pondělí 17. července 2017

Jeden rok jako blogger

Můj první pokus o blog se týkal cestování. Chtěl jsem někde prezentovat své fotografie a vtipně popisovat své zážitky z cest. Nějak mě to ale omrzelo a zůstal jsem asi u čtyřech anglicky psaných příspěvků. Počátkem minulého roku jsme začal trochu uvažovat nad svou budoucností. Nechce se mi celý život chodit do práce jenom proto, abych platil hypotéku, pojistky a opravy auta a nový telefon každý rok. Tak jsem začal číst o financích. Zadával jsem do googlu hesla jako "pasivní příjem", "spoření", "jak zbohatnout" a podobně. Samozřejmě na mě začaly okamžitě skákat odkazy na nejrůznější brokery, kteří nabízejí pákovaný trading se vším možným od komodit po nemovitosti. Potom také různé P2P půjčky, větší nebo menší šmeliny, produkty bank, stavebka, důchodka a podobně.

A tak jsem klikal, četl, uvažoval a narazil i na jedno české fórum o akciích, kde se schází poměrně solidní členové a řeší se povětšinou dlouhodobé investice. Načerpal jsem nějaké zkušenosti, přečetl pár knih a pustil se do toho. Pamatuji si můj první nákup jako dnes. Příkaz jsem zadal přes notebook z prostřed lesa v Hrubém Jeseníku. Následoval Brexit a okamžitý propad. I to může být osudem investora.

Měl jsem v hlavě spoustu myšlenek a potřeboval jsem je nějakým způsobem shrnout. Psát si investiční deník mi přišlo nudné a tak jsme se rozhodl začít s blogem. Proč se o své nabyté zkušenosti nepodělit s jinými? I přesto, že nejsou mé zkušenosti nikterak letité a sám ve své argumentaci po roce nacházím díry, pomáhá mi blog jaksi obhajovat má rozhodnutí. Mám pořád pocit, že když to někdo čte, musí to mít hlavu a patu. Pokud nedokážu ve svém příspěvku zdůvodnit nákup akcie, nekoupím ji.

Blog jsem nezakládal za účelem zisku, ani za účelem nějaké popularity, prakticky ho sdílím pouze přes sociální síť Facebook. Možná časem pouvažuji o přidání nějaké té reklamy a profesionálnějším přístupu k propagaci. Přesto si myslím že si vedu v poměru vynaložená energie na propagaci/návštěvnost poměrně solidně. Od založení můj blog zaznamenal 7 629 unikátních návštěv, což vychází zhruba na 20 návštěv denně.

Více než samotná čísla mě ovšem dojaly některé zprávy, které jsem dostal od čtenářů. Vyjadřovaly podporu, vděčnost za sdílení informací i dodatečné otázky. Celkem jich bylo myslím osm, přičemž dvě byly od lidí mně neznámých, jedna dokonce ze zahraničí (exotické Slovensko). O to více potěšily. Chtěl bych taky poděkovat za "lajky" a "sdílení". Vím, zní to trapně, zvlášť když jsem o pár vět výš napsal, že je mi to vlastně u zadku. Když dá někdo lajk nějaké fotce, beru to tak, že tím vyjadřuje nějakou sympatii, i když jsem třeba škaredej. Když dá ale lajk článku, věřím, že si dal práci, přečetl ho, pobavil se u něj, ale hlavně si z něj něco odnesl. Ne že bych byl samaritán, který si dal za cíl finančně osvítit celý svět, ale čím méně peněz ze sebe necháme tahat, tím se budeme mít do budoucna lépe. Plus si samozřejmě přijdu důležitej, protože blogy píšou cool lidi, že jo...

Ještě na závěr přidám trochu zajímavých statistik o které se se mnou Google dělí:

Nejčtenějším článkem na mém blogu je článek Stavební spoření s 536 shlédnutími. Přisuzuji to sdílení od mých přátel na sociální síti. Následuje Češi prozřeli, všichni jsme chudí a Investujte sami.

Nejvíce návštěv zaznamenal blog z České Republiky (6052), Slovenska (360 - logicky, příbuzný jazyk, přátelé ze Slovenska v mém sociálním kruhu), USA (342 - tady už trochu tápu, myslím že jsem hodil odkaz na jednu americkou FB stránku, tak možná od tamtud), Francie (216 - nemám ponětí, nevím o žádném ze svých přátel žijícím dlouhodobě ve Francii), Rusko (83 - asi hackeři), Malajsie (70 - to bylo asi Honzovo a mé samolibé prohlížení vlastního blogu na loňské dovolené na Borneu) a Irsko (61 - zdravím Simonu). Zbytek už jsou jenom nějaké drobné z Velké Británie, Polska a Německa.

Nejvíce si prohlížíte můj blog s pomocí Chromu (67%), Firefoxu (23%) a Mobilu (4%) a ponejvíc z operačního systému Windows (51%), Android (37%), iPhone (5%), Macintosh (3%) a Linux (1%).

Na můj blog se nejčastěji dostávají čtenáři z Facebooku (sdílení mé + mých přátel). Potom z googlu při hledání hesla "Finanční negramota".

Takže ještě jednou díky a investicím zdar!

Váš finanční negramota :-)

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně blog, kde se člověk dozví zajímavé věci. Osobně jsem na začátku tápala mezi základními pojmy v bankovnictví, ale tady se toho dost přiučím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji, jsem rád, že blog slouží k užitku :)

    OdpovědětVymazat