pátek 12. října 2018

Přikoupení_11.10.2018_British American Tobacco

Dnes jsem rozšířil svou expozici v sektoru consumer defensive a přikoupil lídra v oboru tabákových výrobců. Do sbírky mi chybí už jen Philip Morris, ale akcie nejsou Pokémoni, nemusíte je nasbírat všechny.

Nákupní cena: 39,47
Průměrná cena: 41,97 €

V pololetním výkazu společnosti se můžeme dočíst, že oproti minulému období EPS kleslo o 3,4 %. Společnost pokles EPS vysvětluje náklady vzniklými akvizicí Reynolds American. Od vydání výkazu spadla akcie o více než 20 % a nabízí tak nevídanou příležitost k nákupu. Růst zisku se v příštím letech očekává spíše slabší, v průměru kolem 5 %. Prodeje se zvýšili o více než 56 % a adjusted EPS vzrostlo o 10 %. Současný yield se pohybuje kolem lákavých 6 %.

Výhledově může společnost oslabit jakákoliv forma BREXITu, přičemž tvrdý BREXIT by měl pravděpodobně silnější negativní dopad. Tabákový průmysl ohrožují hlavně americké zdravotnické instituce, které tlačí na tabákovou lobby skrze regulaci obsahu návykové látky. Každá další podobná zpráva tlačí cenu akcie směrem na jih. Přesto považuji společnost za dobrou investici a budu v následujících měsících při poklesu přikupovat.


Kouření může zabíjet, nebo vám vydělat na důchod!

4 komentáře:

  1. Díky za tip, také jsem dokoupil, dokonce to od té doby ještě kleslo na 37,6 Eur. Jakého brokera vlastně Michale používáš? Někde jsem četl, že ti umožňuje přijímat zdarma dividendy ve formě akcií.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj anonyme :D Super nákup, také ještě přiberu, až zase bude kapitál. Výnos je super :) Používám Degiro na menší nákupy především v USA a zemích s jinou měnou než Euro a Lynx čistě na společnosti z Eurozóny. Ovšem některé akcie z eurozóny držím i na Degiro, protože jsem s nimi jako s brokerem začínal. U Degiro jsou dividendy ve formě akcií zdarma pouze v případě, že je společností určena výplata dividend ve formě akcií defaultně (např. Iberdrola). Pokud společnost tuto možnost pouze nabízí, musel by se na Degiru platit poplatek (tuším 8 EUR). S Lynxem zatím nevím, jak to bude. Dle mých informací je to zdrama, ale budu se muset ještě informovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Diky za odpoved a uzitecne informace. Ja pouzivam zatim jen Degiro. Nevedel jsem, ze nektere firmy vyplaceji dividendu defaultne v akcich.

      Mimochodem kdyz jsem studoval parametry akcie, vsiml jsem si neumerne vysokeho prijmu v minulem roce, ktery zdeformoval ukazatele jako P/E. Nevis, cim to bylo zpusobeno? To prodavali cast podniku, nebo tak neco?

      Vymazat