sobota 23. června 2018

Výroční zpráva 2017/2018

S pravdou ven! Je to tu! Dva roky od mé první investice! Je čas na zhodnocení investičního období červen 2017 - červen 2018. Co nejpodstatnějšího se událo:

  • Diverzifikoval jsem do P2P půjček prostřednictvím webu Zonky;
  • značně jsem navýšil objem investic (dvojnásobek oproti minulému období);
  • navýšil jsem procento proinvestovaných peněz z měsíčního příjmu;
  • nakoupil jsem akcie 14ti nových společností;
  • zařadil jsem do portfolia společnost, která nevyplácí dividendu;
  • prodal jsem akcie jedné společnosti (a jednu jsem prodal a následně opět koupil)
  • zjistil jsem, že v češtině je jediný správný tvar slovo "portfolio", takže to budu muset změnit v celém blogu dříve, než na mě vlítne nějaký gramatický nácek!
Mé portfolio tedy v současnosti vypadá následovně:


Cash

 

S hotovostí je to u mě trochu problematické. Mám závislost na investování a každou nevyužitou korunu vidím jako potenciální ztrátu, což je možná chyba. Držet hotovost aspoň ve výši 10 % (ideálně 20 %) nemusí být na škodu. Dá vám to možnost ihned vstoupit do pozice v případě korekce na trhu, nebo přehnané paniky vlivem negativní zprávy u některé společnosti. Nesnažím se ovšem v této fázi kumulace investovaného kapitálu nikterak časovat trh, k tomu přistoupím až později. Cash leží na spořícím účtu, je úročen úrokem 0,8 %. A pravděpodobně bude využit na investice nebo spotřebu.

P2P

 

Pořád mám rozpracovaný třetí díl o investicích na poli P2P půjček. Nezapomněl jsem, jen se nedostává moc času. Je to celé takový malý experiment a doplněk k akciím. Zatím investuji pouze na Zonky, časem popřemýšlím nad jinou, výnosnější platformou. Mé portfolio (z hlediska ratingu rizikovosti) vypadá následovně:


Držím se strategie silné diverzifikace a do každé půjčky dávám pouze minimální možnou částku. Můj aktuální výnos je 7,7 %, očekávaný potom 5,2 % (očekávaný výnos reflektuje možné budoucí selhání dlužníků a z toho plynoucí ztráty). S neplatiči zatím výrazné problémy nemám. V jednu chvíli jsem měl 8 opožděných splátek, ale všichni nakonec zaplatili. Jak se dalo očekávat, problémy se splácením mají především dlužníci z ratingu A a horší. Jeden se zpozdil o více než 30 dní a zaplatil pokutu, která se potom rozdělila mezi věřitele.

Čtu všechny příběhy lidí, kterým půjčuji peníze. Koukám především na to, jestli si nepůjčují na úplné pitomosti, zda počet gramatických chyb nepřevyšuje částku, kterou jim půjčuji a podobně. Novinkou je možnost investovat do pojištěných půjček, kde u dlužníka klesá riziko nemožnosti splácet. Pojištění hradí v plné výši klient, krytí pro investora je tedy zdarma - příjemný bonus.

Akcie

 

Nejsilnější pozici v mém portfoliu má dle aktuálního ocenění společnost Altria Group. Odráží to moji strategii posledních měsíců - navyšovat pozice defenzivních titulů. Následuje technologické Cisco Systems a bezdividendový Micron Technology. Naopak nejmenší pozici tvoří společnost Buckey Partners, která je mojí nejztrátovější pozicí. Následuje britská utilita National Grid a brazilský SABESP. Tyto pozice nejspíš rozšířím následující měsíc. Celkově vypadá portfolio následovně:


Mé portfolio nyní tvoří 30 akcií. Slýchávám, že už je to přespříliš s náledujícími dvěma argumenty:

  • Nemůžeš stíhat sledovat hospodaření všech společností;
  • pokud budeš mít tolik akcií, nikdy svým výkonem nepřekonáš index a v podstatě je to jako bys měl fond.
Pravdou je, že to nemohu reálně stíhat a není to ani mým cílem. Když zjistím, že se Altrii za poslední čtvrtletí nedařilo tak dobře, jako to minulé, tak udělám co? Budu držet dál. Hospodařením se zabývám pouze při novém nákupu, nebo přikupování. Nepotřebuji dopodrobna znát všechny veličiny. Stačí, když jednou za čas zkontroluji fundament akcie.

Vybírám akcie velmi specificky. Cílím ve většině případů na ty podhodnocené, vyplácející dividendu. Proto se logicky budu odchylovat od indexu, ať již na jednu, nebo na druhou stranu. Mým současným cílem není překonat index, ale vybudovat pasivní příjem z dividend.

