlo být zajímavé. Za měsíc jsem dosáhl kapitálového zhodnocení ve výši 5 %, společně s již připsanými dividendami to potom dělá 5,8 %.


1 komentář:

  1. Jako by to bylo včera, když jsem takhle začínal s budováním portfolia. Nejprve mě zajímaly mikropůjčky a P2P, které se v tu dobu jevilo hodně nadějně. Nakonec jsem šel ale méně rizikovou cestou a investoval do firem. :) Teď mám portfolio už hodně diverzifikované a dělá mi poměrně slušnou část pasivního příjmu. ;-)

    OdpovědětVymazat