středa 27. března 2019

Portfolio & Life update

Tento příspěvek se mi nepíše úplně snadno. Poslední dobou jsem neměl moc chuť ani čas na blog psát. Na rozdíl od některých svých kolegů se na psaní blogu nesnažím vydělat. Nikomu tu necpu žádné gumové penisy, nikomu nedělám reklamu, na nikom nejsem závislý a nežadoním ani o donejty, ani o sdílení. Snažím se svá tvrzení vždy podložit fakty, nebo přijatelnou, uvěřitelnou lží. Nikde se neinspiruji a nikoho nevykrádám. Nesnáším, když někdo píše články jen proto, aby psal články. Nechci psát vatu, ale kvalitní, čtivý obsah. To ovšem klade určité nároky, zejména pak na čas. Posledních pár měsíců jsem trávil více než osm hodin denně před obrazovkou počítače v práci i po pracovní době, kdy jsem potřeboval prostě vypnout a "hledět do ohně" (YouTube, Pornhub). Naštěstí je toto období za mnou a já slibuji, že začnu psát častěji. To ovšem není to nejhorší, ostatně se to tu jmenuje občasník, což ospravedlňuje nepravidelnost mé autorské tvorby.

Doposud jsem bydlel na ubytovně, takže byly výdaje na bydlení směšně nízké. Už mi ovšem není dvacet. Ubytovna byla sdílená, o nějakém soukromí se nedalo ani mluvit. Ráno si člověk poslechl kecy uklizečky, která se rozčilovala, že musí uklízet, protivné recepční, která musí recepčnit (už aby k nám dorazila robotizace) a cokoliv si člověk dal do ledničky prostě zmizelo (kromě neochuceného kefíru, ten většinou vydržel). Navíc si člověk nemůže pokoj vybavit podle sebe.

Ubytovnu jsem tedy do budoucna vyloučil. Alternativ k ní je několik. Mohu si koupit levnou nemovitost na své rodné hroudě a dojíždět. S autem nejsem zrovna kamarád a busem je to hodina a půl cesty (a to hned dvakrát denně). Mohu si pronajmout malý byt v místě práce, což vyjde relativně draho. Mohu si pronajmout pokoj ve větším bytě, což ovšem neřeší problém se soukromím, cena je oproti ubytovně dvojnásobná a nechci žít na neochuceném kefíru.

Tato životní situace mě přivedla k revoluční myšlence (ironie) - pořídit nemovitost. Většinu mého času tedy zabralo načítání různých článků a ekonomických analýz včetně úvah o tom, zda je tento krok skutečně to pravé pro mě. Srovnal jsem částku, kterou bych platil za nejlepší možnou alternativu (pronájem malého bytu) s tím, na kolik mě vyjdou úrokové náklady hypotéky a ostatní poplatky (fond oprav, pojištění, energie) a vyšlo mi, že bych měl skutečně pořídit byt.

Rychle vyřešíme filozofickou otázku, zda je koupě bytu investice, nebo ne. Slyšel jsem různé názory. Já to vnímám následovně:

  • Kupuji něco, co časem získá na hodnotě a dá se to s výdělkem prodat? Ano
  • Kupuji něco, co mi může generovat pasivní příjem v podobě nájemného, resp. ušetřit placení nájemného ve chvíli, kdy nemovitost využívám sám? Ano

Investice to tedy je. Nejčastější protiargument je, že to investice není, protože v tom bytě budu bydlet. To se dá pochopit, očekávám ovšem, že v budoucnu nastane situace, kdy v něm bydlet nebudu. V minulosti jsem o koupi nemovitosti nikdy nepřemýšlel, nyní mám k dispozici nějaký ten kapitál a konečně jsem našel místo, kde by mi nevadilo se usadit.

