neděle 6. listopadu 2016

Dvě akvizice a jeden průser



Jak se mi rozrůstá portfolio, začínám si všímat různých zpráv ohledně firem, jejichž podíl vlastním. Za poslední měsíc byly skutečně důležité tři zprávy a to:


  • AT&T kupuje Time Warners
  • British American Tabaco kupuje Raynolds America
  • Royal Dutch Shell prodává ropná pole v Kanadě, aby udržela dividendu

První zpráva mě potěšila. V odborných kruzích se dávno ví, že mobilní a internetový providing není do budoucna až tak výnosné odvětví. AT & T je na tomto poli opravdový moloch. Nejen že obsazuje zhruba 50 % amerického trhu (spolu se společností Verizon tvoří duopol s konkurenčním lemem menších firem), ale investuje do infrastruktury pro rychlé mobilní a internetové připojení v zemích Latinské a Jižní Ameriky. Nyní se rozhodl vydat cestou diverzifikace a mimo připojení začne pravděpodobně nabízet i obsah. V kuloárech se spekuluje, že se bude jednat o největší akvizici tohoto roku. Aby také ne, Warner není žádná firmička z předměstí. Pokud vám název společnosti nic neříká, určitě budete znát alespoň HBO, což je jedna z divizí. Tento televizní kanál je dostupný ve 150 zemích a stojí například za seriály jako Sex ve městě nebo Hra o Trůny. Druhou divizí je Turner Broadcasting System, která obsahuje například zpravodajský kanál CNN nebo Cartoon Network, na který mohly koukat bohatší děti, když jsem chodil na základku. Poslední divizí je  Warner Bros, která je zodpovědná například za Batmana, Supermana nebo Green Lantern.

Loga firem AT&T a Time Warner

I druhá zpráva mohla investory vyloženě potěšit. BAT je velký hráč na poli výroby a prodeje cigaret na západním trhu. Jedná se o britskou společnost. Tato akvizice jim pomůže obsáhnout americký trh a předběhnout ve velikosti a tržbách Phillipa Morrise. Akcionářům bude pravděpodobně učiněna nabídka, která ohodnocuje akcii na 56,5 dolaru. Část bude vyplacena ve formě hotovosti na účet akcionářů a část dostanou držitelé ve formě nových akcií BAT zhruba v poměru 2 ku 1. Vzhledem k tomu, že jsem akcii pořizoval před týdnem za 47,1 dolaru, jedná se o kapitálové zhodnocení ve výši cca 19 %.

Loga firem British American Tabacco a Reynolds American

Třetí zpráva je spíše nešťastná. Royal Dutch Shell se potýká s problémy v podobě nízkých cen ropy. Dividendu již druhým rokem financují buď na dluh nebo formou deinvestic. Osobně bych toleroval snížení dividendy na 5 % než rozprodávání majetku společnosti. Pokud bude dohoda států OPEC úspěšně provedena, očekávám, že se ropný trh vzpamatuje. Jako akcionář nevím, co si mám myslet. K čemu je mi vysoká dividenda v případě, že je financována rozprodáváním společnosti? Dividendový výnos je tak pouze kompenzací za kapitálovou ztrátu. Doufám, že se bude jednat o poslední podobný krok této jinak radost přinášející společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat