sobota 10. června 2017

Nákup_15.5.2017_Altria Group

Česko žije zaváděním zákona o zákazu kouření v restauracích (kdyby to někoho zajímalo, tak ač nekuřák, jsem zásadně proti) a já zvesela koupil akcii jednoho z největších producentů tabákových výrobků na světě.

Nákupní cena: 70,295 $


Logo společnosti Altria Group


Spojovat si Altrii pouze s Malborkama a Elemkama by ale byla chyba! Především byla Altria původně Philip Morris, k přejmenování došlo v roce 2003. Společnost vlastní 100% podíl v Philip Morris USA. Nejen to, je mateřskou společností třeba firem John Middleton nebo Chateau Ste. Michelle. Vlastnla také 28,7 % v britském společnosti SABMiller (kterou ovšem převzal gigant Anheuser-Busch, ve kterém Altria vlastní 10% podíl), takže potažmo čerpá zisky pokaždé, když si jdete ožrat huby na Gambáňo nebo Radka. Neméně významný je též 88% podíl ve firmě Kraft, které plynou zisky pokaždé, když vdechnete Milku na posezení.

Co se týče portfolia společnosti Altria, je vidět, že je značně diverzifikované a defenzivní. I přesto ovšem firma vykazuje silný růst zisku a nabízí solidní fundament s P/E 10,2 (pouze dočasně vlivem zisku hotovosti při převzetí SABMiller společností Anheuser Busch), Payoutem 31,8 % a dividendovým ziskem 3,23 %. Jak už bývá zvykem, každá americká akcie, která představuje sázku na jistotu, je většinou předražená z hlediska účetní hodnoty s P/B na 12. Altria je jednou ze společností, kterou plánuji držet až do důchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat