středa 27. července 2016

Nákup_27.7.2016_Coca-cola

Nákupní cena: 43,49 $
Dnes jsem si koupil Coca-colu! Ale nepil jsem ji. Píše někdo blog o tom, že si koupil na trhu Coca-colu? To by asi pro nikoho moc zajímavé nebylo. Ani já jsem nečekal, že tento nákup dnes uskutečním. Dnes zveřejnila společnost Coca-cola své výsledky za druhé čtvrtletí roku 2016.  

“Despite challenging macroeconomic conditions, structural changes and foreign exchange headwinds which contributed to a 5% decline in reported revenues, we delivered 3% organic revenue growth, gained value share in total nonalcoholic ready-to-drink beverages, expanded our operating margins and grew profits in line with our expectations." 

Proč tedy klesla cena akcie o cca 1,5 $? Protože odhady růstu byly "o něco málo" větší.

Reakce trhu na zveřejnění výsledků druhého kvartálu roku 2016 firmy Coca-cola (zdroj: Patria)

Coca-cola není fundamentálně levná akcie, ani přes dnešní propad, to by musel být mnohem markantnější. Dividenda nepatří k nejvyšším, ale ani k nejnižším. Při mém nákupu za 43,49 $, tvoří dividendový výnos 3,2 %. Kouzlo je ale v následujícím:

10 Year Dividend Growth Rate: 8.4% per year
Consecutive Dividend Increases: 54 years

Firma zvyšuje dividendu za posledních 10 let průměrně o 8,4 % ročně. Firma zvyšuje dividendu neuvěřitelných 54 let v kuse. Co to znamená v praxi? Ukažme si, jak se pravděpodobně vyvine například investice částky 10 000 Kč za dalších 11 let.

Pravděpodobný vývoj zisku z dividend akcií firmy Coca-cola při investici 10 000 Kč

V podstatě se dividenda v průběhu deseti let zdvojnásobí. A jak si Coca-cola vede dlouhodobě?

Vývoj ceny akcie firmy Coca-cola za posledních 5 let (zdroj: Patria)
Coca-cola patří do sektoru spotřebního zboží, konkrétně potravinářství. Čili sektoru, který v mém portfoliu není zastoupen a který poměrně snadno odolává otřesům v podobě různých krizí. Společnost poměrně pružně reaguje na vývoj preference spotřebitelů. Boom zdravého životního stylu je kompenzován nabídkou minerálních vod značek Dasani a Ciel, fresh džusů a v roce 2014 uvedenou Coca-cola Life doslazovanou stévií (u nás se zatím neprodává).

Jediné zklamání pro vás může být, že se do Coca-coly už nepřidává kokain, jako dřív, ale pouze extrakt z koky. Jinak by vám akcie měla dělat radost svými rostoucími dividendami a kapitálovým růstem.

Žádné komentáře:

Okomentovat