čtvrtek 26. července 2018

Přikoupení_23.7.2018_Iberdrola


Jak jsem řekl, tak činím. Podíl mých investic v sektoru utilit jsem navýšil nákupem španělské společnosti Iberdrola.


Nákupní cena: 6,71 

Průměrná cena: 6,76 

Oproti nákupu ze srpna 2017, nakupuji letos za P/E 10 (minulý rok 15), P/B 1,1 (minulý rok 1,2) a P/S 1,29 (minulý rok 1,5) při dividendovém zisku 4,54 % (minulý rok 4,48). Průměrnou cenu jsem tedy příliš nesnížil, ale společnost je přesto příznivěji oceněna. Data jsem čerpal z webu morningstar.com, ale je nutné brát v úvahu, že jinde najdete odlišné údaje. Můj broker umí u Iberdroly zdarma využít reinvestic, takže například za každých 35 držených akcií, jsem dostal jednu novou a zbytek (nedělitelný číslem 35) mi byl připsán v hotovosti.

Od akcií společnosti dále očekávám líný horizontální pohyb a pravidelnou dividendu. Španělské společnosti bývají tradičně podceněné, ať se již jedná o sektor telekomunikací, nebo bank. Skýtají ale potenciál proniknout na dynamické jihoamerické trhy. V rámci diverzifikace se musím nutit nakupovat i akcie z EU. Příště to může být společnost National Grid. Po únorové korekci trh nabízí dobré příležitosti, můžu se rozhodnout přikoupit i AbbVie a nesmírně mě láká vstup do pozice Starbucksu.

5 komentářů:

  1. Můžu se zeptat jakého máš brokera? Já jsem na Degiru a o takové možností nevím...

    Jinak nad NGG taky pokukuji nějaký ten pátek, kde plánuješ nakoupit? Já bych se chtěl podívat k 50$ :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Máme stejného brokera. Asi si od něj dostal email, v následujícím znění, že?

    "Vážený investore,



    píšeme Vám, abychom vás informovali o korporátní akci společnosti IBERDROLA, ve které v současné době držíte investiční pozici.



    Možnosti výplaty dividendy:

    HOTOVOST
    Odprodání kupónů za částku 0.186 EUR před zdaněním
    Konečná lhůta pro naše klienty pro volbu výplaty dividendy v hotovosti: 17/07/2018 12:30:00. Kupóny budou odebrány z portfolia po konečné lhůtě a nebudou tedy moci být nadále obchodovány.

    AKCIE
    Poměr: 1 nová akcie za každých držených 35 kupónů.
    ISIN nové akcie:ES0144580Y14

    Zbývající kupóny zaniknou jako bezcenné.

    OBCHODOVÁNÍ NA TRHU
    Kupóny nejsou obchodovatelné na trhu.



    Přednastavenou volbou je AKCIE. Tato volba bude zvolena automaticky, pokud si klient nevyžádá výplatu dividendy v Hotovosti či Prodání kupónů na trhu.

    Více informací na https://www.iberdrola.com/accionistas-inversores/accionistas/dividendos-iberdrola-retribucion-flexible/calendario"

    Když ten odkaz rozklikneš, dostaneš se na oficiální stránky Iberdroly. Je nutné to celé překlopit do AJ (pokud tedy neumíš španělsky). V sekci FAQ se píše, že je možné si nechat kupony vyměnit za akcie v libovolném pčtu a zbytek si nechat vyměnit za cash. Když jsem brokera s touto skutečností konfrontoval, vyšel mi vstříc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to bude asi tím, že tu akcii nedržím...Nicméně nevím kolik těch akcií musíš mít asi víc aby se to vyplatilo, poněvadž dle ceníku Degira:

      Volba výplaty dividend v akciích (pokud je nabízeno, na základě
      Best Effort Basis) je 7,50 € za dividendu.

      Vymazat
    2. To platí pouze v případě, že tuto možnost výplaty "umožňuje". Pokud ji má ovšem společnost nastavenou defaultně (což z mého ptf má jen Iberdrola), je výplata v akciích poskytnuta zdarma.

      Vymazat
  3. Jinak NGG už mám koupeno jako ADR na NYSE, tak nejspíš přikoupím ten samý ISIN... ještě uvidíme :)

    OdpovědětVymazat