středa 10. května 2017

Nákup_28.4.2017_L Brands

Za peníze utržené z prodeje Coca-coly jsem nakoupil akcii ze sektoru služeb, a to L Brands. Název této společnosti vám asi jen tak nic neřekne, ale třeba budete reagovat jinak, když zmíním značku Victoria's  Secret.

Nákupní cena: 52,28 $



L Brands se zaměřuje na provoz sítě obchodů, kde prodává své vlastní značky luxusního spodního prádla, plavek, atletického oblečení, ponožek... (Victoria's Secret), dále luxusní drogerie, aroma terapie, sprchových gelů (Bath & Body Works), dále šperků, kabelek, parfémů (značky La Senza, Henri Bendel, C.O. Bigelow, White Barn a další). V poslední době trpí L Brands stejným nešvarem, jako ostatní retails - lidé radši nakupují přes internetové servery s dovážkou. Troufnu si ovšem tvrdit, že L Brands bude tvořit jistou výjimku. Když už máte tolik peněz, že si můžete ty kraviny, co prodávají dovolit, tak už nebudete koukat na kdejakou korunu a dáte přednost návštěvě obchodu.

Do L Brands prostě nejdete kupovat intim spray na tancovačku do kulturáku, ani gaťky na chatu. Klientelu tvoří celebrity, bohatší vrstvy a ty považují nákupy v luxusních obchodech za součást jejich životního stylu. Proto si myslím, že L Brands tuto krizi retailu ustojí, přizpůsobí se těm zákazníkům, kteří by přece jen chtěli objednávat online a vrátí se na výsluní, ze kterého spadla.

Akcie spadla od počátku roku 2016 z 90 $ na 50 $. V současnosti se prodává za stále lákavých 53,36 $, při P/E 13,3; P/S 1,29 a divi yieldu 4,54 %. To je na sektor služeb značný nadprůměr. Payout je krásně nízkých 60 %. Zůstává ovšem otázkou, jak to bude s vyplácením mimořádné dividendy. Protože s tou tvoří průměrný růst dividend neuvěřitelných 26 %. I pokud se společnost v tomto roce neodhodlá mimořádnou dividendu vyplatit ve stejné výši, jako v letech minulých, existuje velká pravděpodobnost, že se k této praktice brzy vrátí. 


2 komentáře:

  1. Stale drzis? Ja mel podobnej nakup. Nedavno jsem koupil Foot Locker, ktery se mi jevil podhodnoceny a za par tydnu po nakupce 52 spadl na 31. Ale neplanuju prodavat a verim, ze se to casem srovna a mezitim budu pobirat divi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Oskare, promiň že odpovídám až teď. Ano, stále držím, se ztrátou bych neprodal :D Je to jedna z mých méně šťastných pozic, přemýšlím, jestli přikoupit, ale na seekingalpha zní doporučení celkem negativně. Divi LB udrží. Na Foot Locker jsem koukal, propad byl velký, neodpovídal poklesu zisku, u toho bych se přikoupení nebál. Ať se ti daří! :)

      Vymazat