pátek 16. prosince 2016

Nákup_14.12.2016_ABBVie Inc., Gamestop Corporation

V tomto roce jsem uskutečnil můj poslední nákup. Tentokrát jsem zabrousil do sektoru, který ještě nemám ve svém portfoliu obsažen. Koupil jsem obrovskou továrnu na léky a střední síť obchodu s PC gamesama a jinou zábavnou elektronikou. Vzhledem k tomu, že už je to půl roku, co jsem s investicemi začal, můžete se v následujících dnech těšit na "pololetní zprávu" o stavu mého portfolia.

ABBVie Inc.

Nákupní cena: 61,7 $

Logo firmy AbbVie

Firma vznikla v roce 2013 spin-offem z firmy Abbot Laboratories. Kdo byste nevěděl, co je spin-off, tak se jedná o proces, kdy má firma například nějakou výrobní divizi, která se v rámci zjednodušení managementu nebo účetnictví nebo za účelem další expanze jednoduše oddělí a vznikne tím nová společnost. ABBV se zabývá výzkumem, vývojem a prodejem biofarmatik a "small molecule" léků. Firma uskutečnila v roce 2015 akvizici společnosti Pharmacyclics a letos koupila firmu Stemcentrx. Obě zmíněné firmy se zabývají léčbou rakoviny. 

Firma vyplácí solidní dividendu ve výši 4,13 % a průměrně ji zvyšuje zhruba o 20 % ročně. Letos firma vykázala 185% nárůst zisku a výhled do následujících 5-ti let slibuje průměrný zisk ve výši 15 %. Firma je ovšem také silně zadlužená s hodnotou poměru dlouhodobého dluhu proti aktivům ve výši 5,76.


Gamestop Corporation

Nákupní cena: 25,25


Logo firmy Gamestop

Historie firmy Gamestop sahá až k roku 1984, kdy její předchůdkyně s názvem Babbage´s prodávala v Dallasu videohry na Atari 2600. Současný název dostala firma až v roce 2004. Gamestop je rozdělen na dva operativní segmenty. Technologický a herní. Společnost provozuje na 7 117 obchodů s videohrami a konzumní elektronikou v USA, Kanadě, Austrálii a v Evropě. Je tak dobře geograficky diverzifikovaná.

Gamestop působí také jako AT&T a Apple reseller. Můžete si tak v jejich obchodě pořídit nový Apple a rovnou si k němu zařídit tarif. Firma také provozuje sever Kongregate zaměřený na browser based hry, a časopis o hrách Game Informer.

Společnost má výborný fundament, zvláště v  porovnání s jinými firmami v sektoru služeb. Vykazuje stabilní, mírně rostoucí zisky, které se předpokládají i do budoucna. Vyplácí dividendu ve výši 5,84 %, která již 4 roky roste průměrně o 10 % ročně.  

Žádné komentáře:

Okomentovat