pondělí 13. listopadu 2017

Peer-to-peer investice (část 2.)

V minulém díle jsme si řekli něco o principu fungování P2P půjček. Nyní postoupíme z obecné roviny do praxe. Jako příklad uvedu business model společnosti Zonky. Nechci tím vyjádřit žádné preference, jen jsem na ně (díky jejich masivní kampani) narazil jako na první. Později určitě provedu "průzkum" trhu společností nabízejících na českém trhu P2P půjčky. Cílem tohoto článku je přivést potenciálního investora k otázkám, které by si měl před uskutečněním investice položit. Co nás tedy bude zajímat? Především úrok, za který půjčíme, poplatek, který musíme společnosti zaplatit a na konec riziko, které půjčkou podstupujeme.

Úroková míra


Úroková míra je pro nás odměna za postoupené riziko. Úrok z částky, kterou jsme poskytli, nám splácí přímo zákazník. Úroková míra je stanovena zákazníkovi přímo P2P společností na základě jeho bonity a rizikovosti. Obecně platí, že čím větší je to "hajzl", tím větší úrokovou míru dostane. Úroková míra (míra hajzlovství) se stanovuje ratingem. Zonky ve své FAQ sekci detailně popisuje, jakého člověka si pod daným ratingem můžete představit. Je to celkem zajímavé čtivo. Abychom v tom ale měli jasno, pokusím se převést "hajzlovství" do něčeho více přehledného. Zonky určuje, jakej jste šmejd na základě výšky příjmu, jeho stability, vašich dalších finančních závazků a vaší platební morálky.

Tabulka objasňující kritéria pro stanovení ratingu u společnosti Zonky

Nyní by nám mělo být o něco jasnější, proč jeden klient dostane úrok 3,99 % a jiný třeba 8,49 %. Jde prostě o práci s daty. Klient, který si chce od P2P půjčit, musí počítat s tím, že bude muset dané informace poskytnout. Po stanovení ratingu informuje P2P klienta o úrokové míře dle následující tabulky.

Tabulka s úrokovými mírami dle ratingu

Je třeba si uvědomit, že úroková sazba je pro nás, jako investora, samozřejmě maximalizační kritérium. Čím vyšší úrok, tím víc Adidas. Konkrétně u Zonkyho je úrok připisován na měsíční bázi společně se splátkou. Vidím v tom jistou výhodu z hlediska pravidelného pasivního příjmu. Ovšem vyšší úrok s sebou přináší i dvě následující minimalizační kritéria.

Poplatek společnosti


Každá sranda něco stojí a P2P společnosti si samozřejmě ukrojí svůj kus koláče. Žijí z poplatků, které platí půjčující (vždy 2 % z jistiny) a z poplatků investorů (určité procento z aktuální půjčené částky). Celkem nelogicky jsou poplatky stanoveny následující tabulkou.

Tabulka s poplatky pro investory dle ratingu

Proč říkám nelogicky? Protože veškeré riziko nesete vy. Pokud klient přestane splácet, tak přestane splácet vám, ne Zonkymu. Zonky sice musí podniknout určité kroky k nápravě, nejsou to však kroky ospravedlnitelné poplatky typu 0,2 - 5 % z investované částky. Myslím, že by bylo vhodné stanovit fixní poplatek pro všechny typy ratingu, protože náklady na vymáhání se nezvyšují s ratingem klienta takovým způsobem, jaký vyplývá z tabulky. Dříve to tak Zonky nastavené měl a v průběhu roku přešel k hodnotám zobrazeným v tabulce. Poplatek vám bude strháván měsíčně a počítaný je vždy z aktuální zbývající zainvestované částky. Kritérium poplatků je pro nás minimalizační. Čím vyšší poplatek, tím méně kokainu pro nás. Výše už jsem naznačil, čeho se bude týkat poslední kritérium.

 

Riziko


Riziko u P2P půjček spočívá v tom, že klient přestane splácet (pokud zanedbáme skutečnost, že se klient se splátkou zpozdí, což by zrovna mně, jako investorovi, bylo u zadku). Riziko může vyplynout z různých negativních událostí v životě klienta a je vyjádřeno ratingem. Rating určitě není všeobjímající, ale pouze orientační. Kdo by se spokojil s tím, že A** je v cajku a D je rizikový jako prase, nemusí číst dál. Pro ty zvídavější je tu možnost převézt kvalitativní kritérium na kvantitativní. Zebra se v případě nesplácení půjčky dlužníkem nasere a přijme určitá opatření. Na svém webu v sekci FAQ popisuje, že v případě zpoždění platby začne psát SMS, maily a poté i volat a snažit se s klientem situaci řešit. V případě absence komunikace ze strany klienta přistoupí k vymáhání. Z vymožené částky (pozor, patrně se nemusí shodovat se zbývající dlužnou částkou!) si potom může strhnout až 30 % a zbytek vám vrátí. Zonky nám trochu pomohl a na základě statistiky kvantifikoval náklady na rizik. Výsledky jsou shrnuty v následující tabulce.

Tabulka s teoretickými náklady na riziko dle ratingu

To bude pro dnešní díl vše. Příště si trochu více pohrajeme s výpočty a pokusíme se odpovědět na otázku, jaký je nejvhodnější rating pro investory s různým vztahem k riziku.

3 komentáře:

  1. Velmi zajímavé nastínění problematiky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, anonyme. Příští díl bude detailnější :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, nějak čtení o této problematice jsem našel zde: https://finlord.cz/2018/11/ktere-p2p-platformy-se-nam-osvedcily/

    Jinak děkuji za zajímavé čtení.

    OdpovědětVymazat