pátek 15. září 2017

Nákup_14.9.2017_SABESP, Banco Bilbao, Infosys

Při druhém zářijovém nákupu jsem se zaměřil na akcie mimo USA. Podařilo se mi získat prodejem nepotřebných věcí nějaký extra cash a tak jsem se zaměřil na akcie s potenciálem růstu. Proto i má strategie bude poněkud odlišná. Všechny tři společnosti sice vyplácí dividendu  nad 3 %, ale nevylučuji jejich pozdější prodej.

Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo 

Nákupní cena: 10,585 $

Ano, takto skutečně zní celý název společnosti. Jedná se o brazilskou water utilitu. Společnost byla založena v Sao Paulu v roce 1954. Zabývá se čištěním odpadních vod, distribucí pitné vody, managementem dešťové vody, drenážemi, úklidem veřejného prostoru a managementem pevného odpadu (popelářství). Poměrně solidní diverzifikovaný záběr činností, který společnost dle mého názoru činní krize odolnou. Zákazníky tvoří domácnosti, stát i komerční a průmyslové subjekty. Společnost operuje výhradně ve státě Sao Paulo v Brazílii.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.

Nákupní cena: 7,395 €

Opět poněkud delší název, ale přísahám, že délka názvu společnosti nebyla kritériem při výběru! Jedná se o španělskou banku. Společnost byla založena roku 1857 v severošpanělském městě Bilbao. Poskytuje klasické bankovní služby ve formě běžných účtů, spořících účtů, terminovaných vkladů, bankovních půjček bez ručení, hypoték, ale i pojištění, leasingy, obchod s akciemi, penzijní fondy a podobně. Banco Bilbao operuje ve Španělsku, USA, Turecku, Mexiku, Jižní Americe a okrajově i v ostatních státech Evropy a Asie. 

Infosys Limited

Nákupní cena: 14,5 $

Společnost byla založena roku 1981 v indickém Bengaluru. Dělá prostě AjTý pro všechny a to tak, že všude. A teď trochu detailněji. Jejich primárním trhem jsou USA, ale působí globálně. Jejich zákazníky tvoří společnosti napříč sektory. Společnost Infosys jim nabízí IT support od obchodních informačních technologií přes bankovní informační služby po logistické platformy.

Fundament a investiční strategie

Mohu prozradit, že do všech třech společností jsem investoval stejnou sumu peněz. Následuje tabulka s přehledem vybraných hodnot hospodaření společnosti. Můžete si schválně zkusit tipnout, jaká společnost si povede v horizontu jednoho roku nejlépe (své tipy klidně napište do komentáře). Vítěz ode mě získá investiční tipy, pivo a hučení o investicích v průběhu pití piva.

Vybrané hodnoty fundamentu společností SBS, BBVA a INFY

Jak můžete vidět, všechny společnosti vyplácí dividendu přes 3 %, dividenda je dobře kryta jak volnými peněžními prostředky, tak nízkým payout ratio. Kromě banky, kde je tento jev obvyklý, nevykazují společnosti silné zadlužení. Po stránce P/E a P/B jsou to společnosti levné (Infy je IT společnost, vyšší P/B toleruji). Pokud u jakékoliv této společnosti dojde po dobu následujícího roku ke zhodnocení přes 40 % (včetně dividendy), pravděpodobně společnost prodám, pokud neuvidím potenciál dalšího růstu. Pokud dojde k výraznému poklesu (přes 15 %) bez zjevných, nebo pouze krátkodobých příčin, navýším pozici.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat