pondělí 29. července 2019

Nákup_9. 4. 2019_Wallgreens Boots Alliance

Tento rok jsem nákupům zatím moc nedal. Důvodů je řada, především pořízení nemovitosti a s ním spojené náklady, ale i návrat k mému finančně náročnému hobby - fotografování. Tento trend snad počínaje měsícem září ukončím a vrátím se k pravidelným investicím, byť o něco menších částek. Přesto jsem učinil dva nákupy, o nichž jsem neinformoval a proto tak učiním nyní - zpětně.

Nákupní cena: 54,76 $

Historie této společnosti sahá až do roku 1849, její současná podoba je však výsledkem mnoha akvizic a od původního anglického krámku s bylinkami Johna Boota v Nottinghamu už se značně liší. Co vlastně společnost Zelenozeď Obuvnické Spojenectví vytváří za hodnoty? Z názvu to mimořádně nevyplývá, tedy rozhodně ne z mého profesionálního překladu. V podstatě si můžete představit společnost jako obrovskou síť prodejen-lékáren (Wallgreen má jen v USA 9 560 prodejen). Prodají vám v nich léky na předpis (kvalifikovaná obsluha) i bez předpisu. Dále veškeré se zdravím spojené zboží (doplňky stravy, vitamíny...), hygienické potřeby či kosmetiku. Někde si dokonce koupíte i nějaké to zdravé "fresh" jídlo, necháte si udělat masáž, změřit tlak, dioptrie nebo vyvoláte fotky. Na tomto business model nekončí, dále se společnost zabývá distribucí léků a léčiv. Ze svých skladů dodává společnost pomocí distribučních sítí léky lékárnám, ordinacím, ale i velkým nemocnicím v USA i Evropě (včetně České republiky). Posledním segmentem je on-line prodej.

Logo společnosti Walgreens Boots Alliance

Společnost je momentálně oceněna na 55 $ (29. 7. 2019) při P/E 11, P/S 0,35 a P/B 2 a tržní kapitalizaci téměř 50 mld. USD. Navíc se jedná o dividendového aristokrata s výplatním poměrem 33,7 %. Naposledy zvýšila společnost dividendu v tomto roce, a to o 4 %. Pokles ceny akcií WBA způsobil nástup Amazonu do odvětví a tím částečný pokles zisků. Pevně věřím, že se jedná o tak úzce specializovaný prodej náročný na distribuční sítě, že si WBA se svou infrastrukturou udrží nad Amazonem konkurenční výhodu. Od společnosti očekávám v blízkém a středním horizontu pouze podprůměrný růst zisků, ovšem při stabilním navyšování dividendy převyšujícím inflaci. Společnost v minulých letech ukázala zájem využívat volnou hotovost k akvizicím, což vnímám pozitivně (například vstup na čínský trh v roce 2018 za 400 mil. USD). Data z minulých let vyznívají pozitivně. Především lze vyčíst, že se největší hospodářská krize projevila na WBA pouhým zpomalením růstu zisku a cena akcie se propadla o méně než 30 %. 

Tabulka s vývojem růstu společnosti WBA

1 komentář:

  1. Dobrý den, jak velké riziko nákupu a ztráty u těchto investic u WBA je? Jako přemýšlel jsem nad tím taky, dokonce jsem si říkal, že na to mám vedle uložených poměrně dost peněz a bylo by to investičně zajímavé. Ale nějak jsem nedohledal analýzu rizika. A nerad bych, abych pak řešil třeba exekuce a oddlužení.

    OdpovědětVymazat