čtvrtek 9. května 2019

Jak ke kamarádovi finanční poradce přišel aneb investujeme sami (znovu)

Svět je plný lidí, co vám šeptají do ouška, jak jste skvělý a přitom se vám to snaží nenápadně, pomaličku udělat do zadku. Je to smutné (teda asi ne pro ty, co to mají rádi), ale je to tak. Kolem financí se točí obrovský business. Denně trávíme minimálně osm hodin v práci, která nás často ani netěší. Věnujeme maximum úsilí tomu, abychom vydělali prachy a potom se nedokážeme pár minut zamyslet nad tím, kam ty prachy strkáme. Ne, nebudu vás tu přesvědčovat o tom, abyste neutráceli. Na tom nic špatného není, dělá vám to radost a je na tom založená ekonomika. O čem vás chci přesvědčit je, abyste zavolali svému finančnímu poradci, dali mu pár facek a okamžitě zrušili všechny produkty uzavřené na jeho doporučení. K tomuto článku mě dovedla situace mého velmi dobrého kamaráda, který málem skočil na lep jednomu poradci nabízejícímu fekál s mašličkou.

Cíle finančního poradce



Stejně jako vy nechodíte do Kolbenky pro radost, nechodí ani s vámi finanční poradce na kávu jen tak (paralela). Bude vám tvrdit, že to celé dělá zadarmo. To je první lež, kterou se od něj dozvíte. Jediný, kdo někomu radí zadarmo jsem já na tomto blogu (hyperbola). To, že finančnímu poradci neplatíte přímo, neznamená, že ho neplatíte. Za jeho skvělé rady totiž můžete platit následující desítky let a jemu z toho přistane provize. Po první schůzce s poradcem většina lidí odchází s následujícím mixem pocitů (i já jsme je kdysi měl, když mě poradce lovil):

1) strach
2) pocit, že mi dobrý přítel kryje záda
3) ten člověk mi rozumí
4) nikdo na mě netlačí

Poradce si vás první oťuká. Většinou ve formě dotazníčku, kde mu vyblejete, kolik vyděláte, utratíte a co už máte za produkty, popřípadě jakých chcete dosáhnout cílů. Následuje analýza vaší osoby a příprava na další schůzku. Pokud je vám 20 a vaším nejbližším finančním cílem je, abyste měli v pátek na pivo, tak vám poradce rád s korekcí cílů pomůže. Dostanete se na téma nového vozu, vlastního bydlení, důchodu, zlomených nohou, komatózních stavů, plačících vdov, hladových dětí a inflace. Cílem je, ve vás vyvolat strach. Pocit, že vám něco uniká a jestli s tím okamžitě nezačnete něco dělat, ujede vám vlak. Není divu, MLM (multi level marketing) je prostě jenom marketing a každá reklama má za účel vás přesvědčit o tom, že prostě nemůžete bez daného výrobku/služby žít. 

"Ale v něčem je to Michale dobré. Tito lidé aspoň finančně vzdělávají  a učí lidi šetřit"

Finanční poradce ví o financích v drtivé většině případů úplné hovno. V tom zbytku je tak o lekci před vámi, ti nejlepší možná četli Macákovou. V čem jsou ale mistry a na co jsou pravidelně trénovaní je manipulace s lidmi.

Nezoufejte, svět je sice plný nebezpečí, ale vy máte skvělého kámíka, který vás tím světem provede. Všechny fráze, které uslyšíte, každé demografické schéma, lichotka či ekonomický termín je předem nacvičené divadlo za účelem vám něco prodat. Schválně si všimněte, že finanční poradce vám nikdy neřekne "ne" nebo "nemáte pravdu". Je to prostě váš člověk. Rozumí vám. Všechno probíhá opravdu hladce, hlavně žádný stres, jenom vám ukazuje možnosti, volba je na vás. Pokud máte zájem, tak se ozvěte, všechno za vás vyřídíme.

