sobota 5. května 2018

Portfolio update

Od února jsem v portfoliu udělal malou rošádu a realizoval zisky u společnosti AbbVie a Novo Nordisk. Také jsem přikoupil pár akcií. Jelikož jsem o tom nepodal zprávu, napravím situaci tímto příspěvkem. Obchody jsem realizoval následovně:


Pfizer

Do svého portfolia jsem nakoupil malou pozici jedné z největších farmaceutických společností na světě. Nabízí lákavý výnos těsně pod 4 % a silnou pozici na trhu. Fundamentálně je oceněna spíše průměrně. Názvy léků nám Evropanům nic moc neřeknou, protože hlavním odbytištěm Pfizeru jsou USA. Výjimku snad tvoří jen známý lék Viagra. Tak až vám nebude chtít stát, vezměte si Viagru a vzpomeňte si na mě ;)

General Electrics
Největší společnost v sektoru Industrial goods prožívá krušné období. Přistoupila k úsporným opatřením, restrukturalizaci, vyměnila vrcholný management a sáhla i po zkrácení dividend o 50 %. Pořád se ovšem jedná o silného hráče a současná cena nahrává vstupu do pozice. Yield přes 3 % P/C 1,49.


Micron Technology

Asi se budete divit, proč zrovna Micron? Vždyť ani nevyplácí dividendu! Společně se Samsungem a Hynixem tvoří Micron silný oligopol (triopol) na výrobu čipů. Konkrétně se Micron zaměřuje na DRAM a SSD paměťové čipy. Při současném boomu elektronických hraček, tabletů, mobilů, Smart techologií a fenoménu IOI (Internet of Things), kdy se dávaj čipy skoro do všeho, je společnost Micron skvělou růstovou akcií. Trh s mobilními telefony je silně konkurenční prostředí, ale o hardware v podobě SSD a DRAM se dělí pouze několik společností. Poslední dobou se šušká, že by Micron měl začít s vyplácením dividend. Zatím k tomuto kroku nepřistoupili, tak se nechme překvapit. Pokud k tomu v budoucnu nedojde, přistoupím po vyčerpání potenciálu k prodeji.


AbbVie

Nákup - prodej - nákup patří spíše do sféry tradingu, než dividend growth investingu, ale svezl jsem se na vlně a tuto rošádu se ziskem realizoval. Nyní jsem ve čtyřnásobné pozici a budu držet. Potenciál k dalšímu růstu je pořád přítomný a navíc společnost vytrvale navyšuje dividendu rychlým tempem.

Kraft Heinz

Společnost Kraft Heinz je velký žrádelní moloch se světovou působností. Pravděpodobně jste cucali pitíčka Capri Sun nebo si namáčeli hranolky do kečupu Heinz. Jedná se o silnou necyklickou spotřební akcii s dividendou nad 4,5 %. V budoucnu plánuji pozici navyšovat.


Gamestop

Obrat strmého pádu pořád není na obzoru. Upřímně pomalu přestávám věřit, že se z toho GME vyhrabe. Budu držet a realizovat skvělý dividendový výnos. Uvidíme, jestli firma přistoupí ke snížení dividendy.


British American Tabacco

Tabákové společnosti šly celkově dolů, společní s Britským tabákem se svezl i Philip Morris a Altria. Chtěl jsem ve svém portfoliu zástupce tabáku i z jiného kontinentu a tak jsem nakoupil. Společnost má solidní fundament a vysoký dividendový výnos 5,14 %. Kuřáci jistě znají značky Lucky Strike, Pall Mall nebo ViceRoy.

Novo Nordisk

Společnost dle mého názoru ztratila silný růstový potenciál (neříkám, že úplně). Vrátila se na hodnotu před účetním skandálem, dividendu navýšila spíše podprůměrně. Proto jsem se rozhodl realizovat zisk a prodat.

V současné době plánuji nákup defensivních titulů z necyklické spotřeby, utilit a farmacie. Snad na trhu převládne skepse, než přijde výplata. 

Žádné komentáře:

Okomentovat