pondělí 14. května 2018

Nákup_11.5.2018_General Mills, Procter & Gamble

Jeden slavný investor kdysi řekl, že čas na prodej akcií nastává ve chvílí, kdy si o obrovských výnosech z nich povídají řidiči taxíku a uklízečky. Taková situace ještě nenastává. Začínají se ale množit články o možné blížící se recesi. Růst trvá již nezvykle dlouho a makroekonomická data z USA již nasvědčují jistému zpomalení. Růst úrokových sazeb tomu také nepomůže. Proto považuji za důležité začít své portfolio diverzifikovat do defenzivnějších odvětví jako jsou utility, necyklická spotřeba a farmacie.

General Mills

Nákupní cena: 42,53 $

Logo společnosti General Mills

Společnost General Mills se, podobně jako Kraft Heinz, zabývá výrobou potravin. Mezi jejich portfolio patří zejména ready-to-eat cereálie, jogurty, polévky, mražené pečivo, mražená pizza, konzervovaná a mražená zelenina, zmrzlina a organické produkty. Stejně jako KHC tedy částečně trpí posunem ve spotřebitelských preferencích. Jedná se ovšem o starou (založena v roce 1928) a stabilní společnost. Vyplácí dividendu ve výši 4,59 % z kurzu akcie při výplatním poměru 51 %. Je poměrně drahá poměrem kurzu k účetní hodnotě, ale P/E je na velice příznivé hodnotě 14. Do budoucna očekávám spíše líný růst, ale za to stabilní, zvyšující se dividendu.

Výrobky společnosti General Mills


Procter & Gamble

Nákupní cena: 73,3 $

Logo společnosti The Procter & Gamble Company

Další vyloženě defensivní společnost v mém portfoliu bude Procter & Gamble. Byla založena v roce 1837 v americkém státě Ohio. Portfolio společnosti tvoří především zboží osobní spotřeby, jako jsou mýdla, šampony, pomůcky na holení, pleny, deodoranty, tampony, zubní hygiena. Dále se zabývá výrobou prostředků pro okamžitou diagnózu (těhotenské testy apod.), léčivých prostředků na trávení a zažívání, léky na astma (respirátory, spreje) a minerálně-vitamínové doplňky. Třetím hlavním segmentem jsou potřeby do domácnosti, jako prášky na praní, změkčovadla, aviváže, čistící prostředky na nádobí a povrchy, toaletní papíry, ubrousky a další. Pokud jste nikdy neslyšeli o PG, jistě vám už něco řeknou značky Braun, Gillette, Pampers, Oral B (neplést s nekvalitní felací), Always, Mach 3, Fusion, Ariel, Head and Shoulders nebo Old Spice. Společnost od začátku roku pěkně vyklesala a nabízí dividendu kolem 4 % z kurzu akcie a výplatním poměru 70 %. Od společnosti si opět slibuji stabilní a mírně se navyšující dividendu, kterou vyplácí od dob, které pamatují naše praprababičky.

Značky a výrobky společnosti The Procter & Gamble Company

Žádné komentáře:

Okomentovat