"No ale on vůbec nevyvracel to, cos mi řekl ty Michale, se vším souhlasil. Akorát to, co děláš ty jako hobby u nich dělá tým zkušených analytiků. Celkově je takovej v pohodě, hodně jsme kecali o sportu a tak. Vůbec mu nevadí, že mu asi nic nepodepíšu, až je mi to blbý, strávil se mnou už tak tři hodiny. Možná od něj vezmu aspoň pojistku... Pozval mě na nějakou akci, kde je chlast zadarmo a budou tam představovat ty produkty. Prý je to jen pro VIP"

Dobrý produkt nepotřebuje reklamu


Když začínal nejúspěšnější investor na světě - Warren Buffett spravovat bohatství svých přátel a rodiny, měla správa následující podmínky:
  • vklady a výběry zisků zdarma
  • žádný vstupní poplatek
  • žádná fixní doba investic
  • žádný poplatek za obhospodařování z celkové hodnoty portfolia
  • odměna správci pouze jako podíl na zisku
  • podíl na zisku pouze v případě, že správa svou činností překonala benchmark
Myslíte, že Warren Buffett potřeboval armádu naháněčů ovcí, aby mu zajistili další investory, kteří budou jeho služeb využívat? Naopak. Lidé Warrenovi cpali prachy a prosili ho, aby jim je rozmnožil. Z jakého důvodu? Warren měl dlouhodobé výsledky a jim nastavená struktura poplatků byla spravedlivá. Naopak dnešní penzijní a investiční společnosti propagují následující poplatkovou strukturu:

  • poplatek při založení/zrušení jako % z "cílové částky" (z toho jde podíl poradci)
  • poplatek za předčasné vybrání peněz
  • fixování peněz v portfoliu do dosažené cílové částky nebo uplynutí určité doby
  • poplatek (%) za obhospodařování z celkové hodnoty PTF (největší zvěrstvo)
  • odměna správci jako podíl na zisku (většinou bez dalších podmínek)
Většina těchto fondů nemá žádnou, nebo velmi krátkou historii. Není proto možné dlouhodobě hodnotit úspěch těchto fondů. Fondy se navíc mohou různě rušit a transformovat a zakrývat tak svou neschopnost. Ty nejstarší propagované české fondy penzijního spoření a asistovaného investování byly založena po roce 2011, a proto je jejich historie silně ovlivněna osmiletým růstem, který následoval po velké hospodářské krizi. Jak si tyto fondy povedou do budoucna? Přijde mi na tom strašně vtipné, že chce někdo poplatek ve formě procenta z cílové částky. Je to prostě paradox. Můžu si odkládat nějaké finance po smluvené časové období a někdo si z toho vezme 4 % aniž by mi cokoliv dal? A to jako proč?

Aura šílené složitosti

 

"Tak tady tomu pánovi ty peníze dejte, on je známý portfolio manažer a on se vám o ně postará, což je stráááášně složitý proces, jsou to samá procenta, úroky, dividendy, konzervativní, dynamický, hedge, beta, klouzavý průměr, index, rizikový profil, margin, forex... No a když to dopadne, tak si za to vezme odměnu (a když ne, tak vlastně taky) a zbytek je váš a bude to fááákt hodně, koukněte, tady mi to vychází na šest mega."

Jenže on ten pán není známý. Vlastně není ani středně známý. On je úplně neznámý. Nejsou za ním vidět žádné úspěchy. Přesto po vás chce důvěru, poplatky a trvalý příkaz z vaší banky k jeho fondu. Investování není složité. Stanovíte si investiční horizont, vyčleníte si potřebnou částku, zvážíte riziko a investujete. Dokonce to není ani tak rizikové, nebo časově náročné. Pro každého, kdo se nechce zabývat investicemi nebo jimi trávit volný čas doporučuji, aby nakoupil pasivní indexový veřejně obchodovaný fond. Nejlépe nějaký, který kopíruje široký světový, nebo americký index. Zde je časový rozpočet:
  • založení účtu u brokera (1 x 5 minut)
  • nastavení trvalého příkazu (1 x 2 minuty)
  • vyhledání ISIN (identifikační kód fondu) příslušného ETF (1 x 2 minuty)
  • nákup ETF (1 x 1 minuta/měsíc)
A finanční náročnost? Kolik já už jsem viděl článků, že jsou investice do akcií drahé a potřebujete miliony. Vyházet z okna a ve vzduchu do řiti nakopat autory takových  článků. Můj broker si účtuje 15 CZK za nákup či prodej akcie a ETF jsou, světe div se, dokonce jednou za měsíc ZDARMA. Tak a teď jsem vám ušetřil 4 % z cílové částky a 2 % ročně z hodnoty vašeho portfolia, takže kdo to čte, ať se mi ozve do e-mailu, zašlu vám číslo účtu a ať už to tam lítá.