Nyní se nacházím ve fázi, kdy mám předjednaný hypoteční úvěr a chodím na prohlídky, už se formuje i rezervační smlouva na jeden slibný byt. Požadavky byly následující:
  • Ne více než 30 minut MHD do práce
  • Ne více než 30 minut MHD do centra (Muzeum, Florenc, Můstek)
  • Osobní vlastnictví
  • Cena tak, abych mohl 10 - 20 % poskytnout ze svého
  • Cena pod 100 000 CZK za
  • Abych nespal se sporákem u hlavy (rozumná velikost), minimálně 25
Pár takových bytů jsem našel, většinou v lokalitách Košíře, Kobylisy a v rozhraní Vinohrady/Žižkov/Vršovice. Většinou nejde o nic extra, malé 1+kk, maximálně 2+kk. Při rozhovoru o pořízení nemovitosti s lidmi v mém okolí jsem zavnímal spousty argumentů pro i proti. Nejčastější přípomínky/rady byly následující:
  • Byt jsi měl koupit před dvěma lety. Jo, dík za radu, jenže to jsem bydlel v prdeli světa (promiň Radku).
  • Teď byt nekupuj, počkej pár let, zase zlevní. A těch pár let mám dělat co? Navíc kdo mi zaručí, že byty v Praze do pár let zlevní? Důsledkem čeho?
  • Kup si 2+1 nebo 3+1, založíš rodinu a kam ji dáš v malém bytě? S touto filozofií bych si koupil vilku v mém rodném městě, vychovávat rodinu v Praze v blízkém a možná ani vzdálenějším časovém horizontu nezvažuji.
  •  Teď jsou úrokové sazby vysoko. Jsou výše, než byly, s tím se dá souhlasit. Zase tak vysoko ovšem nejsou. Navíc je poměrně vysoko (v porovnání se situací před dvěma lety) i inflace.
  • Kup si byt doma a dojížděj. A na kolik mě peněz a času přijde dojíždění? NECHCI být otrokem volantu.
Všechny názory jsem zvážil a pořád zůstal u rozhodnutí nějaký byt pořídit. O své zkušenosti a názory se s vámi rád podělím ve svých článcích.
Posledním důvodem, proč se mi tento příspěvek nepíše snadno je, že jsem redukoval své portfolio a porušil zásadu "Buy & Hold" a "Neprodávej se ztrátou". Celkem jsem se zbavil osmi společností a redukoval tak jejich počet v mém portfoliu na únosných 29. Prodal jsem:
  • SABESP se ziskem asi 10 %
  • Huaneng Power International s nulovým ziskem, beze ztráty
  • Daimler s nulovým ziskem, beze ztráty
  • BMW s nulovým ziskem, beze ztráty
  • L Brands se ztrátou téměř 50 %
  • GameStop se ztrátou asi 40 %
  • Buckey Partners se ztrátou asi 60 %
  • General Electrics se ztrátou asi 30 %
Všechny prodané společnosti byly dividendové, takže reálná ztráta je o něco nižší, zejména GameStop vyplácel po celou dobu tučné divi. Proč jsem k tomuto kroku přistoupil?
  1. Moc společností v portfoliu skutečně odvádí pozornost a znemožní vám rozhodování o tom, co dále na/přikoupit.
  2. Exotické společnosti s nízkou tržní kapitalizací se nehodí pro můj investiční styl.
  3. Automobilky jsou vysoce kompetitivní tržní segment, který se nehodí na dlouhodobé držení, už vůbec ne na vrcholu hospodářského cyklu.
  4. GameStop a L Brands dle mého zaspaly dobu a jejich transformace, pokud bude úspěšná, zabere velmi dlouhou dobu. Dalším důvodem bylo ořezání dividend.
Tak a je to venku. Zradil jsem své ideály! Kamenujte mě, nenechte na mně nit suchou! Hlášky typu "Já ti to říkal!", "Jsem chytřejší než ty, protože jsem tě před těmi společnostmi varoval!" jsou očekávané.

Kapitál z prodeje jsme reinvestoval. Přikoupil jsem:
  • Banco Bilbao (5,266 EUR)
  • Pfizer (41,02 USD)
  • AbbVie (77,14 USD)
A nově jsem zařadil do portfolia Carbon Black, technologickou firmu se zaměřením na kybernetickou ochranu skrze cloudová úložiště.
V současné době (a pravděpodobně ani v následujících dvou měsících) nebudu reinvestovat dividendy, ani nakupovat nové akcie. Dokud nebudu bydlet, nebude zaplacena daň z nabytí nemovitosti a v bytě minimálně postel a lednička, akcie budou muset počkat. Je také pravděpodobné, že budu muset o 20 % snížit objem svých pravidelných měsíčních investic. Tak mi držte palce a těšte se na další dávku ironického investičního humoru. Už teď vás mohu ujistit, že se realitní makléři umístili v žebříčku nejméně etických povolání mezi finanční poradce (kromě Radky) a prostitutky (kromě Terezy).


