úterý 21. března 2017

Nákup_14.3.2017_Huaneng Power International, National Grid

Třetí nákup se nesl ve znamení diverzifikace do utilit, čili do sektoru, který ve svém portfoliu ještě nemám zastoupen. Navíc se mi podařilo diverzifikovat portfolium i geograficky do dvou nových zemí. Utility jsou sektor, který se většinou vyznačuje velkou kapitálovou náročností. Společnosti musely vybudovat drahé zázemí pro své podnikání to znamená, že s sebou často táhnou i jistý dluh. Do utilit patří například výrobci a poskytovatelé elektřiny, zemního plynu či vody. Jedná se o strategické "suroviny", proto je často v těchto společnostech určitým způsobem zainteresovaný stát. Společnosti bývají ve svém stádiu vývoje na úrovni dojné krávy. Nemají se moc kam rozvíjet, ve většině případů tvoří národní, nebo alespoň místní monopol a tak většinu zisku vyplácí jako dividendu.

Huaneng Power International

Nákupní cena: 27,5 $

 
Logo společnosti Huaneng Power International

Společnost byla založena v roce 1994 v Čínské lidové republice a patří mezi největší čínské výrobce elektrické energie. Kromě 18 čínských provincií zásobuje elektřinou také nejdražší město na světě - Singapore. Hlavní činností firmy je výstavba, vývoj a provoz zařízení na produkci elektřiny a jejího rozvodu. Huaneng nepatří zrovna mezi nejzelenější utility, 86,5 % její produkce pochází z uhelných elektráren. To dává společnosti možnost vyrábět elektřinu velice levně (ceny uhlí šly rapidně dolů). 9,7 % tvoří produkce elektřiny ze zemního plynu. Zbytek potom vodní, větrné, solární a ostatní zdroje. Co se ovšem firmě musí nechat je fakt, že v posledních dvou letech vedou ve statistikách růstu budování větrných elektráren.

Rovnou přiznám, že hlavním lákadlem pro mě byl dividendový výnos, který při mém nákupu činil 10,5 %. To vše kryté při krásném pay out 64,4 %. Obecně pay out společnosti osciluje kolem 50-60 %. Akcie je rovněž krásně vyklesaná, z maxima v roce 2015 (56 $) klesla na dnešních 27,5 $. Společnost je levná svým P/E, P/S i P/B. Dlouhodobý dluh je zcela pokryt jměním. Tento rok je očekáván růst zisku. Výhledově by si měla firma v příštím roce maličko pohoršit, ale dlouhodobé prognózy hovoří o velkém potenciálu pro růst. Vše je závislé především na ceně uhlí, na výkonu čínské ekonomiky a schopnosti společnosti rozvíjet výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Svobodu Tibetu!

National Grid

Nákupní cena: 60,29 $

Logo společnosti National Grid
Druhá utilita se narodila po transformaci CEGB v roce 1990 ve Velké Británii. Jedná se o utilitní společnost sdružující a distribuci elektřiny a zemního plynu. Společnost má na britském trhu velmi dominantní postavení, elektřinu sice nevyrábí, ani neprodává koncovým zákazníkům, ale vlastní veškerou rozvodovou síť vysokého napětí v Anglii a Walesu. Částečně je také zainteresovaná svou výrobou a rozvodem elektřiny na severovýchodě USA (asi 23,5 % zisku plyne z USA). 
V současnosti je v plánu společnosti odprodat 61% distribuční sítě zemního plynu a kapitál využít na vybudování pevnější pozice na území USA. Proslýchá se také, že společnost vyplatí v roce 2017 navíc 4 miliardy liber jako zvláštní dividendu. 

Společnost nepatří k nejlevnějším v poměru P/E, ovšem zisky za tento a příští rok by P/E měli snížit z dnešních 18,2 na 14,5. Ani P/B není z důvodu vyššího zadlužení zrovna hvězdná (2,97). Společnost ale nabízí solidní dividendový zisk ve výši 4,86 % při pay outu 83 %. Budoucnost společnosti závisí zejména na podmínkách Brexitu, pokračujích protekcionistických krocích Donalda Trumpa a úspěšnosti transformace britské a americké divize.

Žádné komentáře:

Okomentovat