Co jiného si myslíte, že ti slavní manažeři fondů udělají s vaším bohatstvím? Budou snad po večerech dumat, jak vám co nejvíc vydělat a hledat jednotlivé podhodnocené akcie jako to dělal Buffett? Proč by to dělali? Jsou živi z 2% poplatku z hodnoty vašeho bohatství a odměna ze zisku jim většinou plyne benchmark nebenchmark. Nevěříte? Zde je printscreen nejvýznamnějších pozic fondu, který nabízel mému kamarádovi prodejce opiček na gumě:

Portfolio fondu jedné "nejmenované" investiční společnosti
Všechno jsou to fondy. Dva z nich patří dokonce stejné společnosti, která fond provozuje. Krásný fond fondů jak vyšitý. Teď jenom otázka pro fajnšmekry za zlatého bludišťáka. Když je nákladovost fondu iShare MSCI World Core (největší podíl slavného fondu mého kamaráda) rovna 0,24 % a tento fond můžete jednou za měsíc u brokera pořídit zadarmo, kam se podělo těch zbylých 1,76 %? Já vám to řeknu kam, to je daň za vaši lenost. Tolik platíte za 1 minutu vašeho času měsíčně. Pokud teď cítíte tlak v rektu, už pravděpodobně dokončil poradce svou práci a máte podobný fond založený.

Závěr

 

Já tomu rozumím, nikdo nejsme dokonalí, každý rozumí něčemu jinému. I já si nechám ve spoustě věcech poradit a spoustou věcí se nechci zabývat. Tady jde ovšem o dlouhodobý horizont a rozdíl mezi penězi nastrkanými do zprostředkovaného investování a samostatným investováním do indexového ETF je v případě mého kamaráda v 32 letém horizontu kolem 3 000 000 CZK. Nikdo po vás nechce abyste se pokoušeli rozumět akciím a vybírali z nich tu nejlepší investiční příležitost. Prostě si kupte všechny. Kupte index. Každý měsíc. Zadarmo. Po dobu 32 let. 3 000 000 CZK za tu minutu měsíčně stojí, ne?

A že jsem otočil, protože jsem dříve propagoval stockpicking? Ale kdeže, jen je to prostě menší zlo než české penzijní a investiční společnosti.


19 komentářů:

  1. S tímto musím naprosto souhlasit. Jednou co mi známý nabídl možnost pracovat jako finanční poradce tak jsem se z toho málem udělal, jak někdo jako já bez ekonomického vzdělání v době kdy jsem věděl o financích asi tolik že existují peníze mám dělat poradce. Tak jsem po tom skočil, po dvou měsících nalejvárny největších hoven jsem s tím sekl a ten co mi to domluvil pak chtěl udělat business se mnou. Samozřejmě jsem od nej nevzal ani hovno a od ty doby jsme se neviděli (to jsme předtím celkem chodili na pivo). Takhle jsem se ještě párkrát sešel s pár lidma co to dělají, o financích už jsem něco věděl a hned nazacatku jsem převzal rozhovor a rozmluvil jsem jim jejich super mega multi milionair bussiness. V posledních letech jsem sr vysral na všechny pojištění a podobný nic neprinasejici hovna a ty litry co byly dřív na dobro ztracený investuji :) sheep in the crowd, no more, thanks :D

    OdpovědětVymazat
  2. a nějaký ETF do kterého investuješ bys z rukávu bys nevytáhl? :D Zrovna čirou náhodou jsem nad tím minulý týden dumal, který bych u degira začal pravidelně kupovat. Vzhledem k tomu že jsou omezeny jen na evropu, tak by to byla v začátku alespoň nějaká diverzifikace k USA akciím které zatím nakupuji.