8 komentářů:

  1. Už jsem se lekl, že ses odmlčel úplně.
    A docela mne zaujal ten Carbon. Co tě k tomu vedlo? Divi to nedává, ten pokles v grafu taky nevypadá úplně hezky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vypadá, že to byla dobrá volba (Carbon vyrostl od března o 100% a teď jej kupuje VMware cash).

      Vymazat
    2. Skutečně dobrá volba. Udělalo mi to velkou radost, ač jsem bohužel neinvestoval žádnou závratnou částku.

      Vymazat
  2. ahoj to jsem rád že žiješ, tvá každoměsíční dávka humoru fakt chybí :) já teď taky celkem nestíhám a i já něco se svého ptf jsem prodal. Jedná se o (O) (realty income) zisk jsem měl už přes 60% + dividendy, což jsem si řekl že je lepší opravdu prodat a investovat do jiných firem, protože tím se mi dividendový výnos oproti (O) za rok zdvojnásobí. Nákup bytu ti nezávidím, ty ceny v praze jsou teď fakt vyšponovaný, že lidi neví co by za to chtěli..

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, je super, že jsi zase napsal. Koupě bytu je dobré rozhodnutí, dle mě je jedno z nejdůležitějších kritérií pro budoucí cenu / prodejnost lokalita. V nějaké zastrčené vesnici, která se vylidňuje a nemá zázemí (doktor, škola, školka, obchod) bych byt kupovat nechtěl. A vážím si toho, že nic nemaluješ na růžovo a netajíš prodeje se ztrátou. Ať se daří a přeji šťastnou ruku při výběru bytu!

    OdpovědětVymazat
  4. Zdarec Michale, Ty jsi ale musel zhlídnout hodně porna...

    No jsem rád, že jsi zpět a také tvůj humor. Já bych z toho nedělal zase nějaké dráááma, holt jsi prodal, svět se přece nezboří, jede se dál (aspoň si to můžeš uplatnit jako ztrátu a zaplatit méně na daních - tzv. daňová optimalizace).

    Ad akcie, já furt tak čtu ty výsledky NWL - to u tebe jsem tu společnost viděl poprvé a tak jsem si o ní pár věcí přečetl, podíval se na ty škaredý výsledky za 2018 a jsem stále na vážkách...

    Ad Byt:
    Máme to s přítelkyní stejně, chtěli bychom do svého, ale za ty ceny, ani náhodou, tak jsme šli do podnájmu a nestěžujeme si - zařídili jsme si to víceméně podle svého, jen je pravda, že holt platíš někomu cizímu a neříká ti to pane - furt musíš s majitelem řešit nějakou výměnu a jeslti můžu to a tohle, ale zatím škudlíme cash a až ta bublina splaskne, tak bychom rádi také do svého, ale netlačíme na pilu, máme čas....

    Velice dobrý článek o tom zda koupit nebo jít do podnájmu napsal Skejwin:
    http://skejwin.cz/koupit-byt-nebo-jit-do-najmu/


    Ať se daří a těším se na nový přísun nejen investičních názorů/tipů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Díky za podporu. Ještě nebydlím, snad v půlce června. Dík za odkaz na Skejwina.

      Vymazat
  5. Ahoj, skromný dotaz.
    Viděl jsem tvá seznamovací videa s webem finviz.com. Četl jsem Základy fundamentální analýzy a rovněž i popisy tvých nákupů akcií.
    Přesto, je možnost z tebe dostat jakýsi souhr "ideálních" hodnot pro nákup akcií? Něco ve smyslu P/E musí být pod 15, jinak tě to nezajímá. P/B musí mít 3, co je navíc, je nezajímavé.
    Rozumím tomu, že ideální stav v těchto hodnotách není vždy na 100%. Pokud se podělíš o své "know-how" v některém z dalších článků, budu rád. Dobře se to čte. Pokud mi odpovíš zde, taky super.
    Děkuji. Marek

    OdpovědětVymazat