pondělí 16. ledna 2017

Nákup_12.1.2017_Eaton Corporation

Tak a je tu můj první letošní nákup. Pokračuje v trendu rozšiřování mého portfolia. Tentokrát jsem diverzifikoval do oblasti průmyslových výrobků a nakoupil americko-irskou společnost Eaton Corporation.

Nákupní cena: 67,61 $.

Logo firmy Eaton Corporation
Základní kameny společnosti byly položeny v roce 1911 v New Jersey. Firma se specializuje na elektrické systémy ve vozidlech a letadlech a také na oblast hydrauliky. Společnost vlastní asi 60 výrobních značek. Z těch nejznámějších asi Cooper Industries, Eagle Electric a Powerware. Pravidelně uskutečňuje akvizice menších firem v oboru.

Nejsem sice žádný greenman, ale považuji za podstatné sdělit, že firma byla několikrát oceněna za svůj přínos k emisně čistým technologiím, což by mohlo do budoucna přinést dodatečné zisky v dnešním světě posedlosti životním prostředím.

Proč jsem koupil právě tuto firmu? Můžete ji porovnat s mým "filtrem" v článku "Trocha motivace & optimistická projekce k dividend growth investingu". Svojí tržní kapitalizací se společnost řadí k větším s 30 miliardami USD. Vyplácí dividendu ve výši 3,32 % ceny za akcii. Dividendu společnost zvyšuje průměrně o 10 % za rok, i když bylo vedením firmy naznačeno chystané zpomalení. Zároveň je payout na krásných 53 %, takže rezervy pro zvyšování divi jsou a budou. 

Co se týče cenových ukazatelů, P/E je na krásných 16 s forward P/E na 15. P/S na 1,56 a P/B 2. Společnost dluží zhruba 50 % svého jmění, což je naprosto přijatelná hodnota. EPS rostlo v minulých 5-ti letech průměrně 9,1 % a následujících 5 let je odhadovaný růst EPS 8,49 %.

Od akcie očekávám pozvolný růst jak její ceny, tak i vyplácené dividendy a doufejme, že bude v mém portfoliu už navěky.

Žádné komentáře:

Okomentovat