    Našel jsem si zatím v předběžném výhledu DE0002635299.
    https://www.justetf.com/de-en/etf-profile.html?query=DE0002635299&groupField=index&from=search&isin=DE0002635299

    jak jinak kvůli výplatě dividend. Výběr dividendy a nákup zdarma je však značně omezen. Na jinou než xetra burzu se zase moc nehrnu, vzhledem k tomu že na xetra pak budu kupovat i přímo akcie firem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já ETF nekupuji a asi zatím ani nebudu. Doporučuji to jako menší zlo oproti asistovanému investování. Fond, co jsi odkázal není zlý. Na můj vkus je přílišně exponovaný v sektoru financí, čili náchylný na ekonomický cyklus. Z těch zdarma na Degiro bych bral:

      iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (IE0031442068)
      iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (IE0008471009)

      Máš to hned ve dvou měnách a geograficky diverzifikované mezi USA/EU.

      Vymazat
  3. A co říkáš na Portu? Tam berou 1% a cpou to taky do etf jako přidanou hodnotu ale vidim nějaký rebalanc zajištění měny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak určitě lepší 1 % než 2 % :) Úplně nejlepší je 0 %. Zajištění měny je dle mého názoru v dlouhodobém horizontu zbytečné, zvláště pokud investuješ pravidelně a ne jednorázově. Kurz se prostě tak nějak zprůměruje. Určitě je to ale validní argument, pokud se bojíš, že měna, ve které je fond alokován nabere vůči tvé domácí měně nějaký dlouhodobý trend, můžeš zvážit zajištění měny skrze fond. Volíš tedy mezi dvěma možnostmi:

      1) eliminovat možnost, že vývoj kurzu dočasně nebo trvale pozitivně nebo negativně ovlivní mé investice a zaplatit 1 % (garantovaná ztráta)
      2) nezajišťovat, riskovat, ale ušetřit v dlouhodobém horizontu 1 % z kapitálu ročně (zdroje se v dlouhém horizontu multiplikují)

      Otázka ode mě: myslíš, že za 32 let zde bude CZK? Budeme stále platit měnou nebo nějakým "kreditem" či kryptoměnou?

      Vymazat
  4. Dva komenty.
    1) penzijko neexistuje od roku 2011, ale nekdy od roku 1994. To je to, co se ted nazyva transformovany fond a vesmes to investuje do dluhopisu. Pak existuje nove Doplnkove penzijni sporeni, kde lze mit dynamicke investice, ale to existuje az od roku 2013. To pro poradek.
    2) Nakupovat ETF je fajn, ale bezny Cech tam ma problem s kurzovym rizikem. Nekteri z nas si jeste pamatuji USD za 40 a taky dolar za 15. Bylo to v roce 2000 a 2008. Ztrata temer dvou tretin hodnoty za 8 let je docela dost, je to cca 6% rocne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dík za koment. Tam je ten dodatek "a asistovaného investování". Starší penzijní fondy nemohou jít do ničeho jiného než do dluhopisů z důvodu garance nezáporného zisku. Když se podíváš na současnou nabídku fondů, které tlačí investiční společnosti, opravdu jich bude drtivá většina s rokem narození kolem roku 2011 a dál.

      Jak říkáš, USD byl za 40, za 15 a nyní je za 23. Pokud budeš nakupovat pravidelně, asi tě to v dlouhodobém horizontu moc neovlivní. Pokud bys měl tu smůlu a jednorázově investoval do USD ETF jednorázově, tak tě to pravda může značně ovlivnit. ETF se ovšem dají kupovat i v jiných měnách, pokud chceš toto riziko eliminovat. Žádná investice není bez rizika.

      Argumenty jsou ovšem oba platné, sám na ně upozorňuji v jiných článcích :) Můžeš definovat běžného Čecha? Já s kurzovým rizikem nemám sebemenší problém.

      Vymazat
    2. Bezny Cech ve smyslu cloveka, ktery neni schopen si kurzovni riziko zajistit. Udava se, ze zajisteni kurzoveho rizika stoji kolem 1% pokud se dela ve velkem.

      K prvnimu odstavci - zamenujes investicni spolecnosti a penzijni. V clanku je rec o penzijnim sporeni od roku 2011. Pro ty fondy s asistovanym investovanim souhlas, ale pro penzijni plati, co jsem napsal.

      Vymazat
    3. Jinak jeste pro doplneni, penzijko s prispevkem zamestnavatele mam od roku 2005, jiz trikrat jsem jej vybral. Investice do podilacu i do akcii delam od roku 2007, mel jsem investicko (bez provize, tj. s minimalizovanymi naklady), ktere jsem ale po zmene danoveho rezimu zrusil.