Zastoupení sektorů v mém portfoliu je následující:


Následující měsíce vyroste dle plánu značně zastoupení Consumer def, Utility a Health.

V záměru na geografickou diverzifikací společností jsem značně selhal a opět posílil zastoupení USA. Ovšem na moji obranu je to vlivem nákupu společností, které působí převážně globálně:


Co se týče velikosti kapitalizace, mám v portfoliu zastoupeny společnosti následovně:


Bystřejší z vás si možná všimli, že v grafech něco neštimuje. Uskutečnil jsem jednu spekulaci, o které jsem vás neinformoval a dokud pozici neuzavřu, ani informovat nebudu. Z grafů může chytrý člověk nějaké přibližné informace vyčíst. Prozatím vám prozradím, že je to značně ztrátová (so far) a velmi riskantní investice.

Dividendy

 

Dividendy proudí. Žádná společnost v mém portfoliu je nepřestala vyplácet. Zanedbatelná část je snížila, podstatná část je zvýšila. Největší radost udělal společnost AbbVie, Rio Tinto, BHP, Cisco a Altria. Podrobnou analýzu si nechám na jindy, prozatím jsem na tom s naplněním cíle následovně:


Příspěvky popisující mé nákupy za období 2017/2018 ze sekce obsah opět zmizí, ale najdete je jednoduše buď v archivu blogu, nebo v sekci "Mé portfolium". Jak jsem již předeslal, zaměřím se v dalším období na sektory Consumer defensive, utility a healthcare. Zvažuji zřízení účtu u druhého brokera z důvodu diverzifikace rizika pro případ jeho úpadku. Díky za podporu a ať vám to všem roste!

6 komentářů:

  1. Super, pěkné počteníčko. U některých titulů jsem se nechal inspirovat a trochu si je proklep a dal do "watchlistu". U mě má daleko větší část portfolia právě ty P2P, u mě bych si tipnul 70/30 pro akcie. Ale zase jedu jen zahraniční (mintow,twino,lendy,moneything,linkedFinance,...) kde je ten úrok jinde než na zonkách.


    Tak ať se daří!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Milane! Díky za komentář. Akcie je třeba prověřovat, nikdo nejsme vševědoucí, jsem si jist, že ne každý můj krok je tím správným. S P2P jsem teprve na začátku, prozkoumám trh a určitě se pustím i do jiných platforem :-) Zonky beru jako takový "český" začátek na oťukání, líbí se mi ten projekt jako celek. Máš nějakou strategii? Která zahraniční platforma ti přijde nejlepší (jestli na to lze jednoduše odpovědět)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strategii mám takovou, že chci jedu na max. možný úrok s co možná nejmenším rizikem, tzn. na začátku jsem hodně diverzifikoval třeba do anglického Lendy, Moneything,... ale míra defaultů je tam poměrně značná,tak jsem se zaměřil na pár platforem v EUR - Mintos,Twino,EstateGuru. To je moje zlatá trojka, ve které mám nejvíc peněz. Jelikož jsou všechny z pobaltí, tak jsem v rámci geo-diverzifikace něco málo přikoupil i v GBP na Moneything a FundingSecure, ale tam mě taky začínají štvát s těmi defaulty. V Evropě vládne Mintos na plné čáře a toho můžu s klidem doporučit - úroky solidní 13%+ a riziko, no je potřeba si něco zjistit o těch firmách kterým půjčuješ, ale jsou toho plné fóra, kterým firmám ano a kterým se raději vyhnout. Na P2P je super fórum, kde ti určitě taky i ostatní poradí:
      https://www.p2pforum.cz/index.php

      Vymazat
  3. Zdravím Milane a Michale, docela by mě zajímala vaše výnosnost u tohoto typu investice jako jsou Zonky apod.. Zmiňujete totiž nějaké defaulty, vysokou výnosnost přes 10% (asi v investované měně) atd., a tak jsem fakt zvědavý, kolik vám to pánové při tomto druhu investičního rizika opravdu vynáší. A zkoušeli jste už třeba https://www.fundlift.cz/#/projekty ? Hledám pro diverzifikaci svého portfolia nové produkty a s tímto nemám žádné osobní zkušenosti.
    Díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, s fundliftem zkušenost nemám, ale jistě je to zajímavá varianta, v podstatě se jedná o dluhopisy malých a středních podniků, nebo ne? Akorát se tomu říká jinak a splátky chodí měsíčně... V současnosti mám na Zonkách výnos 7,6 % (2,3 % nad očekáváným výnosem, který zohledňuje riziko zesplatnění). Ze 75 půjček mám trvale problematické asi 4, ale vždy se to nějak vyřeší a splátka dorazí i s pokutou. Jsem ale na trhu P2P příliš krátce na to, abych činil nějaké závěry.

    Obecně mám větší důvěru v dividednové akcie.

    OdpovědětVymazat