neděle 21. října 2018

Nákup_12.10.2018_Telefonica

V rámci rozšiřování evropského defenzivního portfolia jsem učinil dva nové nákupy. Prvním byl španělský komunikační gigant, kterého trh mlátí hlava nehlava od poloviny roku 2011. Je třeba podotknout, že částečně oprávněně.

Nákupní cena: 7,04



Historie společnosti a zajímavosti


Společnost byla založena roku 1924 v Madridu pod názvem Compania Telefonica Nacional de Espana. Až do roku 1997 si užívala prakticky monopolní postavení na trhu. Po liberalizaci telekomunikačního sektoru si stále zachovala dominantní postavení na domácím trhu.

Mezi pět hlavních akcionářů patří mimo jiné i Banco Bilbao, druhá největší španělská banka, kterou mám ve svém portfoliu. Dále drží významnou pozici americká investiční společnost Blackrock, francouzská bankovní skupiny Societe Generale, španělská bankovní skupina CaixaBank a norská banka Norges Bank.

Sféra podnikání


Jak již název napovídá, zajišťuje Telefonica telekomunikační služby a to jak drátové, tak bezdrátové. Nabízí také kompletní komunikační řešení pro firmy. Geograficky je Telefonica exponována hlavně v Evropě a Latinské Americe. Je jedničkou ve Španělsku, třetím největším operátorem v Německu a je silným hráčem v mnoha dalších evropských zemích.  V Latinské Americe se těší zdaleka dominantnějšímu postavení. Je jedničkou v Peru, Venezueli, Brazílii a Chile a dvojkou v Mexiku. V ostatních menších zemích střední a jižní Ameriky zaujímá také významnou pozici na trhu.

Zajímavý je i společný business s firmou China Unicom, se kterou nabízí "globální" SIM kartu, což je jistě revoluční myšlenka vzhledem k zrychlující se propojenosti světa.

Španělská Telefonica vlasnila od roku 2005 do roku 2013 podíl v Českém Telecomu, který ovšem poté ovládla investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Od roku 2013 uskutečnila společnost celkem 10 akvizic menších telekomunikačních firem. 

Prodeje společnosti Telefonica dle jejich geografického původu za rok 2017, zdroj: Telefonica.com

Fundamentální analýza

 

Prodeje společnosti od roku 2013 spíše stagnují. Čistý zisk od roku 2013 klesal, dno nastalo v roce 2016, od té doby roste. Společnost je celkem silně zadlužená, ovšem daří se jí dluh snižovat. Dlouhodobý dluh je 46 miliard USD. U takto velkých společností s monopolním postavením není velký dluh nic výjimečného. Všechny výše uvedené skutečnosti lze také odůvodnit množstvím akvizic.

Společnost je dle mého názoru podceněná. Ve sloupečku Current vidíte současnou hodnotu dané metriky. Hned vedle zprava potom pětiletý průměr. Všechny metriky jsou ze sloupce Current jsou nižší než pětiletý průměr a zároveň jejich výše indikuje podhodnocení. Jediným rizikem do budoucna tedy zůstává zadlužení společnosti. 
Ocenění společnosti Telefonica, zdroj: Morningstar.com
O tom, jak byla Telefonica bitá trhem se můžete přesvědčit z následujícího grafu:

Vývoj ceny akcie společnosti Telefonica, zdroj: finviz.com

Společnost se prakticky nachází na svém historickém minimu. Odhady růstu zisku jsou velmi pozitivní a pokud se je společnosti podaří naplnit, bude se moci investor pravděpodobně těšit z růstu tržní ceny i dividendy. Letos je odhad růstu EPS (zisk na akcii) 34 %, příští rok 15 % a průměrně by měl růst EPS následujících 5 let o 52 %. Rizikem jsou rostoucí úrokové sazby a měnové riziko z operací v Jižní Americe, která zrovna neoplývá politickou stabilitou (Venezuela, Brazílie).

Dividenda

 

Telefonica je  hlediska vyplácení značně chaotická (asi jako všechno ve Španělsku). Určitě nikdy nebude patřit do elitního klubu dividendových aristokratů. Na druhou stranu nijak se tím netají a na svých stránkách jasně uvádí, že dividenda není prioritou a její výše bude ovlivňována aktuálním finančním zdravím a akvizičními záměry společnosti. Přesto nabízí Telefonica pěkný yield ve výši 6 % (španělská daň z dividend je 20 %, čili čistý yield 4,8 %). Dividenda je vyplácena semestrálně, současně ve výši 2 x 0,20 EUR. Kdo nakoupí teď stihne ještě vánoční dividendu!

2 komentáře:

  1. Ahoj, ne vždy je vše definitivní a jisté. Platí to i pro dividendové aristokraty. Jak jsi psal dříve : "Chlastalo se, chlastá se a chlastat se bude. Proto mě zaujala trhem šikanovaná společnost Anheuser-Busch Inbev." No a vidíš, došlo na varování, které Ti dal Milan Šmarda, že má BUD příšerně velké dluhy.

    https://www.patria.cz/zpravodajstvi/3967057/vysledky-ab-inbev-slabe-z-dividendoveho-aristokrata-se-stava-plebejec-komentar-analytika.html

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel, je to tak. Můj odhad byl, že to bude na krev a zisky v příštím roce situace vylepší. Co se týče chlastání, tak jsou total volumes +0,2 % a EBITDA +7,5 %. Bohužel EPS kleslo a to dost podstatně "Normalized EPS decreased by $0.49 from $1.31in 3Q17 to $0.82 in 3Q18". Ne každý den je posvícení. Teď uvidíme, kam až se Budvar podívá, případné přikouení budu zvažovat až pokud se čistá dividena dostane do výše kolem 3 %, čili někde při ceně pod 40 EUR.

    Zadlužení společnosti jsem při rozhodování o koupi bral v úvahu, viz: http://financni-negramota.blogspot.com/2018/09/nakup1582018anheuser-busch-inbev.html

    OdpovědětVymazat