      Vymazat
    4. Jako běžný člověk se mohu proti měnovému riziku bránit marginem v měně odpovídající investici. Ale predikovat vývoj kurzu CZK/USD či CZK/EUR si netroufnu, proto to neřeším. Jak jsme reagoval na kolegu výše, máš dvě možnosti:

      1) eliminovat možnost, že vývoj kurzu dočasně nebo trvale pozitivně nebo negativně ovlivní mé investice a zaplatit 1 % (garantovaná ztráta)
      2) nezajišťovat, riskovat, ale ušetřit v dlouhodobém horizontu 1 % z kapitálu ročně (zdroje se v dlouhém horizontu multiplikují)

      Obecně mezi penzijkem (novým) a asistovaným investováním až takový rozdíl nevidím, zvláště v dlouhodobém horizontu. Poplatková politika je podobná, příspěvek státu a zaměstnavatele tě až tak nevytrhne, pokud nemáš 5 let do důchodu. Výhodnost penzijka od 5 let dále výrazně klesá.

      Vymazat
    5. Penzijko je poplatkove nejlevnejsi kolektivni investovani v CR. A pokud si mysli, ze 60 litru od zamestnavatele za rok cloveka nevytrhne, tak asi nevis, co s penezi. V podstate mi zamestnavatel sam nasetri na predduchod.

      Vymazat
    6. Suneš to trochu do osobní roviny, zůstaň objektivní. Zkus mi tedy ještě popsat, kolik do penzijka investuješ měsíčně ty, když ti zaměstnavatel dá 5 000 CZK. Potom se zamysli, jestli je to spíše standard, nebo těžký nadprůměr. Následně proveď revizi svého názoru, zda jsem já ten, kdo neví, co s penězi. Náklady na samostatné investování do indexového ETF jsou mnohem nižší než ten nejlevnější důchodový fond.

      Osobně si myslím, že vím, co s penězi, proto nepotřebuji žádné asistované/kolektivní investování. Doporučuji, aby sis trochu rozšířil obzory a místo argumentace osobní zkušeností se zkusil podívat na agregované veličiny. Například v roce 2018 činil průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijko 885 CZK (tj zhruba šestinu toho, co přispívá tobě).

      Stejně si myslím, že jsi nepochopil mou argumentaci. Mrkni na články na blogu o penzijku (pozor, od vydání článků se lehce změnila legislativa), třeba ti to bude jasnější. Výhodnost penzijka s časem klesá. Na tom nic nemění ani fakt, že příspěvek od tvého zaměstnavatele šestinásobně překračuje republikový průměr. Jen jsi na tom lépe z hlediska absolutních čísel. Může za to nastavený systém poplatků - konkrétně poplatek z celkové hodnoty fondu a zastropování státní podpory a de facto i podpory od zaměstnavatele (50 000 na zaměstnavatele/rok).

      Nejlepší doba pro založení penzijka je 5 let před dovršením důchodového věku, popřípadě v důchodu (následně co 5 let rušit).

      Mám ještě pár otázek. Přijde ti fakt, že za tebe poplatek de facto zaplatí zaměstnavatel, jako validní argument pro to, že je penzijko poplatkově nejlevnější?

      Nebylo by lepší, kdyby stát a zaměstnavatel podporoval i lidi, kteří nechtějí investovat kolektivně?

      Nebylo by správné donutit penzijní společnosti zrušit roční poplatek z celkové hodnoty fondu, nebo ho stanovit pouze do výše nákladů a odměňovat manažery pouze podílem na zisku?

      Přijde ti penzijko výhodné i v porovnání s velmi nízkou a pravidly podmíněnou likviditou?

      Abych neshodil tvůj argument, tak uznávám, že člověk, kterému přispívá zaměstnavatel 60 000 CZK ročně je na tom lépe, než průměrný Čech. Stačí to na člověka, co bude investovat sám do ETF? To záleží na věku, výši osobního příspěvku, nastavení poplatkové politiky penzijní společnosti či modelu výběru zisků v případě penzijka (jednorázový vs. renta).

