úterý 21. srpna 2018

Prodej_15.8.2018_Infosys

Vzpomínáte na můj nákup Infosysu (INFY)? Kupoval jsem ho společně s brazilskou SABESP a španělskou Banco Bilbao v polovině září minulého roku. Pokud ne, můžete si nákup připomenout zde. Brazilské utilitě ani španělské bance se moc dobře nedařilo (tedy ceně akcií, společnosti jsou v pořádku a vyplatily štědrou dividendu). INFY oproti tomu vyrostla do nebe a usoudil jsem, že je čas prodat.

Nákupní cena:
14,5 $
Prodejní cena:  20,7 $
Zisk: 47 % (včetně obdržených dividend)

Od začátku byl nákup těchto společností cílený na budoucí prodej se ziskem. U INFY byla moje spekulace na růst úspěšná, dvě zbývající společnosti zatím držím a nevylučuji navýšení pozice. Pro srovnání ještě uvádím fundamenty při nákupu a při prodeji:

Protože se analýze společností rád věnuji, vyčlením ze svého kapitálu něco málo peněz na spekulativnější obchody. Většina ovšem stále půjde na dividendové molochy, nic na svém původním plánu měnit nehodlám. Budu cílit na společnosti, jejichž zralost nastane cca do 3 let, abych je následně mohl prodat a projít časovým testem (poté, co držíte akcii 3 roky nemusíte platit daň ze zisku). Pokud by nastal růst dříve a akcie by byla nesmyslně drahá, prodám i bez časového testu a to tak, abych prošel objemovým testem (daň ze zisku se neplatí v případě, že částka za prodané akcie nepřesáhne 100 000 CZK).

Žádné komentáře:

Okomentovat