      Vymazat
    7. Je nepodstatne, kolik dostavam ja. Podstatne u te vyhodnosti je predevsim pomer mezi tim, co vklada clovek a kolik jeho zamestnavatel. V mem pripade dava zamestnavatel petinasobek. Takovyto pomer mi zadne ETF, i kdyby bylo zdarma, nevydela.
      Co se tyka te informace o nejvetsi vyhode 5 let pred duchdem, to platilo PRED zmenou legislativy. Dnes uz to neplati a to z nekolika duvodu - lze investovat nekonzervativne, coz pred zmenou neslo. Dalsim dulezitym duvodem je predduchod. Clovek do nej muze jit 5 let pred dosazenim duchodoveho veku. Ale musi mit nasetreno dost penez a musi v te dobe setrit alespon 5 let. V predduchodu uz nemusm pracovat, ale nemusim se starat o zdravotni pojisteni. Navic je to doba vyloucena, takze ovlivnuje statni duchod vyrazne mene nez predcasny duchod. Je to proste jen jedna z mnoha dalsich veci, jak se zajistit na duchod. Proste diverzifikace. Ale znamena to zacit minimalne 10 let pred duchodem.
      Ohledne podpory nekolektivniho investovani, pry se to pripravuje. V zasade to pripomina americky model.
      https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/koncepce-kapitaloveho-trhu-ma-prinest-vyssi-vynosy-uspor_516705.html
      Ohledne zruseni management fee a ponechani jen odmeny za zisk - potiz je, ze cesky trh je maly, takze by ta odmena musela byt vyrazna. A tento pristup by zvysoval rizikovost, nebot by pro penzijni spolecnost byla vyhodnejsi vydelat 100% a nasledne 50% ztratit, nez ve dvou letech nevydelat nic. Vysledek by byl stejny - v obou by clovek byl na penezich jako pred 2 lety, ale v prvnim pripade by odmenu platil, ve druhem ne.

      Vymazat
    8. Dobrá, informace o poměru mezi tím, kolik ti přidává zaměstnavatel a kolik přisíváš ty, mi stačí. Považuj se za šťastného člověka a doufej, že nebudeš muset měnit zaměstnavatele, nebo zaměstnavatel svou politiku. Mimochodem je zvláštní, že ti příspívá 60 000 CZK ročně, protože odečitatelný strop je 50 000 CZK na zaměstnance na rok. V tvém případě se tedy vyplatí může penzijko vyplatit. Jenom prosím zavnímej, že ne každý je na tom tak, jako ty, průměr hovoří za vše. Osobně na starobní důchod čekat určitě nechci. Ani na předdůchod. Plánuji odejít do důchodu někdy kolem věku 35 let.

      K té myšlence penzijek bez management fee si myslím, že regulací by se to dalo upravit tak, aby nemohly společnosti investovat do rizikových aktiv. Manažer se musí držet stanovami fondu a tam se dá navymášlet ledacos. Je to jen o vůli a tlaku z vlády. Bohužel lidé si to neuvědomují a nevolají po tom, vidí jen 2 000 CZK příspěvek a to jim přijde fajn.

      Vymazat
    9. A kdo zaplati zakonne povinnosti, ktere musi penzijni spolecnost delat? Inkaso, vyplaty, reporting,....

      Vymazat
  5. Ještě doporučuji zvážit vliv podobných událostí na penzijko:

    https://www.kurzy.cz/zpravy/494400-polaci-prijdou-o-15-uspor-v-ramci-duchodove-reformy-neco-podobneho-zazili-i-madari-a-co-v-cr/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Potom vyvstává otázka, co mají dělat lidé, jenž nejsou v zaměstnaneckém poměru? A co lidé, kteří neplánují pracovat do 65 let?

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych jen dodal, že kurzové zajištění nestojí 1%...ale aktuálně je úplně zdarma, ba co víc..ještě ti za to platí. (Beru v potaz EUR/CZK). Jelikož je tam nepoměr úrokových sazeb ECB VS. ČNB.
    Ale i zajišťovat USD/CZK se vyplatí a náklady letmým odhadem budou tak 0.5%

    Doporučuji přečíst tento článek:
    https://www.investujeme.cz/clanky/jan-traxler-menove-zajisteni-ma-smysl-a-vetsinou-se-vyplati/


    OdpovědětVymazat
  7. Jakého brokera používáte? Děkuji.

    OdpovědětVymazat